Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι το «ιταλικό μοντέλο» για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων και εφόσον σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα οι τράπεζες να βγουν δυναμικά στην αγορά με ελκυστικά καταθετικά προϊόντα.«Βασική προϋπόθεση είναι οι καταθέτες να αισθανθούν ότι τα κεφάλαιά τους δεν απειλούνται εάν είναι κατατεθειμένα σε ελληνικές τράπεζες» λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ευελπιστώντας ότι σε ένα μήνα από τώρα, όταν δηλαδή θα έχει εκτελεστεί πλήρως το ελληνικό PSI, το κλίμα θα είναι καλύτερο.
Στήριξη των τραπεζών
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο πλαίσιο του νέου πακέτου καταβάλλεται τιτάνια προσπάθεια για να σταθεροποιηθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η οποία δεν πρόκειται να αποτύχει.
Αυτό σε συνδυασμό με τα κίνητρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών στοχεύει στο να μπει «φρένο» στη μαζική και σταθερή φυγή των καταθέσεων. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 μέχρι σήμερα η «αιμορραγία» ελληνικών καταθέσεων υπολογίζεται στα 64 δισ. ευρώ, ή περίπου 30% του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των καταθέσεων από 237,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο του 2009 υποχώρησε στο τέλος Δεκεμβρίου του 2011 στα 174,22 δισ. ευρώ. Η «μάχη» για την επιστροφή των καταθέσεων σχεδιάζεται να δοθεί σε δυο «μέτωπα»:
1. Τον επαναπατρισμό των ελληνικών κεφαλαίων που έφυγαν στο εξωτερικό. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 16 δισ. ευρώ «φυγαδεύτηκαν» από το 2009 μέχρι σήμερα, με νόμιμες διαδικασίες σε τράπεζες του εξωτερικού με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να έχει τοποθετηθεί σε τράπεζες του Ην. Βασιλείου. Για το επαναπατρισμό των κεφαλαίων εξετάζεται και το «ιταλικό μοντέλο» που αποτελεί το πιο επιτυχημένο παράδειγμα επαναπατρισμού κεφαλαίων στην Ε.Ε. Το μέτρο οδήγησε τους «γείτονες» στο να εισάγουν στη χώρα τους κεφάλαια της τάξης άνω των 100 δισ. ευρώ. Ως κίνητρα πάντως για τον επαναπατρισμό, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, θα μπορούσαν να είναι η πλήρης φορολογική αμνηστία, ένας χαμηλός φορολογικός συντελεστής της τάξης του 2% ή ακόμη και η πλήρης φορο-απαλλαγή σε περίπτωση που τα κεφάλαια επενδυθούν μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Κάτι τέτοιο αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες θα έχει ευεργετικές συνέπειες για την ενίσχυση των επενδύσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η παροχή αμνηστίας θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν δεσμευτικό όρο: τα κεφάλαια που θα επιστρέψουν να παραμείνουν στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό που φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι ορισμένοι θα εκμεταλλευτούν το κίνητρο της φορολογικής αμνηστίας για να «ξεπλύνουν» το «μαύρο χρήμα», θα φέρουν δηλαδή τα χρήματά τους στην Ελλάδα θα τα αφήσουν για ένα μικρό διάστημα στις τράπεζες και θα τα βγάλουν ξανά στο εξωτερικό.
2. Την επιστροφή στις ελληνικές τράπεζες των καταθέσεων που έσπευσαν να «σηκώσουν» οι πολίτες προκειμένου να τις προφυλάξουν από τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας και τις «έκρυψαν» είτε σε τραπεζικές θυρίδες ή στο σπίτι τους.
Περισσότερα από 30 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες και στα «σεντούκια». «Αυτά τα χρήματα παραμένουν ανενεργά δεν αποφέρουν κανένα κέρδος σε αυτούς που τα έχουν, κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στους δαιδάλους της παραοικονομίας και του ''ξεπλύματος του μαύρου χρήματος'', ενώ αυτά τα κεφάλαια, τα οποία είναι ούτως η άλλως καταγεγραμμένα γιατί ήταν στις τράπεζες και έφυγαν από αυτές, εάν γυρίσουν και πρέπει να γυρίσουν θα βοηθήσουν και αυτούς που τα έχουν και αυτούς που περιμένουν να χρηματοδοτηθούν από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών. Οι καταθέτες για να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες θα πρέπει να αισθάνονται ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς και δεν θα υπάρχει απειλή φορολογικών εκπλήξεων.