Συγκεκριμένα, στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου, από το 1987 μέχρι το 2011 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 1762 μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος και παγκρέατος, στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και Αιμοποιητικών Κυττάρων της Αιματολογικής Κλινικής του Παπανικολάου, από το 1985 έως το τέλος τους 2011 πραγματοποιήθηκαν 1173 μεταμοσχεύσεις μυελού, ενώ στη Μονάδα Μεταμόσχευσης Κερατοειδούς του ΑΧΕΠΑ, από το 1983 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν περίπου 1300 μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς.
Η Βόρεια Ελλάδα πρωτοπορεί στις μεταμοσχεύσεις
Από τα στοιχεία που γνωστοποίησαν στο ΑΜΠΕ οι διευθυντές των τριών παραπάνω Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, προκύπτει ότι η Βόρεια Ελλάδα πρωτοπορεί στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, όχι μόνο λόγω της αύξησης των επεμβάσεων, που αποδίδεται στην καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τη δωρεά οργάνων, αλλά και λόγω των νέων τεχνικών που εφαρμόζονται.
Να σημειωθεί ότι Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων βραβεύει, σήμερα, τους συντελεστές των Μονάδων Μεταμοσχεύσεων, αλλά και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της Βόρειας Ελλάδας για τη συμβολή τους στην αύξηση των μεταμοσχεύσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου, αναπληρωτής καθηγητής Βασίλης Παπανικολάου, από το 1987 μέχρι το 2011 πραγματοποιήθηκαν στην εν λόγω κλινική 1351 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 395 ήπατος, δύο συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού, τέσσερις νησίδων παγκρέατος και νεφρού και 10 παγκρέατος.
«Φέτος, ο Ιανουάριος ήταν απογοητευτικός γιατί είχαμε μόνο μία μεταμόσχευση ήπατος. Αλλά η κατάσταση άλλαξε το Φεβρουάριο, στη διάρκεια του οποίου είχαμε, μέχρι σήμερα, 6 μεταμοσχεύσεις ήπατος και 6 νεφρού και σήμερα πρόκειται να γίνουν και άλλες μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρού. Δηλαδή, σε δύο μήνες έχουμε συνολικά 13 μεταμοσχεύσεις, ενώ τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της Κλινικής γίνονταν μόνο 6-7 μεταμοσχεύσεις ετησίως» ανέφερε ο κ. Παπανικολάου , επισημαίνοντας ότι στην αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων έχει συμβάλλει η εκστρατεία υπέρ της δωρεάς οργάνων.
Στο Παπανικολάου οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις μυελού
Στη Μονάδα Μυελού των Οστών του νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία άρχισε να λειτουργεί το 1985 και είναι η αρχαιότερη στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα 1173 μεταμοσχεύσεις, εκ των οποίων οι 518 αλλογενείς (δηλ., με μόσχευμα από ξένο δότη) και 655 αυτόλογες (με μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή).
Όπως ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο συντονιστής διευθυντής της Αιμοτολογικής Κλινικής του Παπανικολάου Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος, οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις μυελού έγιναν για την αντιμετώπιση της οξείας λευχαιμίας και ήταν 390 σε αριθμό.
«Το 2009 πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο Παπανικολάου 65 μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών, ενώ το 2010 έγιναν 90, δηλαδή σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 37% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και το 2011 ο αριθμός τους έφτασε στις 104, δηλαδή η αύξηση ήταν 17% . Με τις 104 μεταμοσχεύσεις που έγιναν το 2011 είμαστε το Κέντρο με τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις, το οποίο είναι και το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα. Θα μπορούσαν, όμως, να γίνονται άλλες 20 μεταμοσχεύσεις το χρόνο, καθώς οι δύο από τις οχτώ κλίνες της Μονάδας μένουν πάντα κενές, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού» επισήμανε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών του Παπανικολάου πρωτοπόρησε παγκοσμίως το 1995 με τις αυτόλογες μεταμοσχεύσεις μυελού για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο κλινικών μελετών και είχαν καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι τα φάρμακα.
«Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 45 μεταμοσχεύσεις μυελού για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και το 80% των πρωτοκόλλων που εφαρμόζονται σήμερα στο εξωτερικό είναι παρόμοια με αυτά που εφαρμόζονται στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Οι μεταμοσχεύσεις αυτές δεν γίνονται σε όλους τους ασθενείς και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν ώστε να δούμε αν μπορούν αν εφαρμοστούν ευρέως για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας» υπογράμμισε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Δύο μεταμοσχεύσεις με ένα μόσχευμα στο ΑΧΕΠΑ
Αλλά και η Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς, που λειτουργεί από το 1983 στο ΑΧΕΠΑ, πρωτοπορεί, καθώς αυτό το μήνα με ένα μόσχευμα έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις.
«Χάρη στις νέες τεχνικές είναι πλέον δυνατόν με ένα μόσχευμα κερατοειδούς να γίνονται δύο κερατοπλαστικές, δηλαδή χωρίζουμε το μόσχευμα στα δύο και το μεταμοσχεύουμε σε δύο ασθενείς. Με τη μέθοδο αυτή έχουμε καλύτερα και ασφαλέστερα αποτελέσματα. Αυτό το μήνα πραγματοποιήθηκαν στην Α’ Οφθαλμολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ οι πρώτες δύο εγχειρήσεις με αυτή τη τεχνική. Αυτή τη στιγμή, το ΑΧΕΠΑ είναι το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα όπου εφαρμόζεται αυτή η τεχνική» ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο διευθυντής της Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, καθηγητής Παναγιώτης Οικονομίδης.
Να σημειωθεί ότι στη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων Κερατοειδούς, στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της γίνονταν 3-5 μεταμοσχεύσεις ετησίως, ενώ από το 1986 που δημιουργήθηκε τη Τράπεζα Οφθαλμών μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός μεταμοσχεύσεων έφτασε τις 1300.
«Το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκε αλματώδης αύξηση των μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν συνολικά 50 και πιστεύω ότι αυτή η αύξηση οφείλεται στην εκστρατεία υπέρ της δωρεάς οργάνων» πρόσθεσε ο κ. Οικονομίδης.