Οι κοινόχρηστοι χώροι του καταστήματος, οι οποίοι είναι εδώ και χρόνια χωρίς θέρμανση, έχουν μετατραπεί σε χώροι κράτησης πάνω από 60 ανθρώπων με θερμοκρασίες -11 βαθμούς το χειμώνα και 40 βαθμούς το καλοκαίρι» τονίζουν στην ανακοίνωση που συνοδεύει την κήρυξη της απεργίας για την 1η, 2 και 3 Φεβρουαρίου οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Σταυρακίου.Το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των φυλακών δεν είναι καινούργιο. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει γνωρίσει αρκετές κορυφώσεις, είτε με την απεργία πείνας των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας, είτε με υπουργικές αποφάσεις για μείωση του πληθυσμού των φυλακών, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν όμως ποτέ. Παράλληλα, δεν εφαρμόζονται και δυνατότητες που δίνει σήμερα ο νόμος, όπως για παράδειγμα η κοινωνική εργασία ως εναλλακτική για μικρότερες ποινές. Η κατάσταση δεν αποφορτίζεται καθώς σε κάποιες περιπτώσεις, οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι εξόχως αυστηρές. Το αποτέλεσμα είναι οι ήδη παλιές υποδομές να επιβαρύνονται και ελέω… ΔΝΤ, να μην κατασκευάζονται νέες φυλακές. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι «το παλεύουν» με προσωπική εργασία, βελτιώνοντας τις συνθήκες όσο μπορούν. «Δύο χρόνια τώρα έχουμε σηκώσει τα μανίκια. Έχουμε φτιάξει το κατάστημα αγνώριστο. Πέσαμε στις πιο δύσκολες μέρες, όμως βάζουμε πλάτη» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Χρήστος Αυδίκος. Πριν από λίγο καιρό, με τα χρήματα που συγκέντρωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων από τη συναυλία της Καλλιόπης Βέττα, πέρασαν καινούργια τζάμια στους διαδρόμους. «Μας βοηθάνε οι φορείς και οι πολίτες. Τις προάλλες ο Ιατρικός Σύλλογος έδωσε 100 κουβέρτες, οι ενορίες της πόλης απορρυπαντικά και άλλα είδη. Αλλά με 260 κρατούμενους, ό,τι και να κάνουμε…» συνεχίζει.
Πρόβλημα για όλους
Στην ανακοίνωσή τους οι υπάλληλοι θέτουν καθαρά το ζήτημα της προσωπικής τους ασφάλειας, αλλά και της διαβίωσης των κρατουμένων. «Σε θαλάμους πολύ μικρότερης χωρητικότητας στοιβάζονται πάνω από 30 άτομα» τονίζουν και συμπληρώνουν ότι το κατάστημα δέχεται πιέσεις να πάρει και άλλους κρατούμενους από τις εισαγγελικές αρχές και τα αστυνομικά τμήματα. Το Σταυράκι όμως αριθμεί αυτή τη στιγμή 260 κρατούμενους σε μια παλιά φυλακή της οποίας η δυνατότητα δεν ξεπερνά κατά πολύ τους 100. Αποτέλεσμα, είναι κρατούμενοι υπόδικοι για πλημμελήματα (παραβάσεις του ΚΟΚ και χρέη) να συνυπάρχουν με κρατούμενους για κακουργήματα (ναρκωτικά, ανθρωποκτονίες), με τις επιπτώσεις να είναι δραματικές: «Υπό αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει σωφρονισμός, αλλά το αντίθετο» τονίζουν οι υπάλληλοι. «Υπερπληθυσμός υπάρχει παντού στις φυλακές, αλλά όχι αυτό το πράγμα» λέει ο κ. Αυδίκος. Πριν από λίγες μέρες συναντήθηκαν η ελληνική ένωση σωφρονιστικών υπαλλήλων με την αντίστοιχη της Νότιας Αφρικής. Εκεί, η αναλογία είναι 1 υπάλληλος για 32 κρατούμενους. Εδώ, τα αντίστοιχα νούμερα είναι πολλαπλάσια, τη στιγμή που η συλλογική σύμβαση εργασίας του κλάδου στην Ελλάδα, θέτει το όριο του 1 υπαλλήλου για 8 κρατούμενους…
«Δεν είμαστε υπάλληλοι γραφείου»
Τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι δεν ανέχονται να τους κατατάσσει κανένας «και για κανένα λόγο στο όνομα της τρόικας, στο ίδιο οικονομικό επίπεδο με υπαλλήλους γραφείου άλλων υπηρεσιών του δημοσίου» καθώς, όπως περιγράφουν, οι συνθήκες εργασίας τους δεν είναι «συνθήκες γραφείου». Ζητάνε να τους καταβληθεί άμεσα το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που είναι 150 ευρώ και συμπληρώνουν πως πρέπει να αυξηθεί το κονδύλι για νυχτερινά και εξαιρέσιμα ειδικά για τις φυλακές Σταυρακίου, καθώς η μείωση των ωρών προκαλεί κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα. «Με 2 φύλακες τη νύχτα δεν μπορούμε να λέμε ότι φυλάμε με επαγγελματισμό το κατάστημα» τονίζουν χαρακτηριστικά. Προειδοποιούν ότι με το πάγωμα των προσλήψεων και με συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων τους ενόψει, υπάρχει πλέον ορατός ο κίνδυνος να προκύψουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις φυλακές. Αυτή τη στιγμή, στο Σταυράκι εργάζονται 64 άνθρωποι. Από αυτούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης Χρήστο Αυδίκο, 10 με 15 περίπου έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα και είναι ουσιαστικά προ συνταξιοδότησης. «Κοντά σε αυτά, είμαστε απλήρωτοι για τα εξαιρέσιμα, για το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και τα χρήματα που εγκρίθηκαν για το 2012 καλύπτουν μόνο το πρώτο εξάμηνο» τονίζει ο κ. Αυδίκος και καταλήγει: «Τα ‘χαράτσια’ και τις εισφορές όμως τις πληρώνουμε κανονικά…». Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης δεν θα γίνονται επισκεπτήρια συνηγόρων και συγγενών, καθώς και παραλαβές- μεταγωγές κρατουμένων. Αποφυλακίσεις και προσαγωγές για τη διασφάλιση του χρόνου παράτασης της προφυλάκισης (6μηνο και 12μηνο) θα γίνονται κανονικά, όπως και οι μεταγωγές από και προς νοσηλευτικά ιδρύματα και εσωτερικές λειτουργίες των φυλακών, για τις οποίες θα εργαστεί το σύνολο του προσωπικού.
ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