tromaktiko: Βεργίνα 2011: Στον απόηχο των πρόσφατων ευρημάτων από την Αγορά των Αιγών

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Βεργίνα 2011: Στον απόηχο των πρόσφατων ευρημάτων από την Αγορά των Αιγών



Η πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας κατά το 2011 είχε ελάχιστα κονδύλια στη διάθεσή της, λόγω της γενικότερης μείωσης του τακτικού προϋπολογισμού του ΑΠΘ. Το δεδομένο αυτό... οδήγησε σε μια ιεράρχηση των εξόδων, προκαλώντας ταυτόχρονα την επιμονή μας για επίτευξη των βασικών στόχων μας, έστω και με περιορισμένα κονδύλια.

Στον τομέα της αρχαίας αγοράς, ειδικότερα, η μικρότατης κλίμακας ανασκαφική έρευνα διενεργήθηκε χωρίς εργάτες, αλλά με δέκα φοιτητές του πανεπιστημίου μας και επτά αλλοδαπούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του ΥΠΠΟΤ.

Πολύ μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών που φιλοξενήθηκε στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος στην πανεπιστημιακή κατασκήνωση της Καλάνδρας είχε τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ισάριθμες διαλέξεις για την ανασκαφή της Βεργίνας και την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, από τους συνεργάτες της ανασκαφής Α. Κυριάκου και Α. Τούρτα.

Οι εργασίες συντήρησης των πολύτιμων ευρημάτων του 2008 και 2009 προχώρησαν με αργούς ρυθμούς, αλλά εντυπωσιακά αποτελέσματα: το χρυσό στεφάνι ελιάς που εντοπίστηκε κατά τις εργασίες συντήρησης μέσα στον ασημένιο παναθηναϊκό αμφορέα άρχισε να αποκτά κάτι από την αρχική του εικόνα, χάρη στην κατάρτιση της συντηρήτριας Π. Παπαγεωργίου. Το ίδιο το αγγείο, μοναδικό στο είδος του, αλλά με μεγάλα προβλήματα διάβρωσης στην επιφάνεια, διατηρεί χαράξεις μιας κάποτε εντυπωσιακής παράστασης, απροσδιόριστου για την ώρα θέματος.


Στο πεδίο της προστασίας και της ανάδειξης μνημείων της ενεργού πανεπιστημιακής ανασκαφής, θα κατατεθεί, εντός των ημερών, προς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μελέτη ήπιας επέμβασης, που συνέταξε ο αρχιτέκτονας Ν. Χατζηδάκης και που αφορά σε επιλεγμένους ενεργούς τομείς έρευνας του ΑΠΘ, προκειμένου να συντηρηθούν και να γίνουν επισκέψιμοι.

Σημαντικά, τέλος, ευρήματα της μακρόχρονης ανασκαφικής δραστηριότητας του Α.Π.Θ. στη Βεργίνα, συμμετείχαν κατά το 2011 σε δύο αρχαιολογικές εκθέσεις στην Οξφόρδη και το Παρίσι. Στο Λούβρο, ειδικότερα, το χρυσό στεφάνι βαλανιδιάς που βρέθηκε το 2008 στην αγορά των Αιγών, «υποδεχόταν» σε περίοπτη θέση τους πολυπληθείς επισκέπτες της εξαιρετικά επιτυχημένης αυτής έκθεσης που πραγματοποίησε το ΥΠΠΟΤ σε συνεργασία με το Λούβρο, προβάλλοντας, με τρόπο εντυπωσιακό, τις σημαντικές επιδόσεις της πανεπιστημιακής αρχαιολογικής έρευνας του Α.Π.Θ. στη Βεργίνα.

Η ανακοίνωση θα γίνει την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 και ώρα 19.30 στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., στο πλαίσιο των εργασιών του Αρχαιολογικού Συνέδριου για τις Ανασκαφές του 2011 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιείται από 1η έως 3 Μαρτίου 2012.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!