Τούρκους εισβολείς το 1974, δεν εξερράγη και θάφτηκε σε λάκκο, μόλις 100 μέτρα από την εκκλησία του χωριού. Αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος, εντούτοις είναι υπαρκτός και πρέπει να εκλείψει.
Το θέμα ανακινήθηκε πρόσφατα μετά και τα γεγονότα στο Μαρί, από τον πυροτεχνουργό Αντώνη Σιακαλλή, τον άνθρωπο που επιχείρησε ανεπιτυχώς τρεις φορές να την εξουδετερώσει.
Οι Τούρκοι μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο πρόκλησης καταστροφών, έριχναν πέραν των βομβών ναπάλμ και βόμβες καταστροφής αμερικάνικης κατασκευής των 500lb με εκρηκτική ύλη ΤΝΤ. Δύο από αυτές έπεσαν στη Δένεια και δεν εξερράγησαν. Τότε ο πυροτεχνουργός της Αστυνομίας Αντώνης Σιακαλλής πήγε με ομάδα ειδικών όπου επεχείρησε την εξουδετέρωσή τους. Κατάφερε να καταστρέψει τη μία, ενώ η δεύτερη που είχε σφηνωθεί στο έδαφος μέσα στην αυλή οικίας, που ανήκει σε Τουρκοκύπριο, ήταν αδύνατο να εξουδετερωθεί. Μάλιστα σε μια από τις πολλές προσπάθειες που καταβλήθηκαν για αχρήστευσή της, αυτή κύλησε και έπεσε σε πηγάδι βάθους 30 ποδών περίπου.
Έγινε εκ νέου προσπάθεια να εξουδετερωθεί χωρίς αποτέλεσμα, γι' αυτό και αποφασίστηκε όπως σκεπαστεί στο λάκκο με χώμα. Από το '74 βρίσκεται εκεί θαμμένη αλλά ο κίνδυνος ελλοχεύει. Κι αυτό, σε περίπτωση που κάποιος εκσκαφέας αρχίσει έργα, αγνοώντας την ύπαρξή της.
Πρόσφατα ο κοινοτάρχης Δένειας κινήθηκε ώστε να γίνουν νέες προσπάθειες αχρήστευσής της και στάληκαν επιστολές προς τα υπουργεία Άμυνας και Δικαιοσύνης αλλά και προς την Αστυνομία. Επιστολές με τις οποίες καλούσε όλους τους φορείς να συνδράμουν ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος, απέστειλε και ο κ. Σιακαλλής. Ήδη πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα σχετική σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ενώ ενημερώθηκαν και τα Ηνωμένα Έθνη αφού πρόκειται για νεκρή ζώνη.
Η εξουδετέρωση της τεράστιας βόμβας δεν είναι εύκολη υπόθεση, αφού ουδείς γνωρίζει σε πιο σημείο του οικοπέδου που είναι περιφραγμένο βρίσκεται το πηγάδι.
Από τα Ηνωμένα Έθνη, ζητήθηκε όπως εντοπίσουν τους Τ/κ συγγενείς της οικογένειας, που διέμενε στην οικία, ώστε να υποδείξουν αν γνωρίζουν το ακριβές σημείο του πηγαδιού. Επίσης έγιναν έρευνες στο Κτηματολόγιο χωρίς αποτέλεσμα, αφού αυτό δεν ήταν δηλωμένο κι έτσι δεν φαίνεται πουθενά στα χαρτιά. Όπως μας ειπώθηκε, σε περίπτωση που δεν υποδειχθεί το πηγάδι, τότε δεν αποκλείεται να επιστρατευθεί δορυφόρος, όπως έγινε και στην περίπτωση τάφων με τους αγνοούμενους στην περιοχή Αρχαγγέλου.