tromaktiko: Η ακμή και η αντιμετώπιση της με την νέα συσκευή Q-light φωτοδυναμικής θεραπείας

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η ακμή και η αντιμετώπιση της με την νέα συσκευή Q-light φωτοδυναμικής θεραπείας



του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D
To θέμα αφορά το ενοχλητικό στάδιο της ακμής που απασχολεί μεγάλο ποσοστό των εφήβων, και όχι μόνο, και το πώς να... την αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο χάρη στις μέχρι τώρα γνωστές μεθόδους, αλλά και με τη σχετικά νέα μέθοδο της φωτοδυναμικής θεραπείας.


Πού οφείλεται η ακμή;
Η εμφάνιση της ακμής είναι αποτέλεσμα της φράξης και της φλεγμονής των σμηγματορροϊκών θηλακίων του δέρματος. Τα βασικά αίτια που προκαλούν την ακμή είναι:
Η υπερπαραγωγή των κυττάρων που δομούν τον σμηγματοροϊκό αδένα
Η αυξημένη παραγωγή σμήγματος
Η μόλυνση του δέρματος από το βακτήριο Propionibacterium acnes (P.acnes)
Η φλεγμονώδης απάντηση του δέρματος στην παραπάνω μόλυνση.

Εμφανίζουν όλοι οι τύποι δέρματος ακμή;
Όλοι οι τύποι δέρματος μπορούν δυνητικά να εμφανίσουν ακμή. Βέβαια το λιπαρό δέρμα έχει από τη φύση του μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσει ακμή κάποια στιγμή λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας σμήγματος που παράγεται από τους σμηγματοροϊκούς αδένες. Αλλά και στο κανονικό δέρμα μπορεί να παρουσιαστεί ακμή, κυρίως όταν τα προϊόντα περιποίησης που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λιπαρά, ενώ το ξηρό δέρμα μπορεί να εμφανίσει μικρά εξογκώματα που μοιάζουν με σπυράκια λόγω της ανομοιόμορφης κυτταρικής ανανέωσης.

Πόσο διάστημα περίπου διαρκεί;
Κανείς δεν γνωρίζει με ακρίβεια πόσο διαρκεί η ακμή που εμφανίζεται στην εφηβεία. Πολλοί νέοι παρατηρούν τη βελτίωση της ακμής με την πάροδο του χρόνου, με τα σπυράκια να υποχωρούν εντελώς όταν φτάνουν την ηλικία των 20 περίπου χρόνων, ενώ αρκετούς νέους η ακμή τους ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος μόλις αυτό εμφανιστεί καθώς και η σωστή υγιεινή.

Υπάρχει τρόπος για κάποιον να την αποφύγει;
Δεν γνωρίζουμε ακόμα επακριβώς πιο είναι το βασικό αίτιο ανάπτυξης ακμής οπότε δεν υπάρχουν επαρκείς μέθοδοι αποφυγής της. Ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που φαίνεται να επηρεάζουν την εμφάνισή της, κάποιους από τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε:

Κληρονομικότητα
, Λιπαρό δέρμα
, Αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών κατά την εφηβεία
Ορμονική ανισορροπία στις γυναίκες. 
Κάποιοι τύποι φαρμάκων
 Καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν χημικά και φυτικά έλαια, 
Αυξημένο στρες
Κάποιες διατροφικές ανεπάρκειες.

Σε γενικές γραμμές σημαντική είναι η σωστή περιποίηση του δέρματος με μη λιπαρά προϊόντα, ο συστηματικός καθαρισμός του δέρματος πρωί και βράδυ και η ισορροπημένη διατροφή. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το πρόσωπό μας με τα χέρια για να μην μεταφέρονται μικρόβια και σε περίπτωση εμφάνισης ακμής να ζητήσουμε άμεσα τη βοήθεια κάποιου ειδικού ώστε να μην επεκταθεί το πρόβλημα.

