Πρωτ΄ απ΄ ολα σε οτι αφορα το ΠΑΣΟΚ: ειναι τυχαιο οτι το μεγαλυτερο μερος αυτων που το καταψήφισαν, ηταν ατομα που στηριξαν την υποψηφιότητα Παπανδρέου και ολο αυτο το διαστημα ηταν κοντα σε αυτον (Ξενογιαννακοπουλου, Καστανιδης...);
Καθολου τυχαιο, το ΠΑΣΟΚ εδω και καιρο εχει ιδεολογικα, οικονομικα, πολιτικα και δημοσκοπικα χρεοκοπησει. Εάν επαληθευθούν οι δημοσκοπησεις, το ΠΑΣΟΚ δεν θα εκλεξει ουτε το 1/3 των σημερινων βουλευτων (και κυριως, θα εμεναν εκτος, ατομα του περιβάλλοντος του προεδρου.)
Εάν, οπως ολα δειχνουν, γινει αλλαγη ηγεσιας στο ΠΑΣΟΚ, ολοι αυτοι θα εμεναν στο περιθωριο και τον πρωτο λογο θα ειχαν οι αυλικοι του νεου αρχηγου, οι οποιοι θα κατηγορουσαν τους παπανδρεϊκους, οτι εφεραν το κομμα και την χωρα, στην κατασταση που ειναι τωρα.
Από την αλλη πλευρα το ΠΑΣΟΚ, οπως ανεφερα και πιο πανω, εκτος απο ιδεολογικα, πολιτικα... ειναι και οικονομικα χρεοκοπημενο (εχει παρει -οπως και η ν.δ.- δανεια απο τραπεζες εναντι της κρατικης επιχορήγησης των επομενων ετων, πολλων εκατομμυρίων ευρω). Ομως η κρατικη επιχορηγηση για τα κομματα, ειναι αναλογη της του ποσοστου και των εδρων που εχουν.
Μια εκλογικη συντριβη, θα εχει σαν αποτελεσμα το οικονομικο του στραγκαλισμο.
Αρα ολοι αυτοι δεν ειχαν να χασουν τιποτα, αφου με τον τροπο αυτο, (ετσι πιστευουν), εχουν ξεφορτωθει απο πανω τους την ρετσινια του μνημονιου, μπορουν να ψαξουν την τυχη τους ειτε δημιουργωντας καποιο νεο πολιτικο σχημα είτε σε καποιο υπαρχον αντιμνημονιακο κομμα, με πολλες πιθανοτητες επανεκλογης στα βουλευτικα εδρανα.
Και το ΠΑΣΟΚ; Στο ΠΑΣΟΚ θα εκλεγεί νεος αρχηγος (μαλλον ο Βενιζελος- μετα απο μακρυχρονιες προσπαθειες) θα εχει ομως να αντιμετωπισει το εκλογικο μενος του λαου και των οπαδων του για την κατασταση που εχει φερει την οικονομια, την χωρα και το κομμα, ειδικα εαν συντριβει εκλογικα.
Τώρα στην ν.δ.: πως ειναι δυνατον να πανε εναντια στην νεα ηγεσια, ατομα που ειχαν παιξει κυριαρχο ρολο στην εκλογη Σαμαρα; Μηπως αυτο ηταν ενα πυροτεχνημα;
Ο Σαμαρας δεν θα μπορουσε για καιρο ακομη να το παιζει αντιμνημονιακος. Από την μια πλευρα, γνωριζε οτι αυτα που υποστηριζε στο Ζαππειο 1+2, δεν ηταν δυνατο να εφαρμοστουν, ενω απο την αλλη οι συμμαχοι του στην Ευρωπη τον πιεζαν να συμμετασχει σε κυβερνηση συνεργασιας, για υιοθετηση και εφαρμογη νεων μνημονιακων μετρων.
Από την στιγμη που μπηκε στην κυβερνηση Παπαδημου, γνωριζε πολυ καλα οτι το ονειρο της αυτοδυναμιας, θα χανοταν, αρα μετα τις εκλογες με ποιον θα συνεργαζοταν;
Με την Ντορα (εαν μπει στην βουλη) θα ηταν αδυνατο. Με τον Καρατζαφερη παρατολμο. Με το ΠΑΣΟΚ δυσκολο, ειδικα εαν ειχε συντριβει εκλογικα.
Τι πιο καλο, απο ενα νεο σχηματισμο, απο στελεχη φιλικα προσκείμενα σε αυτον, που με τον μανδυα οτι ταχθηκαν εναντια στο μνημονιο 2, θα αποτρεψουν τους δυσαρεστημενους δεξιους ψηφοφορους, να μεταφερθουν σε καποιο αλλο δεξιο ή αριστερο αντιμνημονιακο κομμα. Άλλωστε το μονο που θα χωριζε την ν.δ. με τον νεο αυτο σχηματισμο, θα ηταν η ψηφοφορια της 12/02/2012.
Απο την στιγμη που η νεα δανειακη συμβαση εγινε νομος του κρατους και μας δεσμευει ολους να την εφαρμοσουμε, δεν υπαρχει αναμεσα τους, καποια αλλη διαφορα.
Ετσι εαν καταφερει ο Σαμαρας να συγκεντωσει γυρω στους 135-140 βουλευτες και το νεο κομμα 20-30, η νεα κυβερνηση συνεργασιας με πρωθυπουργο τον Σαμαρα θα εχει μια ανετη κοινοβουλευτικη πλειοψηφια, ισως μεγαλυτερη του πασοκ το 2009 και την ευχερεια να κυβερνησει οπως θελει.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