εξαιτίας της κρίσης απολαμβάνει αρνητικά επιτόκια στο δανεισμό της από τις αγορές, πτώση της ανεργίας και εκτίναξη των εξαγωγών.
Σύμφωνα με το περιοδικό, οι τράπεζες πληρώνουν για να δανείσουν χρήματα στη Γερμανία, σε ένα πρωτοφανές σκηνικό στην οικονομική ιστορία, που εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους υπεύθυνους του γερμανικού οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους.
"Η κρίση ενδέχεται να οδηγήσει σε επιβράδυνση τη γερμανική οικονομία, αλλά υπάρχουν ένα σωρό μηχανισμοί που σχετίζονται με την κρίση, που ουσιαστικά ωφελούν τη χώρα εις βάρος των εταίρων της στην ευρωζώνη", υπογραμμίζει το περιοδικό.
Στο μεταξύ, στο 3% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας κατά το 2011, έναντι 3,7% που πέτυχε το 2010, που ήταν και το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας της χώρας, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, η οποία εκτιμά ότι είναι πιθανόν ότι η γερμανική οικονομία να έχει καταγράψει κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011 συρρίκνωση κατά 0,25%.
Κατά το δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Wall Street Journal, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δεν είναι άτρωτη από την παρατεταμένη κρίση χρέους στην περιοχή και από την εξασθένηση της παγκόσμιας ζήτησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η βασική πηγή για την ανάπτυξη το 2011 ήταν η εγχώρια ζήτηση, ενώ η συμβολή της εξωτερικής ζήτησης ήταν σαφώς μικρότερη. Η εγχώρια ζήτηση προσέθεσε 2,1 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς οι επενδύσεις αυξήθηκαν 8,3%, η ιδιωτική κατανάλωση 1,5% και οι δημόσιες δαπάνες κατά 1,2%. Το εξωτερικό εμπόριο προσέθεσε 0,8 ποσοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8,2% και οι εισαγωγές 7,2%.
Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος, αλλά η Γερμανία μπορεί να αποφύγει την ύφεση, σημειώνει το Bloomberg, επειδή η αύξηση της απασχόλησης στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας στηρίζει την εγχώρια καταναλωτική δαπάνη.
"Αν και ο βιομηχανικός τομέας υπέστη πλήγμα από την κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη, η πιο ανθεκτική εγχώρια ζήτηση μπορεί να αποτρέψει μία μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας", δήλωσε οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro.