Αλήθεια, ποιος δημόσιος υπάλληλος δε θα ζήλευε μια τέτοια θέση, ιδίως στις μέρες μας (!), με την εφεδρεία και τις απολύσεις να κάνουν θραύση και την ανεργία να σπάει κάθε ρεκόρ, ιδίως ανάμεσα σε νέους και εξειδικευμένους εργασιακά ανθρώπους; Όταν μάλιστα όλα αυτά φέρονται να γίνονται εν γνώσει του προϊσταμένου σου και κάτω από τη μύτη του κατ’ ουσία εργοδότη σου, που είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης;
"Νταμπλάς" θα πρέπει να ήρθε στις πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, όταν καθαρά από τύχη τέθηκε υπόψη τους μια αλληλογραφία που αφορούσε την εν λόγω υπάλληλο στα Γαλλικά και από εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μιας απίστευτης όσο και πρωτοφανούς υπόθεσης για το Πανεπιστήμιο, και όχι βέβαια για το Ελληνικό Δημόσιο που οι διαχρονικές "αμαρτίες" του είναι για το βιβλίο Γκίνες. Η αντίδραση των πρυτανικών Αρχών στην αποκάλυψη ότι υπάλληλός τους, που μισθοδοτείται κανονικά κάθε μήνα, εδώ και 12 χρόνια τουλάχιστον είναι επαγγελματικά και οικογενειακά σε άλλη χώρα, ήταν άμεση, και μάλιστα οι εξηγήσεις από τους προϊσταμένους, διοικητικά και πολιτικά, της εν λόγω υπαλλήλου, θα ζητηθούν μάλλον "αλά Γαλλικά" στην Ελληνική και με τρόπο που δε χωράει πλέον υπεκφυγές.
Επειδή ο κάθε καλοπροαίρετος αναγνώστης θα μπορούσε να εικάσει πως με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της αεροπλοΐας όλα θα μπορούσαν να είναι εφικτά, το πρωί να εργάζεσαι στο Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο και το μεσημέρι να ζεις στην οικογενειακή θαλπωρή κάπου στη βορειοδυτική Γαλλία, σπεύδουμε να σας καθησυχάσουμε... Ούτε ο διακτινισμός είναι ακόμα εφαρμόσιμος στον άνθρωπο, ούτε το Πανεπιστήμιο διαθέτει υπερηχητικό αεροπλάνο για να καλύψει τέτοιες αποστάσεις. Απλά, εμφανίζεσαι ως ειδικός υπάλληλος στον Τομέα Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ειδικότερα στο ΒΕΜΜΟ, και στη συνέχεια - προφανώς όχι εν αγνοία του επικεφαλής του Τομέα και του ΒΕΜΜΟ - ενώ μισθοδοτείσαι κανονικότατα ανά μήνα από το Πανεπιστήμιο, εσύ παίρνεις το δρόμο της ξενιτιάς στη Φραγκιά, όπου δημιουργείς την οικογένειά σου, ζεις μόνιμα εκεί, αλλά ο μισθός-μισθός, αφού συνεχίζει να "τρέχει" κανονικότατα στην Κρήτη!
Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν.Κ.", το θέμα ανακάλυψε συμπτωματικά ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού Κώστας Τζανάκης, όταν περιήλθε σε γνώση του αλληλογραφία στα Γαλλικά που αφορούσε την εν λόγω υπάλληλο, η οποία υποδήλωνε ότι ζει μόνιμα στη Γαλλία. Όλα αυτά σε μια φάση που ο κ. Τζανάκης, ως καθ’ ύλην αρμόδιος για το προσωπικό, είχε ξεκινήσει μια διαδικασία αναδιάταξης όλου του προσωπικού. Εκεί κάπου μεταξύ άλλων ανακάλυψε και την υπάλληλο του ΒΕΜΜΟ (νυν Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης), που μισθοδοτείται μεν κανονικά, αλλά είναι στην ουσία ανύπαρκτη ως παρουσία στο Ηράκλειο!
Η έρευνα που ξεκίνησε έπεσε πάνω σε πληροφορίες που την ίδια ώρα διακινούνταν και στην Ιατρική Σχολή. Αμέσως βρέθηκε επαφή με την εν λόγω υπάλληλο, η οποία, προφανώς ανέτοιμη για την αποκάλυψή της, επιχείρησε να επικαλεστεί εκπαιδευτικές άδειες, μεταπτυχιακά και συνεννοήσεις με τον επικεφαλής του Τομέα, πλην όμως στην καλύτερη περίπτωση ένα εύρος από 10-12 έτη μένει ακάλυπτο, ενώ στη χειρότερη εκδοχή μπορεί να μην υπάρχει εξήγηση ακόμη και για μια 15ετία!
Η υπάλληλος ανήκει στο ειδικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό, φέρεται ως τέτοια να εργάζεται μια 25ετία, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτής της θητείας, που μισθοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, εμφανίζεται ως εργαζόμενη στον Τομέα Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής και ειδικότερα στο ΒΕΜΜΟ. Επικεφαλής του Τομέα και του Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης (ΒΕΜΜΟ) του Πανεπιστημίου Κρήτης είναι, ως γνωστόν, ο πρώην πρύτανης Γιάννης Παλλήκαρης. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει οι πρυτανικές Αρχές, από το 1996 και μέχρι το 2003, η υπάλληλος φέρεται, από το Βιολογικό που ήταν, να έχει περάσει για μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην Ιατρική, στον Τομέα Οφθαλμολογίας, όπου εργάζεται και ως ειδικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό.
