tromaktiko: Σεπτέμβριο του 2014 τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης του Παν/στημίου Κύπρου

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Σεπτέμβριο του 2014 τα εγκαίνια της νέας βιβλιοθήκης του Παν/στημίου Κύπρου



Με συνολική έκταση πέραν των 15 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, με τη μορφή ενός τεχνητού λόφου με λευκό θόλο, με πέντε επίπεδα και τρεις ορόφους... με 620, 000 τόμους βιβλίων και 80,000 περιοδικών καθώς και 900 θέσεις μελέτης, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2014 το Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σήμερα κατατέθηκε ο θεμέλιος λίθος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, παρουσία του Υπουργού Παιδείας, των Πρυτανικών Αρχών, αξιωματούχων της Κυβέρνησης, εκπροσώπων κομμάτων αλλά και της οικογένειας της αείμνηστης Ελλης Ιωάννου η οποία δώρισε το ποσό των 8 εκ. ευρώ εις μνήμη του συζύγου της Στέλιου.

Ο πολυχώρος θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, την Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων, το Κέντρο Τεχνολογιών Υποστήριξης της Διδασκαλίας και το Κέντρο Γλωσσών.

Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του έργου για την πανεπιστημιακή και όχι μόνο κοινότητας της Κύπρου και τόνισαν ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης. Εξέφρασαν επίσης την ευγνωμοσύνη τους στην οικογένεια της Ελλης Ιωάννου για την μεγάλη της δωρεά για να κτιστεί το συγκεκριμένο έργο.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης τόνισε ότι πρόκειται για μια παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές και ένα έργο που εξασφαλίζει τους στόχους του Πανεπιστημίου και διασφαλίζει την οντότητά του.
Ανέφερε ακόμη ότι σε περιόδους κρίσης είναι σημαντική η επένδυση των κοινωνιών στην γνώση και την έρευνα.

Είπε ότι πρόκειται για την πρώτη βιβλιοθήκη τέτοιας εμβέλειας στην Κύπρο με μεγάλη χρησιμότητα, γιατί παρά την μετάβαση στην τεχνολογική εποχή, το βιβλίο παραμένει το ισχυρό σύμβολο της γνώσης και η γέφυρα ανάμεσα στον μαθητή και τον εκπαιδευτικό.

Ο Πρύτανης ανέφερε ακόμη ότι το Κέντρο θα εντάξει την Κύπρο στον χάρτη των χωρών με έργα αρχιτεκτονικής σημασίας και φιλοδοξεί να αποτελέσει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου Χάρης Χαραλάμπους χαρακτήρισε το κέντρο ξεχωριστό σημείο αναφοράς και πνευματικού πλούτου, λέγοντας ότι η σημαντικότητα και σπουδαιότητά του ενισχύεται και από την πρωτοποριακή του αρχιτεκτονική.

Ανέφερε ακόμη ότι η Βιβλιοθήκη και το Κέντρο θεωρούνται απαραίτητη υποδομή στο έργο της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα συνδεθούν με το υφιστάμενο δίκτυο των βιβλιοθηκών της Κύπρου, ενδυναμώνοντας την προσφορά των γνώσεων και πληροφοριών στους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές και πνευματικούς ανθρώπους αλλά και στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.

Εκ μέρους της οικογένειας των δωρητών ο Δάκης Ιωάννου αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία που έδιδαν οι γονείς του ,Στέλιος και Ελλη, στη μάθηση και την γνώση, τονίζοντας ότι η ίδια η ζωή παράγει μάθηση και η μάθηση επανέρχεται εμπλουτίζοντας τη ζωή.

Είπε ότι η υλοποίηση του οράματος της βιβλιοθήκης είναι κορυφαίο γεγονός καθώς προωθεί την παιδεία, τη μάθηση και εν τέλει την ίδια τη ζωή.
Ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε ότι το Κέντρο σκοπεύει να εξυπηρετήσει την ευρύτερη κοινωνία αλλά και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση των φοιτητών με τη γνώση.

Ο σχεδιασμός του έργου ανατέθηκε στον διεθνούς φήμης Γάλλο αρχιτέκτονα Jean Nouvel και ανεγείρεται στα βορειανατολικά της Πανεπιστημιούπολης στην Αγλαντζιά, στη λεγόμενη πρώτη ζώνη που περιλαμβάνει τα κτίρια της κεντρικής διοίκησης , των κοινωνικών δραστηριοτήτων και του Πολιτιστικού Κέντρου.
Οι εργασίες ανατέθηκαν στην Κοινοπραξία J&P and J&P Avax Joint Ventures-Stelios Ioannou Library έναντι του ποσού των 27,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Κέντρο πέραν από τις βασικές υπηρεσίες δανεισμού και ανάγνωσης, θα προσφέρει χώρους χρήσης πολυμέσων και ειδικούς χώρους για ομαδική μελέτη και συνεργασία μεταξύ φοιτητών και ακαδημαϊκών.

Η συλλογή θα ξεπερνά τις 600,000 βιβλία, θα περιλαμβάνει εκατομμύρια άρθρα περιοδικών σε ηλεκτρονική μορφή, πάνω από 400, 000 τίτλους ηλεκτρονικών βιβλίων, πέραν των 10,000 τίτλων οπτικοακουστικού υλικού και θα καλύπτει όλα τα επιστημονικά αντικείμενα έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας εξυπηρετώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα των μελλοντικά 10,000 φοιτητών , το σύνολο της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και τον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!