tromaktiko: Πέντε χώρες της Ευρωζώνης υποβάθμισε η Fitch

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Πέντε χώρες της Ευρωζώνης υποβάθμισε η Fitch



Χωρίς τέλος οι υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χωρών από τους οίκους αξιολόγησης, αφού σειρά του οίκου Fitch να προχωρήσει στην υποβάθμιση του...
αξιόχρεου πέντε χωρών της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές όλων αυτών των χωρών να είναι αρνητικές.

Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αυτή είναι πλέον η πάγια και προβλεπόμενη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης, πριν από κάθε σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., σε μια προσπάθεια των οίκων αξιολόγησης να πιέσουν τους ευρωπαίους αξιωματούχους για τη λήψη αποφάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από πέρσι και τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, πριν από κάθε σύνοδο κορυφής σημειώνονται ανάλογες κινήσεις.

Για την ιστορία, η τελευταία υποβάθμιση της Fitch αφορά το Βέλγιο, που υποβαθμίστηκε στο 'AA' από 'AA+', την Κύπρο, που υποβαθμίστηκε σε 'BBB-' από 'BBB', την Ιταλία, που υποβαθμίστηκε στο 'A-' από 'A+', τη Σλοβενία, που υποβαθμίστηκε στο 'A' από 'AA-' και την Ισπανία, που υποβαθμίστηκε στο 'A' από 'AA'. Σταθερή παρέμεινε η αξιολόγηση της Ιρλανδίας, στο ΒΒΒ+. Ο Fitch επισημαίνει ότι "επιδεινώθηκε η οικονομική προοπτική", την ώρα που μεγάλος αριθμός οικονομολόγων διαβλέπει για φέτος φάση ύφεσης για την οικονομία της Ευρωζώνης. Τέλος, να αναφέρουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου, απαντώντας στην υποβάθμιση της Fitch, τονίζει ότι, παρόλες τις αντιξοότητες και τις αρνητικές εξωτερικές επιδράσεις, η κυπριακή οικονομία εδράζεται πάνω σε στέρεες βάσεις και παρουσιάζει εξαιρετικές προοπτικές για το μέλλον.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!