tromaktiko: O γύρος του κόσμου με ένα σάντουιτς

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

O γύρος του κόσμου με ένα σάντουιτς



Ιδανικά για κάθε περίσταση, τα σάντουιτς φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα και ανάλογα με το περιεχόμενό τους είναι χορταστικά και αντικαθιστούν επάξια ένα κανονικό γεύμα. Επειδή μια πλήρης λίστα όλων των σάντουιτς του πλανήτη...
είναι πρακτικά ανέφικτη, δείτε 10 ενδιαφέρουσες διεθνείς παραλλαγές του κλασικού και αγαπημένου μας street food. Λέγεται ότι πίσω από την παρασκευή του πρώτου σάντουιτς βρίσκεται ο τέταρτος δούκας του Σάντουιτς (Fourth Earl of Sandwich), ο οποίος, όντας φανατικός τζογαδόρος, δεν ήθελε να σταματήσει το παιχνίδι προκειμένου να φάει. Ζήτησε έτσι να του φέρουν ένα roast beef ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμιού, ώστε να μπορεί να παίζει και να τρώει συγχρόνως. Από τα τέλη του 18ου αιώνα μέχρι σήμερα, οι παραλλαγές των σάντουιτς ανά τον κόσμο είναι αναρίθμητες και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο.

Smorrebrod, Δανία


Στα δανέζικα, smorrebrod σημαίνει ψωμί με βούτυρο, όμως αυτά τα μικρά ψωμάκια σερβίρονται με αναρίθμητους συνδυασμούς από κρέας, ψάρι, τυρί, λαχανικά και πολλά άλλα. Αρχικά ήταν το παραδοσιακό φαγητό των εργατών που συνδύαζαν το μαύρο ψωμί σικάλεως με το κρέας που είχε περισσέψει από το προηγούμενο βράδυ. Σήμερα όμως οι συνταγές έχουν εξελιχθεί και το smorrebrod αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα που σερβίρονται στα σπίτια και τα εστιατόρια της χώρας, με τη συνοδεία πάντα μπύρας ή άλλων ποτών.

Cemita, Μεξικό



Το τυπικό πιάτο της πολιτείας Puebla στο Μεξικό δεν είναι άλλο από το Cemita, ένα σάντουιτς σε μαλακό ψωμάκι με σουσάμι. Η γέμισή του είναι απλή αλλά διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Συνήθως περιέχει ψιλοκομμένο κρέας, τηγανιτό ή κοκκινιστό, μεξικάνικο άσπρο τυρί, αβοκάντο, κρεμμύδια και σάλτσα chipotle από κόκκινες πιπεριές.

Chip Butty, Ηνωμένο Βασίλειο


Μπορεί να μην είναι το σνακ που θα διάλεγε όποιος φροντίζει τη σιλουέτα του (είναι φουλ στα λιπαρά και τους υδατάνθρακες), δεν παύει όμως να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το chip butty μάλλον ξεκίνησε από το Λίβερπουλ και στη συνέχεια διαδόθηκε στις παμπ κυρίως στο βόρειο κομμάτι της χώρας. Η παρασκευή του είναι απλή: παίρνετε ψωμί -κατά προτίμηση άσπρο- απλώνετε βούτυρο και το γεμίζετε με τηγανιτές πατάτες.

Francesinha, Πορτογαλία

Παρόλο που francesinha στα πορτογαλικά σημαίνει «η μικρή Γαλλίδα», αυτό το σάντουιτς δεν είναι σε καμία περίπτωση μικρό. Ωστόσο μοιάζει με το γαλλικό croque monsieur, μόνο που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών. Λέγεται ότι πρώτη φορά το έφτιαξε ένας πορτογάλος μετανάστης που γύρισε στην πατρίδα του μετά από μακρά παραμονή στη Γαλλία. Συνδύασε έτσι τις δύο κουζίνες με αποτέλεσμα σήμερα, όταν λέμε francesinha, να εννοούμε δύο φέτες ψωμιού ανάμεσα στις οποίες βρίσκουμε ένα συνδυασμό από μοσχάρι, λουκάνικο και ζαμπόν. Από πάνω περιχύνουν λιωμένο τυρί και με μια σάλτσα ντομάτας με βάση τη μπύρα. Πολλοί προτιμούν την «especial» βερσιόν του που περιλαμβάνει επιπλέον τηγανιτές πατάτες και/ή αυγό. Ό, τι πρέπει για τη χοληστερίνη μας!


