τραπεζικών μετοχών συνεχίζει να είναι, κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του 2012 η γνωστή πολύ άσχημη των τελευταίων δύο ετών. Βέβαια όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα σχόλια μας και με βασική προϋπόθεση ότι η απομείωση (κατά περίπου 100 με 110δις ευρώ) του ελληνικού χρέους θα επιτευχθεί, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι τα πράγματα για την ελληνική οικονομία θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα, ειδικότερα στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Επίσης, πέρα των τελευταίων νέων αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις για το PSI+, να αναφερθούμε εν συντομία και στις μεγάλες πιέσεις των ξένων (χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις της Μέρκελ) για να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μια οριστική συμφωνία και το ενδεχόμενο πίσω από αυτές τις πιέσεις να κρύβονται και άλλες ειδήσεις για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, όπως πιθανές νέες σημαντικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ κατά τις επόμενες εβδομάδες, αποφάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέα δεδομένα και να οδηγήσουν στην ακύρωση της συμφωνίας για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (θα αναφερθούμε σε επόμενο σχόλιο μας σε αυτό το ζήτημα).
Στα του Χ.Α. και στο καθιερωμένο πιο χρηματιστηριακό σχόλιο, προβληματισμό δημιουργεί φυσικά η εικόνα των τελευταίων συνεδριάσεων, με την προσοχή, όπως τονίζεται στο τεχνικό σχόλιο, να στρέφεται στην ανάγκη να μη χαθούν σημαντικές στηρίξεις και το ζητούμενο να μην είναι άλλο από μια αντίδραση και προσέγγιση και πάλι των πολύ σημαντικών επιπέδων των 680 – 690 μονάδων. Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους και μετοχές, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι τράπεζες, με φόντο τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι το πιο πιθανό να συνεχίσουν να «ματώνουν» χρηματιστηριακά (κάτι για το οποίο προειδοποιούμε εδώ και πάρα πολλούς μήνες), αν και είναι σίγουρο ότι με την ολοκλήρωση του κουρέματος, όλη η προσοχή θα στραφεί στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση. Σε γενικές γραμμές και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή, το πιο πιθανό είναι να έχουμε, κατά τις επόμενες εβδομάδες, μια περαιτέρω διολίσθηση των τιμών των τραπεζικών μετοχών της τάξης περίπου του 30 με 35%, ενώ αντίθετα και παρά τα προσωρινά προβλήματα, η εικόνα συγκεκριμένων μη – τραπεζικών μετοχών, θα είναι πολύ καλύτερη, δίνοντας στα τρέχοντα επίπεδα σημαντικές ευκαιρίες για τοποθετήσεις.
Σε όλο και πιο καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους…
Καθημερινές είναι οι ειδήσεις, αλλά και οι ενδείξεις ότι το κούρεμα και γενικά η όλη συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (PSI+), στα πλαίσια της συμφωνίας δηλαδή της 26ης Οκτωβρίου είναι πολύ πιθανόν να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και το πολύ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ σιγά – σιγά αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν και οι όροι κάτω από τους όποιους θα επιτευχθεί η συμφωνία (αν και σίγουρα υπάρχουν ακόμη κάποιες εκκρεμότητες).
Προτού περάσουμε στα επιμέρους σημεία, θα πρέπει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί αύριο ο επικεφαλής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα (θα έχει συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο και το οικονομικό επιτελείο), τόσο σε μια προσπάθεια να επισπευστούν οι διαδικασίες, αλλά και με φόντο τα σενάρια και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ονομαστικό κούρεμα της τάξης του 60 με 70% (αυτό θα έδινε ένα πραγματικό κούρεμα περίπου 80 με 85%), κάτι το οποίο, όπως είχαμε αναφέρει και στο χθεσινό μας σχόλιο, δεν ευσταθεί. Βέβαια, όπως αναφέρει συνεχώς και ο ίδιος ο κ. Νταλάρα, τα εν λόγω δημοσιεύματα έχουν δημιουργήσει μεγάλο εκνευρισμό στην πλευρά των ιδιωτών επενδυτών, με κίνδυνο να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις.
Από τις τελευταίες, χθεσινές, δηλώσεις κρατάμε σίγουρα αυτές του αρμοδίου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επιτρόπου Όλι Ρεν, ότι οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του ελληνικού χρέους (PSI+) εισέρχονται στην τελικά στο τελικό στάδιο και ίσως ολοκληρωθούν σύντομα. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο Reuters, το ποσοστό του κουρέματος θα παραμείνει στο επίπεδο των αποφάσεων της συνόδου της 26ης Οκτωβρίου (50%), διαψεύδοντας έτσι δημοσιεύματα ότι αυτό θα είναι μεγαλύτερο και περίπου 60%. Επίσης, αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Ρεν δήλωσε: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο deadline κατά τo οποίο πρέπει να υπάρξει επίτευξη της συμφωνία, όμως φυσικά, όσο το γρηγορότερο γίνει αυτό τόσο το καλύτερο».
