tromaktiko: 4 υπουργοί δυο διαφορετικών κυβερνήσεων, ίδια αντιμετώπιση προς το δήμο Αγρινίου! Γιατί;

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

4 υπουργοί δυο διαφορετικών κυβερνήσεων, ίδια αντιμετώπιση προς το δήμο Αγρινίου! Γιατί;



Η προσπάθεια του δήμου Αγρινίου να αποκτήσει το κτίριο του Οργανισμού Καπνού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν...
συστηματική για περισσότερα από 4 χρόνια. Τελικά από το «πουθενά» το κτίριο παραχωρήθηκε στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η διεκδίκηση από πλευρά δήμου δεν είναι βέβαια κάτι άγνωστο, κατά καιρούς το θέμα έχει τύχει δημοσιότητας. Σύμφωνα λοιπόν με όσα είναι ήδη γνωστά αλλά και με πληροφορίες του AgrinioCulture.gr, o δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός είχε διατυπώσει το αίτημα του δήμου σε όλους τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης των τελευταίων ετών τόσο με κατ’ ιδίαν συναντήσεις όσο και με επιστολές. Κοντός , Χατζηγάκης (υπουργοί επί ΝΔ) και Μπατζελή, Σκανδαλίδης (υπουργοί επί ΠΑΣΟΚ) είχαν ακούσει το αίτημα του δήμου πολλάκις. Οι τρεις πρώτοι αποδείχθηκε ότι αδιαφορούσαν, ο Σκανδαλίδης αποδείχθηκε πως είχε ευήκοα ώτα για αλλού…

Το αίτημα του δήμου Αγρινίου ήταν να του παραχωρηθεί το κτίριο και ο δήμος να το αξιοποιήσει για τη στέγαση Μουσείου Καπνού, Λαογραφικού Μουσείου, Εικαστικού Εργαστηρίου, Φιλαρμονικής και γενικότερα δραστηριοτήτων που αφορούν στον Πολιτισμό, για τις οποίες ο δήμος καταβάλει τεράστια χρηματικά ποσά προκειμένου να τις στεγάσει σε ενοικιαζόμενα κτίρια, επιβαρύνοντας έτσι τον προϋπολογισμό του.Επιπλέον στην επιχειρηματολογία του δήμου ήταν πως με το πέρασμα του χρόνου, το κτίριο συνεχώς απαξιώνεται, γεγονός που πολλαπλασιάζει το κόστος επισκευής του και πως ήδη τμήματα της πρόσοψής του έχουν κριθεί από την αρμόδια επιτροπή ως επικινδύνως ετοιμόρροπα με αποτέλεσμα ο δήμος Αγρινίου να υποχρεωθεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους διερχόμενους.

Και ενώ υπήρχαν όλα αυτά τα επιχειρήματα το υπουργείο κρατούσε ακόμη στην ιδιοκτησία του το κτίριο του Οργανισμού Καπνού. Μάλιστα ο δήμος Αγρινίου ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένος από την στάση της υπουργού Μπατζελή, επειδή παρά τις θετικές προφορικές διαβεβαιώσεις που υπήρξαν, για λόγους ακατανόητους δεν σημειώθηκε καμία ανάλογη εξέλιξη, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα η ηγεσία του Υπουργείου προχώρησε σε παραχωρήσεις περιουσιακών στοιχείων του σε άλλους Δήμους και φορείς της περιοχής.

Το κριτήριο του υπουργού…
Έτσι φτάσαμε στην παραχώρηση του κτιρίου στην περιφέρεια, η οποία τα κατάφερε μέσα σε μόλις ένα χρόνο. Άραγε με ποια κριτήρια λειτουργεί ο υπουργός ; Ο εκάστοτε υπουργός; Κοινότυπη η απάντηση πως για τους υπουργούς για πρέπει να έχεις μπάρμπα στη Κορώνη… αλλά δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια. Σημειολογικά και μόνο (και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει και εδώ κάποιο ανάλογο σκάνδαλο) θα πρέπει να δούμε πως η αρμόδια για το θέμα υπηρεσία – διεύθυνση του υπουργείου είναι αυτή που ενεπλάκη και στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου…

Γιατί όμως η περιφέρεια;
Γιατί όμως η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ενεπλάκη στο ζήτημα του κτιρίου του Οργανισμού Καπνού στο Αγρίνιο; Μήπως δεν γνώριζε πως το διεκδικούσε ο δήμος Αγρινίου; Όχι δα! Ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας που με τόση ζέση στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ήθελε να διεκδικήσει τη δημαρχεία Αγρινίου προφανώς και θα γνώριζε τις διεκδικήσεις του δήμου… Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε τώρα ως αντιπεριφερειάρχης να στραφεί ενάντια σε ένα πάγιο αίτημα της πόλης. Απεναντίας η τότε κόντρα του με τη δημοτική αρχή είναι για πολλούς η αιτία πίσω από την ενέργεια να διεκδικήσει η περιφέρεια το κτίριο αυτό. Το λογικό πάτημα εξάλλου υπήρχε και η περιφέρεια θα ήθελε να στεγάσει σε ένα ιδιόκτητο κτίριο τις υπηρεσίες που έχει στο Αγρίνιο (στο πρώην ΚΤΕΛ), εξάλλου η εκμίσθωση που είχε γίνει επί Σώκου θεωρήθηκε ασύμφορη. Ο περιφερειάρχης όμως κ. Κατσιφάρας είναι ενήμερος για το ιστορικό αυτής της υπόθεσης; Μάλλον ναι… άρα και ο κ. Κατσιφάρας αδιαφόρησε για το πάγιο αίτημα που Αγρινίου.

Η ουσία για εμάς βέβαια δεν είναι το γιατί διεκδικεί κανείς κάτι, αλλά το κριτήριο με το οποίο αποφασίζουν οι υπουργοί… Γιατί εξαιτίας αυτού δημιουργείται το παράδοξο, κτήριο σαν και αυτό που έχουν και ένα ιστορικό χαρακτήρα να στεγάζουν πρώτοκολλα υπηρεσιών και όχι κάτι που θα είχε μεγαλύτερη απήχηση στους πολίτες και στην πόλη, όπως η αξιοποίηση που σχεδίαζε ο δήμος.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!