tromaktiko: Σε εμβόλιο ίσως κρύβεται η θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Σε εμβόλιο ίσως κρύβεται η θεραπεία του καρκίνου του μαστού



Ενα πρωτοποριακό θεραπευτικό εμβόλιο για τον καρκίνο του μαστού, που χρησιμοποιεί τα κύτταρα των ίδιων των ασθενών, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.
Το εμβόλιο στοχεύει στο γονίδιο HER/2neu, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Έτσι, όταν το γονίδιο αυτό εξαλείφεται και η ασθένεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, οι όγκοι εξαφανίζονται.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου της Πενσιλβανίας χορήγησαν σε ασθενείς τέσσερις δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα μίας εβδομάδας, ενώ ύστερα από 15 ημέρες τις χειρούργησαν, ώστε να αφαιρέσουν τυχόν υπολείμματα της ασθένειας.

Στις δοκιμές συμμετείχαν εθελοντικά 27 ασθενείς, από τις οποίες οι επιστήμονες αφαίρεσαν συγκεκριμένα κύτταρα, χρησιμοποιώντας μια τεχνική παρόμοια με την αιμοληψία. Στη συνέχεια, τα υπέβαλαν σε μια διαδικασία ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να τα αντιμετωπίζει σαν ξένο σώμα και να τους επιτίθεται.

Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Immunotherapy», έπειτα από τη σύγκριση που έκαναν ανάμεσα σε δείγματα που πήραν πριν και μετά τον εμβολιασμό διαπίστωσαν ότι σχεδόν στο 20% των ασθενών δεν υπήρχε καμία ένδειξη της ασθένειας, γεγονός που έδειχνε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είχε εξαφανίσει τους όγκους. Στις υπόλοιπες ασθενείς, από τις καταστροφικές πρωτεΐνες είχαν μείνει μόνο 11 ή είχαν μειωθεί τουλάχιστον κατά 20%.

Επίσης, αναφέρουν ότι τα ίδια αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και στη δεύτερη δοκιμή του εμβολίου, γεγονός που τους κάνει να πιστεύουν ότι τα θεραπευτικά εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά σε ασθένειες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και στοχεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες, που είναι σημαντικές για την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. «Τα προηγούμενα εμβόλια στόχευαν σε αντιγόνα του ιστού, τα οποία εκφράζονταν στα καρκινικά κύτταρα, αλλά δεν ήταν απαραίτητα για την επιβίωσή τους» εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας δρ Μπράιαν Ζερνιέσκι.

Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς το εμβόλιο προσφέρει προστασία στο 85% των γυναικών που το δοκίμασε, ακόμη και έπειτα από τέσσερα χρόνια, με απόλυτη ασφάλεια και αμελητέες παρενέργειες.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!