Ενα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά σκάνδαλα στα ελληνικά χρονικά έχει επιτελεστεί στον υπό κατασκευή Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Γραμματικό, όπως αποκαλύπτει το πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, το οποίο έχει στην κατοχή της η Real planet.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πόρισμα των 45 σελίδων, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εκπονήθηκε το 2003, επί υπουργίας Βάσως Παπανδρέου στο πρώην ΠΕΧΩΔΕ, βασίστηκε εξ ολοκλήρου σε «βιβλιογραφική διερεύνηση», δίχως να έχει προχωρήσει στις προβλεπόμενες από τον νόμο έρευνες για τα υδρολογικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπου κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ.
Ως αποτέλεσμα, κάθε φορά που βρέχει, τα δύο ρέματα που διασχίζουν το οικόπεδο του ΧΥΤΑ παρασύρουν τα αδρανή υλικά των εργασιών, κατευθύνοντάς τα στον νότιο Ευβοϊκό κόλπο. Κατά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, μάλιστα, η υπερχείλιση των ρεμάτων, τα οποία -σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες- δεν υπάρχουν, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο εργοτάξιο.
Άθλια εικόνα
Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ο ΧΥΤΑ κάνει και έναν παρατηρητή, ανίδεο από τεχνικά ζητήματα, να τραβάει τα μαλλιά του. Το μεγαλύτερο από τα δύο ρέματα, με κήτη πλάτους τουλάχιστον τριών μέτρων, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον χώρο που αναμένεται να δεχθεί το 50% των απορριμμάτων της Αττικής από το 2014. Το νερό της βροχής έχει διαλύσει την πλαστική επίστρωση του ΧΥΤΑ, ενώ, για να μην ξηλωθεί ολόκληρη, οι εργολάβοι έχουν τοποθετήσει πάνω της εκατοντάδες... λάστιχα αυτοκινήτων!
«Αυτή η εγκατάσταση είναι ήδη επικίνδυνη, ακόμα και σήμερα που δεν έχει δεχθεί σκουπίδια. Με τις βροχές των τελευταίων ημερών, το αργιλώδες υλικό που τοποθετείται κάτω από το πλαστικό, ώστε οι απορροές των σκουπιδιών να μην εισχωρούν στο έδαφος, παρασύρθηκε από τα ρέματα και χύθηκε στη θάλασσα», λέει ο Κωνσταντίνος Κουλούρης, κάτοικος της περιοχής και ομότιμος καθηγητής Φυσικής, Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών στα ΤΕΙ Πειραιά. «Αν ποτέ λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ, τότε τα σκουπίδια και τα επικίνδυνα υγρά που αυτά μεταφέρουν θα καταλήγουν στη θάλασσα και θα εισχωρούν στο έδαφος», προσθέτει ο Κ. Κουλούρης.
Επικινδυνότητα
«Οι εκτιμήσεις των εγκεκριμένων μελετών έχουν βασιστεί σε λανθασμένα δεδομένα», αναφέρει ξεκάθαρα το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος που, εκτός από τα ρέματα, επικεντρώνεται σε άλλα δύο στοιχεία, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον της βορειοανατολικής Αττικής.
Η μελέτη του 2003 έκανε λόγο για «αδιαπέρατο υπέδαφος». Ωστόσο, σύμφωνα με τεχνικό υπόμνημα του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο περιλαμβάνεται στο πόρισμα, το έδαφος κάτω από τον ΧΥΤΑ είναι «λίαν υδατοπερατό», κάτι που εγκυμονεί κίνδυνο ρύπανσης των υπόγειων υδροφόρων οριζόντων, αλλά ακόμη και καθιζήσεων ή κατολισθήσεων!
Η έλλειψη επαρκών μελετών για τη σεισμικότητα της περιοχής αποτελεί ακόμη μια εξόφθαλμη και επικίνδυνη παραβίαση του νόμου από τους συντάκτες της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος κάνει αναφορά στα γνωστά ρήγματα της ευρύτερης βορειοανατολικής Αττικής, σημειώνοντας την ανάγκη για «εργασίες μικροτεκτονικής», οι οποίες θα επέτρεπαν να διαπιστωθεί αν παρακλάδια των υφιστάμενων ρηγμάτων περνούν κάτω από τον ΧΥΤΑ. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν έγινε ποτέ...
«Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες όσων συνέταξαν τη μελέτη του ΧΥΤΑ, αλλά και όσων την ενέκριναν. Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση του έργου, που πραγματικά αποτελεί βόμβα για το περιβάλλον της περιοχής», δηλώνει ο δήμαρχος Νέας Μάκρης, Ιορδάνης Λουίζος.