ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για την εξέλιξη του ΕΟΠΠΥ και του ΙΚΑ.
Όπως δήλωσε ο Γ. Κουτρουμάνης, η αύξηση της ανεργίας τα τελευταία 2 χρόνια έχει ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων για τα ταμεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μισθολογικό κόστος από 36 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 έχει φτάσει το 2012 στα 26 δισ. ευρώ, δηλαδή διαπιστώνεται απώλεια σε μισθούς κατά 9,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ κατά 4,2 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, όπως είπε, για το 2012 αναμένεται η μεταβολή του μισθού ανά άτομο σε σχέση με τις αποδοχές του 2011 ότι θα αγγίξει 7,6%.
Ο κ. Κουτρουμάνης εξέπεμψε sos για τις συνέπειες που θα έχει η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Συγκεκριμένα, αφού αναγνώρισε πως « ήδη έχει υπάρξει σημαντική μείωση του μισθολογικού κόστους τα τελευταία τρία χρόνια» τόνισε ότι μία βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω - μέσω της κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ή της μείωσης του κατώτατου μισθού - θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η μείωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων έχει φτάσει τα τελευταία 3 χρόνια στο 8% και συνολικά η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των ταμείων κατά 6,7 δισ. ευρώ το έτος, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται την ίδια στιγμή αύξηση των συνταξιούχων για τα επόμενα πέντε χρόνια, οπότε θα φτάσουν στους 60.000 με 70.000 ανά έτος.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τους στόχους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων το έτος 2012, ο Γιώργος Κουτρουμάνης, τόνισε ότι «η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί απ' την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων».
Ειδικότερα, προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10% υπό μορφή rebate στο τέλος κάθε εξαμήνου, εφόσον οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, καταβάλουν φόρους μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μέσω τραπεζών και παρουσιάζουν απόλυτη συνέπεια στην καταβολή των οφειλόμενων εισφορών τους.
Ήδη η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω καταβολής μικρών δόσεων και προεξόφληση των τρεχουσών εισφορών αποδίδει 82 εκ. ευρώ το μήνα και η κατάσχεση εις χείρας τρίτων που εφαρμόζεται για οφειλές κάτω του 1 εκ. ευρώ, πρόκειται κατά τον Γ. Κουτρουμάνη, να αυξήσει τα έσοδα από παλαιότερες οφειλές, κατά 100 εκ. ευρώ το μήνα.
Επίσης, ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε την αναγκαιότητα «αποσύνδεσης του προβληματικού τρίπτυχου σύνταξη - περίθαλψη - επικούρηση». Ήδη, όπως είπε, ο κλάδος υγείας χρωστάει στον κλάδο σύνταξης 11 δις ευρώ, «φαινόμενο που αναπτύχθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ελλάδα, αν και πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα».
dete.gr