μπορεί, όπως τονίζουν, να αφήσει στον «αέρα» τις καινούργιες εκδόσεις του 2012.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω απλήρωτων οφειλών της Εθνικής Βιβλιοθήκης από το 2007 προς την εταιρεία στην οποία έχει παραχωρήσει το δικαίωμα του ISBN, με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος της εταιρείας να αρνείται να βάλει τους νέους κωδικούς που έχουν ληφθεί από το Διεθνές Κέντρο ISBN.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών με επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει το θέμα και ζητά άμεση λύση, καθώς, όπως υπογραμμίζει, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην υπάρχουν κωδικοί για βιβλία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και να μην μπορεί να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις.
«Γνωρίζουμε ότι η υπεύθυνη για την παραχώρηση των κωδικών ISBN εταιρεία λόγω απλήρωτων οφειλών από το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην έκδοση νέων κωδικών ψηφίων για το 2012 με αποτέλεσμα αυτοί πλέον να είναι ελάχιστοι και να μην επαρκούν για τις καινούργιες εκδόσεις μετά το πέρας του Ιανουαρίου» αναφέρουν εκδότες και βιβλιοπώλες στην επιστολή τους.
«Το θέμα πλέον είναι επικίνδυνο. Μέχρι προχτές έμαθα ότι έχουν μείνει μόνο 40 νούμερα» τονίζει στο in.gr η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκδοτών και Βιβλιοπωλών, Ουρανία-Ιουλία Ραγιά και επισημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία απάντηση για το θέμα.
«Εγώ γνωρίζω ότι η Εθνική Βιβλιοθήκη δεν πληρώνει τον υπεύθυνο στον οποίο έχει παραχωρήσει το δικαίωμα ISBN και εκείνος σαν συνέπεια δεν βάζει τους καινούργιους κωδικούς» αναφέρει η κ. Ραγιά και υπογραμμίζει ότι οι πρώτοι που θα αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα θα είναι οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι που κάθε χρόνο εκδίδουν 100 βιβλία.
«Οι εκδότες κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ISBN. Δεν θα μπορούμε να πάρουμε ISBN για τα βιβλία μας και έτσι δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε στην έκδοση. Περιμένουμε εδώ και μήνες να πάρουμε μία απάντηση και δεν απαντά κανένας» τονίζει ο εκδότης και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου, Γιώργος Ψύχαλος.
Καθησυχαστική η Εθνική Βιβλιοθήκη
Από την πλευρά της η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Αντωνία Αράχωβα, καθησυχάζει τους εκδότες, τονίζοντας ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει θα λυθεί άμεσα.
«Δεν θα ήθελα να κινδυνολογούμε. Αυτή τη στιγμή δίνουμε ISBN και φροντίζουμε ώστε το ζήτημα να λυθεί ταχύτατα».
Η κ. Αράχωβα εξήγησε ότι τα χρωστούμενα στην εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει το έργο της παροχής διεθνών αριθμοδοτήσεων με ανάθεση εδώ και αρκετά χρόνια, είναι περίπου 24.000 ευρώ. «Ήδη έχουμε συνεννοηθεί με τον υπεύθυνο της εταιρείας και οι πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχουν δρομολογηθεί» τονίζει.
Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για οφειλές που είχε η προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής Βιβλιοθήκης και οι οποίες τώρα βαραίνουν την παρούσα διοίκηση.
«Εμείς είμαστε μία καινούργια σχετικά διοίκηση που αναλάβαμε το καλοκαίρι. Το πρόβλημα του ISBN, της παροχής των διεθνών αριθμοδοτήσεων, είναι κάτι που είχε παρουσιαστεί πολύ πριν το καλοκαίρι. Εμείς παραλάβαμε ένα οικονομικό βάρος και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Η Εθνική Βιβλιοθήκη, όπως μάς εξήγησε η κ.Αράχωβα, προχώρησε στη σύσταση επιτροπής προδιαγραφών προκειμένου να αναβαθμίσει το λογισμικό παροχής διεθνών αριθμοδοτήσεων ISBN, ISSN και ISMN και τώρα είναι έτοιμη να προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό για το θέμα των κωδικών.
«Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα προκηρύξουμε ανοιχτό διαγωνισμό με τις προδιαγραφές που έχουμε βγάλει και θα επιλέξουμε τον καλύτερο και φθηνότερο. Αποφασίσαμε ότι είναι πιο σωστό να μη γίνεται τίποτα με ανάθεση αλλά με ανοιχτές διαδικασίες. Θα φροντίσουμε ώστε τα χρονικά πλαίσια που θα κάνουμε τον διαγωνισμό θα είναι σφιχτά για να λυθεί ταχύτατα το πρόβλημα» είπε η κ.Αράχωβα.
Μέχρι τότε, όπως υπογράμμισε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης κωδικοί ISBN θα δίνονται κανονικά.
Η κ.Αράχωβα, μάλιστα, εκφράζει το παράπονο της Εθνικής Βιβλιοθήκης για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών δεν απευθύνθηκε ποτέ στην ίδια την Εθνική Βιβλιοθήκη για να ενημερωθεί για το θέμα. «Απευθύνθηκαν οπουδήποτε αλλού εκτός από εμάς» είπε η κ.Αράχωβα.