η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε ότι η δημιουργία ενός μεγαλύτερου τοίχους προστασίας εκ μέρους των Ευρωπαίων είναι βασική προϋπόθεση για να βάλει από την πλευρά του και το ταμείο πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη. Όλα δείχνουν ότι η διαχείριση της κρίσης χρέους εισέρχεται σε μια καθοριστική φάση. Παρά τις πιέσεις και τις διαβεβαιώσεις, πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν το τέλος του 2012 βρει την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η επικεφαλής του ΔΝΤ αντιμετωπίζει, πάντως, με μεγαλύτερη αισιοδοξία τα πράγματα.
«Έχω αποφασίσει να αντιμετωπίζω θετικά τα πράγματα. Οι πολιτικοί ηγέτες διαθέτουν και τα εργαλεία και τα απαιτούμενα μέτρα για να διαχειριστούν τα πράγματα και να επαναφέρουν την ευρωζώνη στο δρόμο της βιωσιμότητας, ο οποίος σε τελική ανάλυση θα ενισχύσει την ίδια την ευρωζώνη. Θα πρέπει όμως να γίνουν ακόμη πολλά», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη, ενώ το τείχος προστασίας θα πρέπει να γίνει πιο συμπαγές. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα πρέπει να τελειοποιηθεί. Και με χαροποιεί το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εντείνουν τις διαπραγματεύσεις τους για το δημοσιονομικό σύμφωνο, το οποίο είναι προϋπόθεση για περισσότερη κοινή ευθύνη. Πρόκειται για γεγονός μεγάλης σημασίας».
«Είναι πολλοί οι δρόμοι που οδηγούν στη Ρώμη»
Αναφερόμενη στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προκειμένου αυτό να γίνει βιώσιμη η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να είναι ουσιαστική. «Δεν θέλω να δεσμευθώ μιλώντας για συγκεκριμένα ποσοστά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να μειώσει κανείς το χρέος. Είναι πολλοί οι δρόμοι που οδηγούν στη Ρώμη. Θα πρέπει κανείς να εξετάσει λεπτομερώς κάθε γραμμή και παράγραφο της συμφωνίας. Αλλά δεν συμμετέχω στις διαπραγματεύσεις αυτές. Εδώ συζητούν οι πιστωτές και η Ελλάδα. Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι πολύ σημαντικό για τον σχεδιασμό του δευτέρου προγράμματος στήριξης. Και εφόσον έχει αποφασιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, αυτή θα πρέπει να είναι εποικοδομητική και ουσιαστική», παρατηρεί η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Τέλος η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ανάγκη βελτίωσης του τείχους προστασίας της ευρωζώνης από την κρίση. «Θα πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το τείχος να είναι επαρκές και θα πρέπει να βελτιωθεί. Και αυτό ισχύει τόσο για τον προσωρινό όσο και για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Εάν γίνει αυτό, τότε τα μέλη του ΔΝΤ θα αυξήσουν ευχαρίστως τους πόρους και δεύτερον θα στηρίξουν αυτούς που χρειάζονται βοήθεια και πληρούν τις προϋποθέσεις, όχι μόνο τις χώρες της ευρωζώνης αλλά όλες τις χώρες».
greekfinanceforum.com