tromaktiko: Το σύνδρομο Sad - Μήπως δεν αντέχετε το χειμώνα;

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Το σύνδρομο Sad - Μήπως δεν αντέχετε το χειμώνα;



Η έλλειψη ήλιου τους χειμερινούς μήνες, προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους θλίψη, αϋπνία, ή υπνηλία, κατάθλιψη, κλπ. Εάν και εσείς παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα δεν είστε η μόνη. Πολύ απλά πάσχετε από το σύνδρομο SAD (Seasonal Affective Disorder) το οποίο επηρεάζει...
εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη.
Οι χειμερινοί μήνες του χρόνου οι οποίοι σαν κύρια χαρακτηριστικά τους έχουν το κρύο, τη συννεφιά και τις μικρές ημέρες, μπορούν να «ξεκουρδίσουν» το βιολογικό μας ρολόι και την παραγωγή της σεροτονίνης (ορμόνης της χαράς) η οποία παράγεται από τον εγκέφαλο, και επιδρά θετικά στη διάθεσή μας, ζωγραφίζοντας ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μας. Αν ήμασταν π.χ. αρκούδες απλά θα πέφταμε σε έναν απολαυστικό ύπνο-χειμερία νάρκη και θα ξυπνούσαμε με τις πρώτες χαρούμενες ακτίνες της άνοιξης και το μπουμπούκιασμα της φύσης, ενώ εάν ήμασταν πουλιά, θα πετούσαμε για θερμότερα κλίματα. Καθώς όμως δεν ανήκουμε σε καμία από αυτές τις κατηγορίες, πρέπει να βρούμε τρόπους ν’αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ήλιου και ν’αντέξουμε το χειμώνα πετώντας από πάνω μας το «βαρύ» πέπλο της δυστυχίας, της κούρασης και της κατάθλιψης.

Το σύνδρομο SAD (Σύνδρομο Εποχικής Διαταραχής) ήλθε να επιβεβαιώσει κάποια στιγμή και επιστημονικά, την ύπαρξη μιας εποχικής κατάθλιψης από την οποία πάσχουν οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι δεν μπορούν ν’αντέξουν το χειμώνα και επιμένουν να ζουν σε ηλιόλουστα καλοκαίρια όπου η ημέρα αργεί να δώσει τη θέση της στη νύχτα. Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα, ενώ όσοι επηρεάζονται από αυτήν, αισθάνονται, μονίμως κουρασμένοι, θλιμμένοι, απελπισμένοι ίσως και ευερέθιστοι, ενώ παρουσιάζουν διαταραχές στον ύπνο. Πώς μπορούν τώρα να το αντιμετωπίσουν αυτό, χωρίς να πατάνε ‘pause” στη ζωή τους περιμένοντας το καλοκαίρι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τους πάσχοντες μπορεί να βοηθήσει η έκθεσή τους σε τεχνητό φως (lightbox) 30 λεπτά την ημέρα προκειμένου ο οργανισμός να «ξεγελαστεί», να πάρει μια ένεση αισιοδοξίας και να ξεκινήσει την παραγωγή ορμονών που θα του ανεβάσουν τη διάθεση. Εκτός όμως από την έκθεση σε τεχνητό φως υπάρχουν και άλλοι τρόποι, απλοί και αποτελεσματικοί.

Διατροφή: Φροντίστε να ακολουθείτε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Συγκεκριμένα όμως, φροντίστε και βάλτε στο πιάτο σας τροφές οι οποίες θα σας χαρίσουν ενέργεια και ζωτικότητα. Ποιες είναι αυτές; Τροφές πλούσιες σε Ω-3 λιπαρά οξέα (από τα αποτελεσματικότερα αντικαταθλιπτικά), όπως σολομός, καρύδια, θαλασσινά και λιναρόσπορος. Επίσης, πείτε «ναι» σε μοσχάρι, αυγά, φουντούκια, αμύγδαλα, σόγια, κλπ. Εφοδιάστε τον οργανισμό σας με σελήνιο το οποίο θα βρείτε σε σπανάκι, μαρούλι, κουνουπίδι, κλπ. Τα αυγά, και τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος και σαρδέλα θεωρούνται εξαιρετικές πηγές βιταμίνης D. Εάν πάλι, αισθάνεστε μονίμως κουρασμένη, εφοδιάστε τον οργανισμό σας με μαγνήσιο το οποίο μπορείτε να βρείτε σε μπανάνες, δημητριακά, αμύγδαλα, λαχανικά και γάλα ή επιλέξτε βασιλικό πολτό, μια ουσία εξαιρετικά θρεπτική για τον οργανισμό, πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Αν αναρωτιέστε για την αγαπημένη μας σοκολάτα, φυσικά και βοηθά στην εξολόθρευση της μελαγχολίας και της κατατονίας, καθώς τρώγοντάς την, αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών, ουσιών που βελτιώνουν τη διάθεση. Απλά προσέξτε να μην το παρακάνετε. Αρκεστείτε σε ένα μικρό κομματάκι μαύρης σοκολάτας.

Άσκηση: Εκατοντάδες έρευνες που έχουν γίνει, σχετίζουν την τακτική γυμναστική με την καλή διάθεση. Οποιαδήποτε δραστηριότητα, (από το να κάνετε περπάτημα μέχρι το να ασκηθείτε με κάποιο DVD στο σπίτι) βοηθά, εάν όμως επιλέξετε να γυμναστείτε έξω από το σπίτι και να εκτεθείτε στο φως και τον καθαρό αέρα, τότε θα έχετε επιλέξει την ιδανική θεραπεία για την καταπολέμηση του συνδρόμου SAD. Το ζωηρό περπάτημα 3-5 φορές την εβδομάδα βοηθάει πολύ, ενώ η καλύτερη ώρα για να το κάνετε είναι νωρίς το πρωί ή το μεσημέρι. Επιπλέον και η γιόγκα μπορεί να σβήσει το γκρίζο συννεφάκι, καθώς περιλαμβάνει το διαλογισμό ο οποίος θα σας βοηθήσει (μετά από ένα διάστημα 2-6 εβδομάδων) να αισθάνεστε περισσότερο ήρεμη και focus στον εαυτό σας.

jenny.gr

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!