tromaktiko: Grappa - Το εκλεκτό ποτό του λαού!

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Grappa - Το εκλεκτό ποτό του λαού!



Με το grappa οι Ιταλοί έδειξαν πώς ένα απλό ποτό μεταμορφώνεται σε ένα υπερπολυτελές μπράντι...
Κανένα άλλο απόσταγμα δεν έχει εξελιχθεί τόσο γρήγορα όσο το grappa: ένα ποτό χωρίς όνομα μπήκε στην παγκόσμια γαστρονομία κι έγινε θεσμός!
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950, τα μπράντι πολτού από τις περιοχές Trentino και Piedmont ήταν αποκλειστικά περιορισμένα στον τόπο προέλευσής τους, ωστόσο 20 χρόνια αργότερα οι λάτρεις γιόρταζαν ήδη την κουλτούρα του grappa...
Η ιστορία της παραγωγής grappa είναι μακρά και εκπληκτική: αναφορές στο ποτό υπάρχουν ήδη από τη λογοτεχνία του 1451! Η ονομασία «grappa» ωστόσο, που προέρχεται από την ιταλική λέξη grappolo (σταφύλι), πήρε πολύ καιρό να εδραιωθεί και ήταν ο ιταλός συγγραφέας Vittorio Ambrani ένας από τους πρώτους που το αποκάλεσε grappa σε μια νουβέλα του το 1876.
Η ιστορία του grappa είναι λοιπόν μια κατεξοχήν ιταλική ιστορία. Συγκεκριμένα, αγρότες στις απομονωμένες περιοχές Friui, Trentino, Piedmont, Lombardy και Veneto έφτιαχναν ένα ποτό από κοτσάνια, φλούδες και σπόρους σταφυλιού. Ανταλλασσόταν, διακινούταν λαθραία έξω από τα σύνορα και φυσικά καταναλωνόταν σαν τρελό! Επειδή σχεδόν κανένας δεν διέθετε τον κατάλληλο εξοπλισμό για απόσταξη, οι ταξιδιώτες ποτοποιοί περιπλανιόταν στη χώρα με άλογα και κάρα κουβαλώντας μικρούς αποστακτήρες. Και βέβαια στις πρωτόγονες αυτές συσκευές κάθε υλικό καιγόταν εύκολα πάνω από μια σταθερή φωτιά...
Γι' αυτό και κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να υπερηφανευτεί ότι είναι ο πρώτος στην ιστορία του σύγχρονου grappa. Η διαδικασία της τελειοποίησης του δυνατού μπράντι πολτού πήρε πολλούς αιώνες. Ο Bortolo Nardini, ιδρυτής της ποτοποιίας που υπάρχει ακόμα, έκανε φιλότιμες προσπάθειες να βελτιώσει την ποιότητά του ήδη από το τέλος του 18ου αιώνα. To Acquavite Nardini καθιερώθηκα σταδιακά στις συνειδήσεις, ενώ σήμερα το θρυλικό Osteria sul Ponte στην όχθη του ποταμού Brenta θεωρείται από τους λάτρεις ως η Μέκκα του grappa!
Έπρεπε ωστόσο να περάσουν πολλές δεκαετίες μέχρι το 1973, όταν η οικογένεια Nonino παρήγαγε την πρώτη ξεχωριστή ποικιλία grappa στην ιστορία και δεν στάθηκε πραγματικά κανένα εμπόδιο στον δρόμο της προς τη μετατροπή του grappa σε ποτό της μόδας.
Σήμερα οι μεγαλύτερες βιομηχανικές ποτοποιίες συνεργάζονται με μεσαίες επιχειρήσεις και ειδικευμένους ποτοποιούς. Κάποιοι οινοπαραγωγοί αποστάζουν μόνοι τους, ενώ άλλοι αφήνουν τις μεγάλες ποτοποιίες να κάνουν τη δουλειά γι' αυτούς. Όλοι ωστόσο ενδιαφέρονται να προστατεύσουν τον όρο «grappa», διασφαλίζοντας μια πιο επίσημη κατοχύρωση της ονομασίας. Κι όσο κι αν το μπράντι πολτού είναι κατεξοχήν ιταλική υπόθεση, το grappa συναντάται επίσης στην ελβετική συνοικία Ticino και στις ιταλόφωνες περιοχές του Graubunden, αλλά και στη Νότια Αφρική και την Καλιφόρνια.
delamagen


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!