που κατέθεσαν στη Βουλή οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής. Στόχος του σχεδίου, το οποίο προωθούν από κοινού οι πέντε δήμοι που μοιράζονται τον ορεινό όγκο του Ολύμπου, είναι η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής σε έναν νέο τουριστικό πόλο έλξης διεθνούς βεληνεκούς, ικανό για την προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών από όλον τον κόσμο. Για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα, βέβαια, το βασικό μέλημα όλων των τοπικών φορέων δεν είναι άλλο από τηνπροστασίατου παρολύμπιου περιβάλλοντος, μια περιοχή... μυθικού φυσικού κάλλους, η οποία σήμερα τίθεται αντιμέτωπη με τους λαθροκυνηγούς, την παράνομη κοπή δένδρων αλλά και τα σκουπίδια που ορισμένοι ασυνείδητοι αφήνουν ακόμα και σε υψόμετρο 2.000 μέτρων.
«Ο Όλυμπος είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς αλλά και συνάμα το πιο αναξιοποίητο σύμβολο της χώρας. Δεν ανήκει μόνο στους κατοίκους της περιοχής, αλλά στους πολίτες όλους του κόσμου. Για να αναπτυχθεί όμως η περιοχή, δεν σκοπεύουμε να καταστρέψουμε τη φύση που σήμερα χαιρόμαστε», δηλώνει ο δήμαρχος Ελασσόνας Γιώργος Πασχόπουλος, δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας που επιτελείται.
Το σχέδιο των δήμων Ελασσόνας, Δίου - Ολύμπου, Τεμπών, Κατερίνης και Σερβιών - Βελβεντού κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που ξεκινά για τη σύνταξη του νέου Προεδρικού Διατάγματος Θεσμοθέτησης του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου. Πρόκειται για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα καλύψει τις χρήσεις γης στην περιοχή και παράλληλα θα οριοθετήσει τις εκτάσεις αποκλειστικής προστασίας της φύσης. Η ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος, που αναμένεται μέχρι το προσεχές καλοκαίρι, πρόκειται να «φορέσει» στο περιβάλλον του Ολύμπου μια τριπλή... ζώνη ασφαλείας!
Απόλυτη προστασία
«Το σχέδιο που υποστηρίξαμε από κοινού με τους δήμους αφορά τη δημιουργία τριών ζωνών προστασίας. Με αυτόν τον τρόπο, ολόκληρος ο Ολυμπος θα αποτελεί μια ενιαία ζώνη απόλυτης προστασίας της φύσης», αναφέρει η διευθύντρια του Δασαρχείου Ελασσόνας Ζωή Φτίκα, προσθέτοντας πως η προστατευόμενη περιοχή θα διαχωρίζεται σε τρεις ξεχωριστές ζώνες, οι οποίες θα καλύπτουν συνολικά 230.000 στρέμματα γης. «Η Α’ ζώνη προστασίας δεν θα επιτρέπει καμία δόμηση και δραστηριότητα, η Β’ ζώνη θα επιτρέπει μόνο μερικά καταφύγια ανάγκης, ενώ στη Γ’ ζώνη θα επιτρέπονται η βόσκηση και το κυνήγι, με αυστηρές βέβαια προδιαγραφές».
«Σε αυτές τις εκτάσεις σήμερα αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα παράνομης υλοτομίας, καθώς η κρίση έχει ωθήσει τους ασυνείδητους να κόβουν τα δένδρα για να πωλούν καυσόξυλα», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου Παύλος Ανδρεαδάκης, ο οποίος καλείται εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσει αναρίθμητα προβλήματα. «Οι λαθροκυνηγοί έχουν σχεδόν αφανίσει τους τοπικούς πληθυσμούς του σπάνιου ελληνικού αγριόγιδου, ενώ, δυστυχώς, πολλοί ορειβάτες και πεζοπόροι αφήνουν τα σκουπίδια τους στις κορυφές. Η πρόταση για το νέο Προεδρικό Διάταγμα είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι για πρώτη φορά το βουνό θωρακίζεται θεσμικά».
