Ελλάδα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους εφαρμόζοντας αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times».
Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεώνει όλους τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», ενώ παράλληλα -όπως εκτιμάται- θα εξαιρεί τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ, ύψους 45-50 δισ. ευρώ περίπου.
Σε συσκέψεις που πραγματοποιούν hedge funds με δικηγόρους επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αλλάξει τους όρους στα ομόλογα της ώστε να δώσει λιγότερα χρήματα στους κατόχους τους, θα παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.
Ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις του επικεφαλής του hedge fund, Greylock Capital, Χανς Χιούμς, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας. Η Greylock είναι το μοναδικό hedge fund που συμμετέχει στην επιτροπή.
«Ο ιδιωτικός τομέας έχει ήδη κάνει πολλά. Ελπίζουμε ότι και οι άλλες πλευρές συμφωνούν πως είναι περισσότερο εποικοδομητικό να κλείσουμε μία εθελοντική συμφωνία», παρά την εναλλακτική λύση για την υποχρεωτική συμεμτοχή των ιδωτών, είπε.
«Καθώς η Ελλάδα αλλάζει αναδρομικά τους όρους στο συμβόλαιο του ομολόγου, αυτό μπορεί να γίνει θέμα σε ένα δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων», λέει στην εφημερίδα ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Ματίας Όντιτ.
Πάντως, δεν εξετάζουν αυτό το σενάριο όλα τα hedge funds. Είναι αυτονόητο ότι μία τέτοια διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, χωρίς να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα.