Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν σχέση μεταξύ της φλεγμονής και της δημιουργίας πολυπόδων στο παχύ έντερο.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά στα ψάρια μπορεί ενδεχομένως να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στην προστασία έναντι της ανάπτυξης πολυπόδων στο παχύ έντερο, σημειώνουν ερευνητές του Vanderbilt-Ingram Cancer Center στη Nashville.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 5.300 ανθρώπους και ανακάλυψε ότι γυναίκες που κατανάλωναν τουλάχιστον 3 μερίδες ψάρι την εβδομάδα είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πολύποδες στο παχύ έντερο και επίσης χαμηλότερα επίπεδα της προσταγλανδίνης Ε2, ορμόνης που συνδέεται με τη φλεγμονή.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση ψαριού μείωνε τον κίνδυνο πολυπόδων παχέος εντέρου στις γυναίκες αλλά όχι στους άντρες.
Ο ερευνητής Dr. Harvey Murff, του Vanderbilt University, δήλωσε ότι η διαφορά ανάμεσα στα φύλα μπορεί να συνδέεται με τη διατροφή. Ακόμα και αν οι άντρες καταναλώνουν περισσότερα ωμέγα-3 μπορεί να καταναλώνουν και περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και αυτό ενδεχομένως αμβλύνει την επίδραση. Ψάρια με υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι ο τόνος, ο σολομός και οι σαρδέλες.
Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘American Journal of Clinical Nutrition.’
Ενώ η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ του ψαριού και χαμηλότερων πιθανοτήτων εμφάνισης πολυπόδων, δεν απέδειξε ότι η πλούσια σε ψάρι διατροφή είναι υπεύθυνη για τη μείωση. Άλλοι παράγοντες μπορεί ενδεχομένως να παίζουν ρόλο.