Σε ακραίες περιπτώσεις ακμής οπότε και επηρεάζεται ο ψυχισμός του εφήβου τι ενδείκνυται να κάνει;
Δυστυχώς η ακμή δεν επηρεάζει μόνο την εμφάνιση του εφήβου αλλά και την ψυχολογία του. Οι έφηβοι με ακμή αισθάνονται ντροπή, άγχος, αντιμετωπίζουν προβλήματα κοινωνικοποίησης ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης. Το μέγεθος των παραπάνω συμπτωμάτων ποικίλλει από παιδί σε παιδί καθώς φαίνεται να εξαρτάται από τον χαρακτήρα και την αυτοπεποίθησή του. Είναι εξαιρετικά σημαντική η υποστήριξη των γονέων και η άμεση επέμβαση κάποιου ειδικού για την επίλυση του προβλήματος. Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι πολλές φορές η θεραπεία της ακμής παίρνει αρκετό χρόνο, έτσι οι γονείς πρέπει να ενθαρρύνουν τον έφηβο να έχει υπομονή και να συνεχίσει τη θεραπεία του με επιμέλεια για όσο καιρό χρειαστεί. Αν το παιδί φαίνεται να αποτραβιέται από περιβάλλον του, να αποφεύγει δραστηριότητες που κάποτε αγαπούσε και να αρνείται να βγει με τους φίλους του, ίσως είναι η ώρα να ζητηθεί η βοήθεια κάποιου ειδικού για ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού.


Ποιες μορφές θεραπείας συστήνονται;
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της ακμής είναι ποικίλα και έχουν δράση σε έναν ή περισσότερους παράγοντες που δημιουργούν την ακμή. Οι πιο συχνές θεραπείες έχουν να κάνουν με χρήση αντιβιοτικών ή αντιμικροβιακών σκευασμάτων, με κερατολυτικούς παράγοντες (όπως είναι το σαλικυλικό οξύ), καθώς και με την από το στόμα λήψη ειδικών αντιβιοτικών. Τον τύπο θεραπείας ανάλογα με το είδος και την έκταση του προβλήματος θα την κρίνει ο ειδικός ιατρός. Η ασφαλέστερη ίσως μέθοδος για την καταπολέμηση της ακμής είναι η φωτοδυναμική θεραπεία.


Πώς λειτουργεί η φωτοδυναμική θεραπεία;
Η φωτοδυναμική θεραπεία χρησιμοποιεί καθαρό φως απαλλαγμένο από UV ακτινοβολία σε ειδικό μήκος κύματος που στοχεύει στο βακτήριο της ακμής P.acnes. Υπάρχουν δύο είδη φωτός που χρησιμοποιούνται στη φωτοδυναμική θεραπεία, το μπλε φως, το οποίο είναι βακτηριοκτόνο, και το κόκκινο φως το οποίο διεγείρει τους ινοβλάστες για την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, μειώνει τη λιπαρότητα και αντιμετωπίζει τις ουλές. Ανάλογα με τον τύπο της ακμής συνίσταται η εναλλαγή των δύο τύπων φωτός ανά συνεδρία.




Είναι ασφαλής; Ενδείκνυται για όλους όσους έχουν ακμή;
Είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος χωρίς παρενέργειες και για όλους τους τύπους δέρματος. Το φως που χρησιμοποιείται δεν είναι laser και δεν καίει το δέρμα. Μετά τη θεραπεία ο θεραπευόμενος μπορεί να εκτεθεί στον ήλιο και να συνεχίσει κανονικά τις δραστηριότητές του. Η μόνη περίπτωση που η φωτοδυναμική θεραπεία αντενδείκνυται είναι σε άτομα με έντονη φωτοευαισθησία που προκύπτει είτε από κάποια πάθηση (όπως επιληψία ή πορφυρία) ή από λήψη φωτοευαίσθητων φαρμάκων.

