tromaktiko: Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της Κρήτης

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία της Κρήτης



Μπαράζ κινητοποιήσεων στα περισσότερα νοσοκομεία της Κρήτης, από γιατρούς και εργαζομένους που διαμαρτύρονται για τα... νέα δεδομένα στο χώρο της υγείας.

Στο Ηράκλειο οι εργαζόμενοι του Βενιζέλειου νοσοκομείου πραγματοποιούν από το πρωί κατάληψη της πύλης του ιδρύματος, ενώ θα διανέμουν και ενημερωτικό υλικό στον κόσμο που θα βρεθεί στο νοσοκομείο.

Στα Χανιά γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας διεκδικώντας δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών, ενώ διαμαρτύρονται και για τις συνεχείς περικοπές των πιστώσεων που όπως λένε έχουν ως αποτέλεσμα ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.

Επίσης γιατροί και εργαζόμενοι αντιδρούν στην συγχώνευση των νοσοκομείων Χανίων και Ρεθύμνου.

Στο Ρέθυμνο, κατάληψη των διοικητικών υπηρεσιών του νοσοκομείου ιδρύματος πραγματοποίησαν χθες το πρωί γιατροί και εργαζόμενοι , οι οποίοι έχουν ζητήσει την παραίτηση του Διοικητή.

Για σήμερα έχει προγραμματισθεί στις 13:30 η πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης προκειμένου να καθορισθεί η μορφή των κινητοποιήσεων στο νοσοκομείο.

Αλλάζει δραματικά ο χάρτης της περίθαλψης στην Ελλάδα.

Φάρμακα με το σταγονόμετρο, νοσοκομεία υπό διάλυση, γιατροί εξαντλημένοι αλλά και υπηρεσίες υγείας για λίγους και πλούσιους αναμένεται να είναι το νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί στην Υγείας μετά την ψήφιση του PSI και του μνημονίου 2.

«Έχεις λεφτά σώζεσαι, δεν έχεις πεθαίνεις», κάπως έτσι φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί η εικόνα από δω και πέρα στον τομέα της υγείας για τους κοινούς θνητούς καθώς τα νέα μέτρα θα επιβάλουν μεγαλύτερη συμμετοχή στα έξοδα για τους Έλληνες ώστε να διατηρήσουν την υγεία του.

Τα φάρμακα κόβονται κατά τουλάχιστον 1 με 1,5 δις ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να αγοράζουμε περισσότερα με χρήματα από την τσέπη μας. Εκτός αυτού και οι συνταγές που θα δίνονται από τους γιατρούς θα είναι με το …σταγονόμετρο καθώς μπαίνει πλαφόν στον αριθμό των φαρμάκων που θα μπορούν να χορηγούν.

Στα νοσοκομεία λιγοστεύει μέρα με την ημέρα το προσωπικό καθώς δεν αντικαθίστανται οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις. Εκτός αυτοί λιγοστεύουν και οι γιατροί καθώς ελέω τρόικας παγώνουν οι προσλήψεις.

Και τα υλικά όμως θα είναι περιορισμένα στα νοσοκομεία τόσο αυτά για τις επεμβάσεις όσο και τα υλικά καθημερινής χρήσης καθώς μαχαίρι πέφτει πλέον και στις αγορές προκειμένου να περιορισθούν οι δαπάνες.

Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές, που αναμένεται να κατατεθούν με νομοσχέδιο εντός του μήνα, είναι επιγραμματικά οι εξής:

Εισάγεται ένα προοδευτικά μειούμενο περιθώριο κέρδους για τους φαρμακοποιούς, με κατ΄ αποκοπή ποσό 30 ευρώ επί των φαρμάκων με τιμή πάνω από 200 ευρώ, με στόχο τη μείωση του συνολικού ποσοστού κέρδους κάτω από το 15%.

Τα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων δεν θα ξεπερνούν το 5%.

Αναθεωρείται το σύστημα συμμετοχής στη δαπάνη για φάρμακα. Θα εξαιρεθεί μόνον ένας περιορισμένος αριθμός σκευασμάτων από την πληρωμή.

Επικαιροποιείται ανά τρίμηνο η 'λίστα', με μηχανισμό τιμολόγησης που βασίζεται στις τρεις φθηνότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιλέγεται ένας αριθμός από τα πιο ακριβά φάρμακα, που πωλούνται σήμερα από τα φαρμακεία, τα οποία θα διατίθενται πλέον από τα νοσοκομεία ή τα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Γενόσημα

Αυξάνεται στο 35% η χρήση γενοσήμων φαρμάκων έως το τέλος του 2012 και στο 60% έως το τέλος του 2013, με τα εξής μέτρα:

Μειώνοντας τη μέγιστη τιμή του γενοσήμου στο 40% της τιμής του πατενταρισμένου φαρμάκου, κατά τη λήξη της πατέντας.

Μειώνοντας αυτόματα τις τιμές των φαρμάκων προέλευσης όταν η πατέντα τους λήγει για ένα ανώτατο όριο 50% της τιμής του κατά το χρόνο λήξης της πατέντας.

Επιτρέποντας την κάλυψη πρωτοτύπων φαρμάκων, μόνον όταν αυτά καλύπτονται στα δύο τρίτα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καθιστώντας υποχρεωτικό στους γιατρούς να συνταγογραφούν από διεθνή μη κατοχυρωμένη ονομασία, αντί για το επώνυμο όνομα.Δίνοντας εντολή για υποκατάσταση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από προϊόν με τη χαμηλότερη τιμή, της ίδιας δραστικής ουσίας.

Νοσοκομεία

Το νέο μνημόνιο προβλέπει μείωση κατά 8% του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων, η οποία θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

Με δυνατότητα κινητικότητας του προσωπικού και των γιατρών μεταξύ μονάδων και περιφερειών Υγείας.

Με αναθεώρηση της δραστηριότητας των μικρών νοσοκομείων, αναφορικά με την εξειδίκευση σε τομείς, όπως η αποκατάσταση, η θεραπεία του καρκίνου ή η ανακούφιση πόνου.

http://www.flashnews.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!