Κάπως έτσι επιχείρησε εν μέρει να δικαιολογήσει και την παρουσία της στη Γαλλία, μέσω σπουδών-εκπαιδευτικής άδειας και στη συνέχεια διδακτορικού, πάντα σε συνεννόηση με τον πρώην πρύτανη. Όμως για τουλάχιστον την περίοδο 2000-2012 δε φαίνεται να υπάρχει καμία πειστική εξήγηση για τη μόνιμη παρουσία της και διαβίωση στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα, όπου έχει φτιάξει και την οικογένειά της και, παρ’ όλα αυτά, όλο αυτό το διάστημα που δε βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο, μισθοδοτείται κανονικότατα με μέσες μηνιαίες απολαβές τα 1.200 ευρώ!!!
Μάλιστα, το πρώτο από τα παιδιά της, που φέρεται να έφερε στη ζωή το 2000, έχει γαλλικές πράξεις γεννήσεως και υπηκοότητα. Η ίδια, κατά πληροφορίες, μετά την ανακάλυψη του θέματος από τις νέες πρυτανικές Αρχές, φέρεται σε απευθείας επικοινωνία μαζί τους να γνωστοποίησε τη βούλησή της να παραιτηθεί από την υπαλληλική της ιδιότητα και σχέση με το Πανεπιστήμιο.
Η εν λόγω υπάλληλος στο ΒΕΜΜΟ φέρεται ως εξειδικευμένο προσωπικό για μια σειρά εργαστηριακών ερευνών πάνω σε ειδικό επιστημονικό αντικείμενο. Μάλιστα, υπάρχουν και σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις που συνυπογράφει, με επίκεντρο το Μονπελιέ της Γαλλίας, ως μέλος του Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρότι φέρεται να ζει κάπου στη βορειοδυτική Γαλλία.
Το θέμα έχει προκαλέσει συναγερμό και αναστάτωση, όχι μόνο στην Ιατρική Σχολή, αλλά σε όλο το Πανεπιστήμιο, και μάλιστα, όπως φαίνεται, δεν είναι και η μόνη έρευνα πάνω σε τέτοια ζητήματα με υπαλλήλους- "φαντάσματα" επί της ουσίας που μισθοδοτούνται κανονικότατα από τον οργανισμό του ιδρύματος. Ήδη για εξηγήσεις και πληροφορίες επί της συγκεκριμένης υπόθεσης αναμένεται να κληθεί και ο πρώην πρύτανης, ο οποίος θα πρέπει να μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις για τη μόνιμη κατοικία της υπαλλήλου- "φάντασμα" μέσα σε οικογενειακή θαλπωρή στη Γαλλία, με την ασφάλεια όμως του μισθού που κάθε μήνα παίρνει κανονικότατα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ηράκλειο, ως εργαζόμενη υπό την εποπτεία του στον Οφθαλμολογικό Τομέα και ειδικότερα στο ΒΕΜΜΟ.
Στη σχετική ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Οπτικής και Όρασης (μετονομασία που περικλείει πλέον και το ΒΕΜΜΟ), ενώ το όνομά της είναι καταχωρισμένο στην ομάδα του Ινστιτούτου, κατά ένα παράδοξο τρόπο ο σχετικός διαδικτυακός τόπος-σύνδεσμος με το όνομά της εμφανίζεται "κλειδωμένος". Μάλιστα, ενώ το όνομά της παραπέμπει στο Ινστιτούτο Οπτικής και Όρασης με τα ηλεκτρονικά λογότυπά του, στην κεντρική ηλεκτρονική σελίδα του Ινστιτούτου δεν αναφέρεται καθόλου ως μέλος του προσωπικού του!
Εξηγήσεις για το όλο θέμα όμως θα πρέπει να δώσουν και όλες οι πρώην διοικήσεις της Ιατρικής Σχολής, για το πώς διέλαθε της προσοχής τους μια τέτοια περίπτωση. Ήδη οι πρυτανικές Αρχές, θέλοντας να διαλευκάνουν πλήρως και το εύρος της υπόθεσης αλλά και το χρονικό διάστημα που συμβαίνει αυτό, αναζητώντας για πόσα χρόνια υπάρχει νομότυπη δικαιολογία αλλά και για πόσα το Πανεπιστήμιο πληρώνει μια υπάλληλό του που ζει και εργάζεται όμως μόνιμα στη Γαλλία αντί σε εργαστηριακές έρευνες του ΒΕΜΜΟ, προσανατολίζεται στη διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ, στην οποία, εκτός της ίδιας, αναμένεται να κληθεί να καταθέσει και ως προϊστάμενός της ο πρώην πρύτανης.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ιδίως στις μέρες που ζούμε, η είδηση και μόνο ότι υπάλληλος του Πανεπιστημίου Κρήτης ζει στη Γαλλία, αλλά αμείβεται για μια δεκαετία και πλέον κανονικότατα στο Ηράκλειο για μια θέση που μόνο μέσω δορυφόρου μπορεί να βλέπει, είναι λογικό να προκαλεί σάλο και ενδεχομένως πανελλήνια.
http://www.flashnews.gr/