Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων ξεκαθαρίζει την θέση του.
Δεν πρέπει να αφεθεί στους εργολάβους η τύχη των μνημείων της χώρας
Δεν πρέπει να παραχωρηθεί στις εταιρίες ο έλεγχος των ανασκαφών και η επιλογή του αρχαιολογικού προσωπικού
Προκειμένου οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία να είμαστε αναλώσιμοι, εφαρμόστηκε το 24μηνο.
Προκειμένου να τεθούν τα μεγάλα τεχνικά έργα σε προτεραιότητα σε σχέση με την πολιτισμική μας κληρονομιά, ψηφίστηκαν μνημόνια «Συναντίληψης και Συνεργασίας».
Προκειμένου οι σωστικές ανασκαφές να ελέγχονται από τους εργολάβους και τις κατασκευαστικές, με το πολυνομοσχέδιο για τη «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος» το επιστημονικό και εξειδικευμένο εργατοτεχνικό προσωπικό θα επιλέγεται από τον «κύριο του έργου» και όχι από τις οικείες Εφορείες Αρχαιοτήτων, χωρίς να ορίζονται κριτήρια ή ελάχιστα προσόντα.
Η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ λοιπόν «ράβει» (νόμους) και η συγκυβέρνηση καταστροφής της χώρας «κόβει» (εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα δεκαετιών), προκειμένου να παρακινηθεί ο ιδιωτικός τομέας σε επενδύσεις και νέα έργα. Βέβαια τα «σπασμένα» καλούνται να πληρώσουν, για μία ακόμη φορά, τα ίδια τα αρχαία μνημεία της χώρας, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι στον τομέα του Πολιτισμού: τα μεγάλα ιδιωτικά έργα δεν μπορούν να προχωρήσουν με βαρίδια όπως «η προστασία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς» και το έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό που επιλέγουν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Ο προωθούμενος νόμος, που επιτρέπει στις κατασκευαστικές να επιλέγουν τους αρχαιολόγους και το λοιπό προσωπικό που σχετίζεται με τις σωστικές ανασκαφές, στην πράξη δίνει ένα ισχυρό πλήγμα στα δικαιώματα των εργαζομένων του Πολιτισμού, ενώ στρέφεται και σε βάρος των αρχαιοτήτων, εκχωρώντας τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ιδιώτες· κι αυτό, διότι δίνεται η δυνατότητα στους ιδιώτες αφενός να επιλέγουν το προσωπικό με κριτήριο το ίδιον συμφέρον τους, εις βάρος της εμπειρίας και της κατάρτισης, και αφετέρου να εκμεταλλεύονται την θέση ισχύος που τους δίνει η δυνατότητα αυτή, ως μέσο εκβιασμού και άσκησης πίεσης στους εργαζόμενους, για παράκαμψη της επιστημονικής διαδικασίας. Ως συνέπεια, άνθρωποι που αγαπούν και εργάζονται για τον πολιτισμό, θα ωθούνται στην ανεργία λόγω της εμπειρίας τους και της προσπάθειας τους να προστατέψουν τις αρχαιότητες, καθώς και όσοι συγκεντρώνουν κοινωνικά κριτήρια για μεγαλύτερο ημερομίσθιο.
Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων απορρίπτει τη συγκεκριμένη διάταξη του πολυνομοσχεδίου ως απαράδεκτη, καθώς έρχεται σε αντίθεση όχι μόνο με το γενικό πνεύμα, αλλά και με το ίδιο το γράμμα του ισχύοντος μέχρι σήμερα αρχαιολογικού νόμου. Δεν δέχεται τη νέα υποτίμηση της εργασίας μας, δεν δέχεται το νέο χτύπημα στα εργασιακά μας δικαιώματα, δεν δέχεται το νέο χτύπημα στα μνημεία του τόπου. Ακόμα και αν εγκριθεί η απαράδεκτη αυτή διάταξη, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων θα προσβάλει τη νομιμότητά της, ενώ στην πράξη δεν θα επιτρέψει ποτέ τους κατασκευαστές να ελέγξουν τις αρχαιολογικές εργασίες, ούτε τα μέλη του να εργαστούν υπό τέτοιο καθεστώς ιδιωτικού ελέγχου.
Για το Δ.Σ. του Σ.ΕΚ.Α.
Ο Πρόεδρος
Κουτής Παναγιώτης
H Γραμματέας
Ζυγούρη Βασιλική
Ζυγούρη Βασιλική