Kati Roll, Ινδία


Το kati roll είναι ένα πολύ διαδεδομένο ινδικό street food με καταγωγή από την Καλκούτα. Θυμίζει πολύ το δικό μας κεμπάμπ, αφού αποτελείται από μια πίτα που ονομάζεται «παράθα» μέσα στην οποία τυλίγεται το κρέας (όχι βοδινό βεβαίως) σε στυλ κεμπάμπ (kati kebab), μαζί με λαχανικά και μια ιδιαίτερη σος.


Indian (Navajo) Taco, ΗΠΑ


Η σπεσιαλιτέ των ιθαγενών Ναβάχο στα δυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι άλλη από τα τάκος. Η βάση του σάντουιτς είναι ένα τηγανιτό ψωμί, σαν μια μεγάλη τηγανίτα, πάνω στην οποία τοποθετούνται κομμάτια μοσχαριού, φασόλια, μαρούλι, ψιλοκομμένη ντομάτα, τσένταρ και κατά περίπτωση sour cream ή πράσινες καυτερές πιπεριές.

Bunny Chow, Νότια Αφρική


Μπορεί να είναι κάπως υπερβολικό να χαρακτηρίσουμε το bunny chow σάντουιτς, όμως σερβίρεται πράγματι σε ψωμί και έχει τις ρίζες του στην κουζίνα της πόλης Durban της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για κρέας ψητό στην κατσαρόλα με το απαραίτητο κάρι και σερβίρεται μέσα σε φρατζόλα ψωμιού, αφού της αφαιρέσουν την ψίχα. Αν και ονομάζεται «bunny chow» δεν περιέχει λαγό αλλά αρνί, κοτόπουλο ή αρακά μαζί με όλα τα απαραίτητα μυρωδικά.

Gelato Sandwich, Ιταλία


Η έννοια του σάντουιτς με παγωτό δεν είναι καινούρια, αφού το αγαπημένο γλυκό του καλοκαιριού και όχι μόνο το συναντάμε συχνά μαζί με μπισκότα, βάφλες και γκοφρέτες. Αυτή όμως η σπεσιαλιτέ της Σικελίας φτιάχνεται με κανονικό ψωμί -μπριός για την ακρίβεια- το οποίο γεμίζεται με παγωτό και τρώγεται ακόμα και για πρωινό!


Rou jia mo, Κίνα

Το Rou jia mo είναι ένα κινέζικο είδος street food από την επαρχία Shanxi που θυμίζει κάποια από τα δικά μας street foods. Το ψωμί του είναι λευκό και μαλακό και μοιάζει σίγουρα πολύ καλύτερο από αυτά που βρίσκουμε στις μεγάλες αλυσίδες φαστ φουντ. Το κρέας που χρησιμοποιούν είναι χοιρινό, μοσχαρίσιο ή αρνίσιο, ψιλοκομμένο, με μπόλικα μπαχαρικά και μπερδεύεται με πράσινες πιπεριές.

Pan Bagnat, Γαλλία


Το pan bagnat είναι μάλλον το πιο υγιεινό από αυτή τη λίστα. Συνδυάζει τη σαλάτα και το σάντουιτς σε ένα, αφού στο εσωτερικό του μικρού ψωμιού θα βρείτε την κλασική σαλάτα νισουάζ, εμπλουτισμένη με ελιές, τόνο, αντζούγιες, αγγούρι, κρεμμύδι, ντομάτα και κάπαρη. Η βινεγκρέτ που συνοδεύει τη σαλάτα ποτίζει το ψωμί και απογειώνει τη γεύση.

thea.gr

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!