αποζημίωση από την Ντόιτσε Τέλεκομ.
Είναι η μεγαλύτερη δίκη για μετοχές που έγινε ποτέ στη Γερμανία και η πρώτη, στην οποία κατατέθηκαν ομαδικές προσφυγές, κατά το αμερικανικό πρότυπο. Η υπόθεση ανάγεται στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η άλλοτε κρατική εταιρία τηλεπικοινωνιών της Γερμανίας μπήκε για πρώτη φορά στο χρηματιστήριο και μάλιστα σε τρεις δόσεις. Το γεγονός εορτάστηκε ως μοναδική ευκαιρία για τους επενδυτές, γιατί η μετοχή της Τέλεκομ θα γινόταν «η μετοχή του λαού» και κυρίως των μικροεπενδυτών.
17.000 μέτοχοι υποστηρίζουν σήμερα ότι τα οικονομικά στοιχεία για την Τέλεκομ και οι προοπτικές της μετοχής είχαν ωραιοποιηθεί με αποτέλεσμα να υποστούν μεγάλη οικονομική ζημία και γι αυτό ζητούν αποζημίωση συνολικού ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως ο δικηγόρος Φρίντριχ Ίζενμπαρτ από το Ντύσσελντορφ, με ειδίκευση στο εταιρικό δίκαιο, έχει διαφορετική άποψη. «Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι και η μετοχή του λαού δεν είναι παρά μία μετοχή όπως όλες οι άλλες. Έχει τα ρίσκα της, έχει και διακυμάνσεις. Και αυτό είχε επισημανθεί και στα σχετικά φυλλάδια που εξέδωσε τότε η Τέλεκομ» λέει ο γερμανός δικηγόρος.
Παραποίησε η Τέλεκομ τα περιουσιακά της στοιχεία;
Όμως οι αγωγές δεν αφορούν μόνο χρηματιστηριακές απώλειες. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το 2000, όταν μπήκε στο χρηματιστήριο το τρίτο πακέτο μετοχών της εταιρίας, τα φυλλάδια της Τέλεκομ δεν παρείχαν σωστή ενημέρωση για την περιουσιακή κατάσταση της εταιρίας, ούτε και για την πιθανή εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Voice Stream, η οποία είχε ήδη δρομολογηθεί, αν και δεν είχε ολοκληρωθεί και θα επιβάρυνε με πολλά δισεκατομμύρια τον ισολογισμό της επιχείρησης.
Πράγματι, ο κανόνας είναι ότι σε αυτά τα ζητήματα η ενημέρωση του πιθανού επενδυτή πρέπει να είναι πλήρης και να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τονίζει ο δικηγόρος Φρίντριχ Ίζενμπαρτ: «Η αλήθεια είναι ότι για το φυλλάδιο δεν θεωρείται υπεύθυνη μόνο η εταιρία εν γένει, αλλά και εκείνοι οι οποίοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πράγματι εξέδωσαν το φυλλάδιο, για παράδειγμα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή του εποπτικού συμβουλίου. Σ εαυτό το θέμα η νομική ευθύνη είναι πολύ αυστηρή στη Γερμανία».
Στις ΗΠΑ είναι πολύ πιο δύσκολο να σύρει κανείς στο δικαστήριο ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Ομαδικές προσφυγές και συμβιβασμός
Αλλά εκεί υπήρχαν ήδη οι ομαδικές προσφυγές, κάτι που θεωρείται νομική καινοτομία στη Γερμανία. Για παράδειγμα εάν κρίνει η αμερικανική δικαιοσύνη ότι μία φαρμακευτική εταιρία έχει αποσιωπήσει τις παρενέργειες των προϊόντων της, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μία αγωγή εκατομμυρίων. Και η «Ντόϊτσε Τέλεκομ» είχε δεχθεί ομαδικές προσφυγές στην Αμερική, κλείνοντας τελικά την υπόθεση με συμβιβασμό.
Στη Γερμανία πάντως η υπόθεση δεν πρόκειται να κλείσει τόσο γρήγορα, υποστηρίζει ο δικηγόρος Μαρκ Βίλχελμ:
«Σε τελική ανάλυση νομίζω ότι θα επέλθει κι εδώ συμβιβασμός, εάν διαφανεί ότι οι αγωγές κρίνοντα βάσιμες. Αυτό θα ικανοποιήσει τουλάχιστον ένα μέρος των εναγόντων».
Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου, λιγότεροι από εννέα εκατομμύρια Γερμανοί έχουν μετοχές. Και οι αγωγές όπως η συγκεκριμένη στην υπόθεση της «Ντόϊτσε Τέλεκομ», μάλλον δεν θα βοηθήσουν τους Γερμανούς να ξεπεράσουν τους δισταγμούς που ούτως ή άλλως έχουν απέναντι στο χρηματιστήριο.
greekfinanceforum.com