tromaktiko: Έβαλαν την Κύπρο στα "σκουπίδια" ο Standard & Poor's

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Έβαλαν την Κύπρο στα "σκουπίδια" ο Standard & Poor's



Kατά δύο βαθμίδες υποβάθμισε ο οίκος Standard and Poor’s την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου από ΒΒΒ σε ΒΒ+ με αρνητικό ορίζοντα, τοποθετώντας την στην κατηγορία junk (σκουπίδια).

Ο οίκος υποβάθμισε επίσης άλλες οκτώ χώρες της ευρωζώνης και, συγκεκριμένα, την... Ιταλία, Πορτογαλία, και Ισπανία κατά δύο βαθμίδες, και την Αυστρία, Γαλλία, Μάλτα, Σλοβακία και Σλοβενία κατά μία βαθμίδα.

Πέραν της Κύπρου, σε μη επενδυτική βαθμίδα τέθηκε και το rating της Πορτογαλίας.

Τόσο για την Κύπρο όσο και για την Πορτογαλία, ο οίκος αναφέρει στην ανακοίνωση ότι τοποθετεί στην κατηγορία «4» το συντελεστή ανάκτησης κεφαλαίου, που σημαίνει ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας αναμένεται να ανακτηθεί το 30 -50% του κεφαλαίου.

Επιβεβαίωσε τα ratings του Βελγίου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του, όλες οι αξιολογήσεις έχουν αφαιρεθεί από το CreditWatch, όπου είχαν τοποθετηθεί με αρνητικές προοπτικές στις 5 Δεκεμβρίου 2011 (εκτός από την Κύπρο, η οποία τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε CreditWatch στις 12 Αυγούστου 2011).

Οι προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των χωρών της Αυστρίας, του Βελγίου, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργο, της Μάλτας, των Κάτω Χωρών, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας, και της Ισπανίας είναι αρνητικές, υποδηλώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες να υποβαθμιστούν το 2012 ή το 2013».

Ο οίκος αναφέρει ότι η απόφαση του αυτή στηρίχθηκε στην εκτίμηση του ότι οι πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες βδομάδες «ίσως να είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν πλήρως τη συνεχιζόμενη συστημική κρίση στην ευρωζώνη».

Σημειώνει ότι τα αποτελέσματα από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκέμβρη 2011, και οι μετέπειτα δηλώσεις από τους πολιτικούς, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν έχει δημιουργήσει τις δυνατότητες και τις προοπτικές για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της ευρωζώνης.

Ο οίκος εκφράζει την άποψη ότι η πολιτική συμφωνία δεν παρέχει επαρκείς πρόσθετους πόρους ή την λειτουργική ευελιξία για ενίσχυση των ευρωπαϊκών δράσεων διάσωσης και δεν προσφέρει αρκετή υποστήριξη για εκείνες τις χώρες της ευρωζώνης που δέχονται τις αυξημένες πιέσεις της αγοράς.


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!