Όπως μάλιστα, αναφέρουν δημοσιεύματα το μεγάλο φαγοπότι σε περιόδους κρίσης τελειώνει.
Χαρακτηριστικό δημοσίευμα είναι αυτό της Deutsche Welle, η οποία όπως τονίζει: “Τον έλεγχο των αμοιβών των αποκαλούμενων Golden boys, των μεγαλοστελεχών τραπεζών και επιχειρήσεων προαναγγέλλει η κυβέρνηση συνασπισμού δια στόματος Ντέιβιντ Κάμερον“. Ο βρετανός πρωθυπουργός αποδέχεται το πόρισμα της Επιτροπής για Δικαιότερες Αμοιβές, το οποίο προτείνει σειρά μέτρων για τον περιορισμό των προκλητικών αμοιβών και μπόνους των ανωτάτων στελεχών τραπεζών και επιχειρήσεων.
Σύντομα νομοσχέδιο
“Το πανηγύρι των κροίσων- διευθυντών δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τελειώνει η εποχή της απληστίας και της ανευθυνότητας”, τονίζει ο Ντειβιντ Κάμερον σε συνέντευξη του στην Sunday Telegraph. Το πράσινο φως για τον περιορισμό των αμοιβών στα ανώτατα κλιμάκια των μεγάλων τραπεζών και επιχειρήσεων έχει ανάψει. Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα δίνει στους μετόχους των επιχειρήσεων το νόμιμο δικαίωμα να μπλοκάρουν τα παράλογα μπόνους και τις αυξήσεις των αμοιβών των μεγαλοστελεχών τους, πρακτική που οδήγησε σε επενδυτικές φούσκες οι οποίες έφεραν την παγκόσμια οικονομία στα πρόθυρα της καταστροφής. Το 2011 τα διευθυντικά στελέχη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιριών αύξησαν τις αποδοχές τους κατά 49%, λαμβάνοντας ο καθένας κατά μέσο όρο 2,9 έκατ. στερλίνες.
Οργή από την κοινή γνώμη
Προκλητική είναι η περίπτωση της Τράπεζας Barcleys, με την αμοιβή του εκάστοτε διευθύνοντα συμβούλου της να αυξάνεται κατά 5.000% τα τελευταία 30 χρόνια. Την ίδια περίοδο, η αύξηση των μισθών ήταν μόλις τριπλάσια. Η κυβέρνηση, εξαναγκάζεται να προχωρήσει σε μια τόσο δραστική κίνηση λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης που είναι οργισμένη κυρίως με τους τραπεζίτες. Οταν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι απολύονται και οι αμοιβές της πλειοψηφίας των εργαζομένων έχουν παγώσει με αποτέλεσμα να διευρυνθεί περισσότερο από ποτέ το χάσμα πλούσιων και φτωχών, η παρέμβαση της κυβέρνησης σε ένα τέτοιο σκάνδαλο, επιβάλλεται για την επιβίωση της.
www.greekfinanceforum.com