tromaktiko: Ζημιές 50 εκατ. ευρώ για τον ισολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Ζημιές 50 εκατ. ευρώ για τον ισολογισμό του Δήμου Θεσσαλονίκης



Με ζημίες της τάξης των 51,2 εκ. ευρώ έκλεισε η χρήση του 2010 όπως προέκυψε από τον παρουσίαση του ισολογισμού εκείνης της χρονιάς στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης...

Όπως επισημάνθηκε αυτό συνέβη διότι η προηγούμενη Διοίκηση δημιουργούσε 14,2 Ευρώ λειτουργικό έλλειμμα για κάθε 100 ευρώ λειτουργικών εσόδων (έναντι 6,5 Ευρώ λειτουργικό έλλειμμα για τη χρήση του 2009), σύμφωνα με την Κατάσταση Αποτελεσμάτων, σύμφωνα με το δίκτυο spnews.gr.
Παράλληλα προέκυψε ότι την τελευταία μέρα του 2010 ο δήμος Θεσσαλονίκης όφειλε 2,5 φορές τα χρήματα που απαιτούσε. Αναλυτικά, ο Δήμος χρωστούσε 39,5 εκ. Ευρώ σε Δάνεια, 28 εκ. Ευρώ σε Προμηθευτές, 44,8 εκ. Ευρώ σε Πιστωτές (εκ των οποίων τα 38 εκ. Ευρώ για αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων) και 7,2 εκ. Ευρώ από μη καταβολή φόρων. Έτσι, το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων του Δήμου προς Τρίτους στις 31/12/2012 ανερχόταν σε 119,5 εκ. Ευρώ.
Όπως σημειώθηκε κατά την παρουσίαση του ισολογισμού, αυτός καθυστέρησε διότι δεν υπήρχε μηχανογραφημένο διπλογραφικό σύστημα έως τις 31/12/2010 πράγμα που καθυστέρησε τους νέους Ορκωτούς Ελεγκτές του Δήμου Θεσσαλονίκης επτά μήνες για τη συλλογή και διασταύρωση των απαραίτητων στοιχείων.
«Προκύπτει σαφής δυσλειτουργία τόσο των οικονομικών υπηρεσιών όσο και των έως 31/12/2010 Ορκωτών Ελεγκτών του Δήμου Θεσσαλονίκης εξαιτίας της παράλληλης χρήσης δύο ανεξάρτητων συστημάτων απλογραφικού και διπλογραφικού. Επιπλέον, η απουσία μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος προκαλούσε σοβαρές δυσλειτουργίες, καθώς δεν γινόταν άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων του Δήμου, δυσχεραίνοντας όλες τις ελεγκτικές επαληθεύσεις, και καθιστώντας αδύνατη την ορθή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου. Έτσι ο Δήμος Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε σε λειτουργικά ελλείμματα, ολοένα αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια, τα οποία, όμως, δεν αποτυπώνονταν σωστά στις Οικονομικές Καταστάσεις», ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν.
Όπως τόνισε ο ίδιος, «σοβαρές ευθύνες φαίνεται να βαρύνουν τους προηγούμενους Ορκωτούς Ελεγκτές του Δήμου καθώς επί χρόνια παρουσίαζαν Ισολογισμούς χωρίς να ασκούν σωστά το ελεγκτικό τους έργο. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να διεκδικήσει δικαστικά αποζημιώσεις που του αναλογούν για αμοιβές για ελεγκτικό έργο το οποίο δεν υλοποιήθηκε σωστά».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!