tromaktiko: Ζημίες 51,2 εκατ.ευρώ από τον ισολογισμό 2010 στο δήμο Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Ζημίες 51,2 εκατ.ευρώ από τον ισολογισμό 2010 στο δήμο Θεσσαλονίκης



Με ζημίες της τάξης των 51,2 εκατ.ευρώ (έναντι 3,7 εκατ.ευρώ για το έτος 2009) έκλεισε η χρήση του 2010 για το δήμο Θεσσαλονίκης...
όπως προκύπτει από την παρουσίαση του Ισολογισμού και των Οικονομικών καταστάσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Η προηγούμενη Διοίκηση δημιουργούσε 14,2 ευρώ λειτουργικό έλλειμμα για κάθε 100 ευρώ λειτουργικών εσόδων (έναντι 6,5 ευρώ λειτουργικό έλλειμμα για τη χρήση του 2009), σύμφωνα με την Κατάσταση Αποτελεσμάτων.

Από τον Ισολογισμό του 2010 προκύπτει, επίσης, πως στις 31/12/2010 ο Δήμος Θεσσαλονίκης όφειλε 2,5 φορές τα χρήματα που απαιτούσε. Αναλυτικά, ο Δήμος χρωστούσε 39,5 εκατ.ευρώ σε Δάνεια, 28 εκατ.ευρώ σε προμηθευτές, 44,8 εκατ.ευρώ σε πιστωτές (εκ των οποίων τα 38 εκατ.ευρώ για αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων) και 7,2 εκατ.ευρώ από μη καταβολή φόρων. Έτσι, το συνολικό ποσό των υποχρεώσεων του Δήμου προς Τρίτους στις 31/12/2012 ανερχόταν σε 119,5 εκατ.ευρώ.

Να σημειωθεί πως στον Ισολογισμό του 2010 δεν αποτυπώνονται και δεν συνυπολογίζονται στις έως και την 31/12/2010 οφειλές του Δήμου οι ενδεχόμενες οφειλές προς Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της υπόθεσης της υπεξαίρεσης, καθώς οι Ορκωτοί Ελεγκτές (Baker Tilly Hellas A.E. – Ορκωτός Ελεγκτής-Λογιστής Γ. Βαρθαλίτης) συνεχίζουν τη διερεύνηση προκειμένου να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν αυτές οι οφειλές. Σχετικά αποτελέσματα αναμένονται εντός του επόμενου τριμήνου.

Ο Ισολογισμός του 2010 για πρώτη φορά απεικονίζει τις υποχρεώσεις του Δήμου από απαλλοτριώσεις, τις υποχρεώσεις από τη συνταξιοδότηση υπαλλήλων και τις υποχρεώσεις προς προμηθευτές, ενώ επίσης για πρώτη φορά περιλαμβάνει προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων για βεβαιωμένες οφειλές ιδιωτών, εξορθολογίζοντας την τελική εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κατά την παρουσίαση του Ισολογισμού και των Οικονομικών Καταστάσεων Χρήσης έτους 2010, που πραγματοποίησαν ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων και ο εκπρόσωπος των νέων Ορκωτών Ελεγκτών του Δήμου Θεσσαλονίκης (Grant Thornton-Ανώνυμη Εταιρεία Ορκωτών Ελεγκτών και Συμβούλων Επιχειρήσεων), κ. Τριαντάφυλλος Τζιαμαντάνης, σημειώθηκε πως η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην σύνταξη του Ισολογισμού και των Οικονομικών Καταστάσεων για το έτος 2010 οφείλεται στην απουσία μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος έως και τις 31/12/2010. Το αποτέλεσμα ήταν οι νέοι Ορκωτοί Ελεγκτές του Δήμου Θεσσαλονίκης να χρειαστούν περισσότερους από επτά μήνες για τη συλλογή και διασταύρωση των απαραίτητων στοιχείων.

«Προκύπτει σαφής δυσλειτουργία τόσο των οικονομικών υπηρεσιών όσο και των έως 31/12/2010 Ορκωτών Ελεγκτών του Δήμου Θεσσαλονίκης εξαιτίας της παράλληλης χρήσης δύο ανεξάρτητων συστημάτων απλογραφικού και διπλογραφικού. Επιπλέον, η απουσία μηχανογραφημένου διπλογραφικού συστήματος προκαλούσε σοβαρές δυσλειτουργίες, καθώς δεν γινόταν άμεση και έγκαιρη ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων του Δήμου, δυσχεραίνοντας όλες τις ελεγκτικές επαληθεύσεις, και καθιστώντας αδύνατη την ορθή παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου. Έτσι ο Δήμος Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε σε λειτουργικά ελλείμματα, ολοένα αυξανόμενα τα τελευταία χρόνια, τα οποία, όμως, δεν αποτυπώνονταν σωστά στις Οικονομικές Καταστάσεις», ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων,Χασδάι Καπόν.

Όπως τόνισε ο ίδιος, «σοβαρές ευθύνες φαίνεται να βαρύνουν τους προηγούμενους Ορκωτούς Ελεγκτές του Δήμου καθώς επί χρόνια παρουσίαζαν Ισολογισμούς χωρίς να ασκούν σωστά το ελεγκτικό τους έργο. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να διεκδικήσει δικαστικά αποζημιώσεις που του αναλογούν για αμοιβές για ελεγκτικό έργο το οποίο δεν υλοποιήθηκε σωστά».

Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Θεσσαλονίκης που συνεδρίασε σήμερα παρουσιάστηκε ο Ισολογισμός και οι Οικονομικές Καταστάσεις Χρήσης έτους 2010, ενώ αναβλήθηκε η ψηφοφορία επί του θέματος για λόγους τεχνικούς και συγκεκριμένα για να εξασφαλιστεί επιπλέον χρόνος για τα μέλη της Επιτροπής ώστε να μελετήσουν τα στοιχεία και να τοποθετηθούν.
voria.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!