Καταφύγια και θεματικά πάρκα
Περιμετρικά των ζωνών προστασίας, το σχέδιο των τοπικών φορέων προβλέπει τη δημιουργία μιας τέταρτης περιοχής, οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα, συνολικής έκτασης 130.000 στρεμμάτων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός νέο κέντρου φιλοξενίας και αναψυχής των επισκεπτών του Ολύμπου. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής περιλαμβάνουν την εγκατάσταση νέων οικοτουριστικών καταφύγιων, την ίδρυση σχολής ορειβασίας, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Δολίχης και της Περραιβίας, ακόμα και τη δημιουργία θεματικού πάρκου με θέμα τους Ολύμπιους θεούς! «Το μυθολογικό πάρκο είναι απλά μια πρόταση που, αν υλοποιηθεί, δεν θα ξεφεύγει από το πλαίσιο της οικοτουριστικής ανάπτυξης. Δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της περιοχής, να πούμε ότι σε ένα χωριό 300 κατοίκων θα φέρουμε 3.000 τουρίστες», τονίζει ο δήμαρχος Ελασσόνας Γ. Πασχόπουλος.
«Στόχος είναι η δημιουργία μιας νέας πύλης εισόδου για το “βουνό των θεών”. Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε είναι σε αρμονία με το περιβάλλον και προς όφελος των τοπικών πληθυσμών, καθώς θα προσπαθήσουμε να θέσουμε τα προϊόντα της τοπικής παραγωγής στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων», δηλώνει ο δήμαρχος Τεμπών Κωνσταντίνος Κολλάτος. «Η συνεργασία των δήμων της περιοχής δείχνει πόσο πιστεύουμε στη δυναμική που έχει ο Ολυμπος. Ελπίζουμε η προσπάθεια αυτή να είναι η αρχή για να ενταχθεί η περιοχή στην εθνική στρατηγική για τον τουρισμό», προσθέτει ο Κ. Κολλάτος.
Ξαναγεννιέται η υψηλότερη λίμνη της Ελλάδας
Στη βορειοδυτική πλευρά του Ολύμπου βρίσκεται μια πεδιάδα με ειδυλλιακή θέα στην κορυφή του θρόνου του Δία, όπου επί αιώνες βρισκόταν ο υψηλότερος υδροφόρος ορίζοντας του ελλαδικού χώρου. Το διαδημοτικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Ολύμπου σκοπεύει να φέρει ξανά στην επικαιρότητα το ξεχασμένο σχέδιο για την αναβίωση της λίμνης Ασκουρίδας, που βρίσκεται στον οικισμό της Καλλιπεύκης. Ευρισκόμενη σε υψόμετρο που υπερβαίνει τα 1.000 μέτρα, ο υδάτινος όγκος της λίμνης κάλυπτε μια τεράστια έκταση της τάξεως των 5.500 στρεμμάτων. Αποξηράνθηκε το 1921, ώστε να καταπολεμηθούν τα κρούσματα ελονοσίας που έπλητταν την περιοχή και να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμες εκτάσεις για τους κατοίκους. Η έρευνα για την αποκατάστασή της ολοκληρώθηκε το 2007, έκτοτε όμως το σχέδιο δεν έχει προχωρήσει. «Η αναβίωση της λίμνης είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο του σχεδίου, καθώς η περιοχή είναι πανέμορφη και μπορεί να αξιοποιηθεί», λέει ο δήμαρχος Τεμπών Κωνσταντίνος Κολλάτος. «Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με ένα απλό έργο, την ανέγερση φράγματος στην παλαιά σήραγγα που πήρε το νερό της Ασκουρίδας», λέει η επιστήμονας του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων Σωτηρία Κατσαβούνη, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, καθώς θα ανασυστήσει τον αρχαιότερο φυσικό βιότοπο της περιοχής.