Τι αποτελέσματα δίνει; Έχουν διάρκεια;
Η φωτοδυναμική θεραπεία λόγω της διπλής της δράσης (βακτηριοκτόνα, αναπλαστική) δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα με απόλυτη ασφάλεια. Σαν αποτέλεσμα η υφή του δέρματος θα εξομαλυνθεί, οι κοκκινίλες και τα σπυράκια θα μειωθούν, θα ρυθμιστεί η υπερπαραγωγή σμήγματος ενώ λόγω της πολύ έντονης ανάπλασης που προσφέρει το κόκκινο φως η ακμή θα αντιμετωπιστεί χωρίς να μείνουν ενοχλητικές ουλές. Συνίσταται μετά το πέρας της θεραπείας να γίνει συντήρηση του αποτελέσματος με κάποιες επικουρικές συνεδρίες ενώ σημαντική είναι η σωστή περιποίηση του δέρματος στο σπίτι με ασφαλή, μη λιπαρά προϊόντα για όσο καιρό διαρκεί η θεραπεία και μετά το πέρας αυτής.



Πόσο καιρό διαρκεί μια τέτοια θεραπεία;
Για την αντιμετώπιση της ακμής συνήθως προτείνεται ένας ελάχιστος αριθμός 8 συνεδριών, με την κάθε συνεδρία να διαρκεί 30 Λεπτά και με συχνότητα 1 ή 2 φορές την εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική διάρκεια της θεραπείας είναι από 1 έως 3 μήνες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σε σχέση με άλλες μεθόδους;
Τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι η απόλυτη ασφάλεια και τα γρήγορα και ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς η φωτοδυναμική θεραπεία αντιμετωπίζει σε διάφορα επίπεδα το πολυπαραγοντικό πρόβλημα της ακμής. Έρευνες δείχνουν ότι η από του στόματος λήψη αντιβιοτικών προκαλεί παρενέργειες όπως οι ζαλάδες, οι γαστρεντερικές διαταραχές, οι αλλεργικές αντιδράσεις κ.α. ενώ τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η ανθεκτικότητα του βακτηρίου P.acnes. Αντίθετα η φωτοδυναμική θεραπεία δεν έχει καμία παρενέργεια ενώ δίνει πολύ καλά αποτελέσματα αρκετά γρήγορα. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι μετά το πέρας της θεραπείας το δέρμα μένει ενυδατωμένο και ελαστικό αντίθετα με τις συμβατικές μεθόδους που συνήθως ξηραίνουν το δέρμα.

Πόσο κοστίζει περίπου;
Το τελικό κόστος εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και τον αριθμό συνεδριών που θα χρειαστούν για την αντιμετώπισή του. Πάντως πρόκειται για μία προσιτή οικονομικά θεραπεία με το κόστος να είναι σε λογικά πλαίσια και ιδίως σε σχέση με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μεθόδου.

Και λίγα λόγια όπως το από που προήλθε αυτή η μέθοδος, από πότε χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα και εάν έχετε στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της.

Η φωτοδυναμική θεραπεία πρωτίστως χρησιμοποιήθηκε στη δερματολογία όσον αφορά τη θεραπεία καρκίνων του δέρματος. Επίσης χρησιμοποιείται σε μονάδες εγκαυμάτων για την ανάπλαση του δέρματος αλλά και στην αποκατάσταση χειρουργικών περιστατικών, ουλών και κατακλίσεων. Αυτές ήταν και οι πρώτες χρήσεις της φωτοδυναμικής θεραπείας. Οι ιατροί παρατήρησαν ότι στην περιοχή που γινόταν η θεραπεία, το γύρω δέρμα εμφανίζονταν πολύ πιο ελαστικό και ενυδατωμένο. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα για την εισαγωγή της φωτοδυναμικής θεραπείας στην αισθητική, όπως στην αντιμετώπιση της ακμής, των ουλών, των ρυτίδων, της χαλάρωσης και των πανάδων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!