Πέραν των δηλώσεων Ρεν, να αναφερθούμε και στα δημοσιεύματα των Financial Times, αλλά και άλλων ξένων πρακτορείων, σύμφωνα με τα οποία το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα είναι μεγαλύτερο και θα διαμορφωθεί περίπου στο 60%, δημοσιεύματα τα οποία όμως όπως είπαμε παραπάνω, αλλά και χθες δεν επιβεβαιώνονται από τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των ιδιωτών επενδυτών.
Στις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία είναι πολύ πιθανόν να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, οι τελευταίες ειδήσεις ουσιαστικά κλείνουν στα όσα γράφουμε εδώ και αρκετό καιρό. Συγκεκριμένα, το ονομαστικό ύψος του κουρέματος αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 50 το πολύ 53 με 55%, με τα επιτόκια των νέων ομολόγων να είναι οριακά χαμηλότερα του 5%, πιθανόν 4,9%, ενώ τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο βρετανικό δίκαιο. Μάλιστα, θα επαναλάβουμε ότι υπό αυτές τις προυποθέσεις το πραγματικό κούρεμα του χρέους θα διαμορφωθεί περίπου στο 65%, το οποίο κρίνεται οριακά ικανοποιητικό.
Πέραν των παραπάνω και όσον αφορά το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, μετά από μια καταρχήν συμφωνία για τους όρους του κουρέματος, το ελληνικό δημόσιο – υπουργείο οικονομικών θα στείλει μια επιστολή στα υπουργεία οικονομικών των χωρών (στα πλαίσια των όσων είχαν συμβεί κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου), η οποία εν συνεχεία θα κοινοποιηθεί στις ενδιαφερόμενες τράπεζες και επενδυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες στην επιστολή θα αναφέρεται ρητά ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει η επίτευξη ενός σημαντικού ποσοστού συμμετοχής (χωρίς αυτό να προσδιορίζεται, όπως είχε συμβεί στη συμφωνία του Ιουλίου) τότε το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε μια «άτακτη χρεοκοπία» (μη εθελοντικό κούρεμα). Επίσης, αναφορά θα γίνεται και στα λεγόμενα CACs, τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να αξιώσει την αναγκαστική συμμετοχή των επενδυτών εφόσον επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό συμμετοχής. Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις το ποσοστό συμμετοχή θα διαμορφωθεί περίπου στο 70 με 75%, ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πιέσεις τελικά να γίνει χρήση των CACs (Collective Action Clauses - ρήτρες που θα οδηγήσουν στην υποχρεωτική συμμετοχή όλων των ομολογιούχων στο «κούρεμα»), έτσι ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο. Σε κάθε περίπτωση, το πιο σημαντικό είναι ότι τελικά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα από την κρίση θα επιτευχθεί.
Οι τρείς λόγοι γιατί θα επιτευχθεί σίγουρα η συμφωνία…
Σε συνάρτηση με τα παραπάνω και όπως είχαμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των όσων γράφονταν, αυτή η συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι το πιο πιθανό να επιτευχθεί για τρείς βασικούς λόγους, τους οποίους αναφέρουμε κλείνοντας το σημερινό μας σχόλιο:
Πρώτον, οι ευρωπαίοι και ειδικά η γερμανική πλευρά έχουν δεσμευτεί ότι η ελληνική υπόθεση θα είναι η μοναδική, κλείνοντας το δρόμο και για νέα κουρέματα σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κάτι για το οποίο αρχικά πίεζε η Γερμανία.
Δεύτερον, ότι με εξαίρεση κάποια κερδοσκοπικά fund, απλά κανέναν δε συμφέρει η Ελλάδα να οδηγηθεί σε μια άτακτη χρεοκοπία (αυτό θα συμβεί αν δεν πετύχει το εθελοντικό haircut), όπου τελικά το κούρεμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο και περίπου 80%.
Τρίτον και σε συνάρτηση με το δεύτερο και πάλι με εξαίρεση κάποια λίγα fund (τα οποία έχουν απομονωθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων) κανέναν δε συμφέρει να υπάρξει μια ελληνική χρεοκοπία σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την ευρωπαϊκή οικονομία και ένα πολύ δύσκολο πρώτο μισό του 2012, όπου η κρίση χρέους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, από τα τέλη του Ιανουάριου αναμένεται να αρχίσουν πολύ μεγάλες εκδόσεις ομολόγων.
www.greekfinanceforum.com