Οι εκτιμήσεις ότι μετά το κλείσιμο του PSI και την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης θα διαμορφωνόταν ένα διαφορετικό κλίμα διαψεύδονται. Και καθώς τα σενάρια αναβολής των εκλογών επανέρχονται, μεγαλώνουν και οι ανησυχίες εν όψει της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Οι αποδοκιμασίες που σημειώθηκαν, μάλιστα, κατά την παρέλαση για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων - απ' όπου "εξαφανίστηκαν" σχεδόν όλα τα πολιτικά πρόσωπα υπό το κράτος του φόβου - θεωρούνται ως μια μικρή γεύση του τι μπορεί να επακολουθήσει σε μερικές εβδομάδες. Και σήμαναν "συναγερμό".
Όσοι διατηρούν, άλλωστε, επαφή με την κοινωνική πραγματικότητα εκτιμούν ότι τα γεγονότα που ξέσπασαν στην εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ανά την Ελλάδα, σε βάρος ακόμη και του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μοιάζουν με "πυροτεχνήματα" μπροστά σε όσα επαπειλούνται.
Στους μήνες που μεσολάβησαν είναι φανερό ότι φούντωσε κι άλλο η κοινωνική απόγνωση, ενώ ενισχύθηκαν θεαματικά τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών απέναντι στους δανειστές, στην κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα. Αν, μάλιστα, προστεθεί ότι μέσα στον Μάρτιο θα συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τις νέες περικοπές και μάλιστα αναδρομικά των μισθών και των συντάξεων, τότε οι παρελάσεις θα μετατραπούν σε δρόμο προς το σταυρό, όχι των εκλογών, αλλά του μαρτυρίου. Κυβέρνηση και υπουργοί το γνωρίζουν αυτό καλά.
Εν όψει αυτών, έχει αρχίσει να καταλαμβάνει πανικός τα κέντρα εξουσίας, που έχουν και τις δικές τους πληροφορίες για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με έγκυρες πληροφορίες, καταστρώνονται σχέδια ακόμη και για ματαίωση των παρελάσεων της 25ης Μαρτίου, προκειμένου να αποτραπεί το κοινωνικό "ολοκαύτωμα".
Η εντολή για την "ασπίδα"
Τα σχέδια αυτά είχαν εμφανιστεί - σε πιο ήπια μορφή, όμως - και πριν από αρκετές εβδομάδες. Όπως είχε αποκαλύψει, μάλιστα, η "Δημοκρατία" στις 14 Ιανουαρίου πρωτοσέλιδα, η Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση με έγγραφό της έδινε (πρόωρη) εντολή για την τοποθέτηση 800 ατόμων ως "ασπίδα" μπροστά από την εξέδρα των επισήμων στην πλατεία Συντάγματος. Όμως, φαίνεται ότι ούτε αυτό το μέτρο προστασίας κρίνεται πλέον αρκετό να συγκρατήσει το πιθανό λαϊκό ξέσπασμα. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το ενδεχόμενο "κατάργησης" των παρελάσεων, έστω και υπό τη δικαιολογία των έκτακτων συνθηκών, θεωρείται πολύ πιθανό να πυροδοτήσει άλλο κύκλο αντιδράσεων, που κανείς δεν γνωρίζει ποια κατάληξη θα έχουν.
Γι' αυτό και το δίλημμα είναι τεράστιο, ενώ η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με τη μορφή των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων, λόγω των μέτρων που έρχονται.
Το άγριο πακέτο, που περιλαμβάνει κόψιμο μισθών και συντάξεων, αλλά και τα περιβόητα "γενόσημα" του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, αναμένεται να προκαλέσουν νέες αναταράξεις και να δοκιμάσουν εκ νέου τη συνοχή της κυβέρνησης. Από κοντά οι πληροφορίες για κοινοβουλευτική ομάδα από το τρίτο… κόμμα, αυτό των ανεξάρτητων, δημιουργούν νέους πονοκεφάλους.
Παράλληλα, τα σενάρια για παράταση του βίου της κυβέρνησης με διάφορα επιχειρήματα από τη μια και το "φρούτο" της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, που φύτεψε πρώτος ο κ. Λοβέρδος, επιβεβαιώνουν ότι τα συμφέροντα δεν έχουν σταματήσει ούτε στιγμή να σκέφτονται το πώς θα ελέγξουν την επόμενη ημέρα. Η… κουλτούρα των συνεργασιών είναι η τελευταία γραμμή άμυνας των γνωστών κέντρων, που επιχειρούν να αποτρέψουν τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη συντριβή του στις εκλογές.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει ενημερωθεί για τα κέντρα που προωθούν αυτά τα σενάρια, γι' αυτό φρόντισε να κόψει τον βήχα όσων επιχειρούν να τα καλλιεργήσουν, λειτουργώντας σαν "δούρειοι ίπποι" και προκαταλαμβάνοντας τη λαϊκή ετυμηγορία.
Όσο για τις εκλογές, ο κ. Σαμαράς τις τοποθετεί στα τέλη Απριλίου και γι' αυτό ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του στη σκακιέρα. Στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει πάντα το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που επιχειρηθεί η παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, να αποσύρει τους υπουργούς του και να προκαλέσει την πτώση της, από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει απολέσει τη δεδηλωμένη.
Γι' αυτό και ο κ. Σαμαράς έχει πληθύνει τις αναφορές του για εκλογές που χρειάζεται να γίνουν, για να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα και να αποτραπεί η κοινωνική έκρηξη.