Οι έξι κοινοπραξίες επικαλούνται πλημμεληματικού χαρακτήρα παραβάσεις κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, για να μην υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση στην ανάδειξη αναδόχου, η κατάσταση θα αποσαφηνιστεί εσπευσμένα την Τρίτη 6 Μαρτίου όταν και θα συζητηθούν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.
Τη σύμβαση των 112.900.193 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) διεκδικούν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου μέσω οκτώ κοινοπρακτικών σχημάτων που υπέβαλαν πέρσι τον Ιανουάριο τις οικονομικοτεχνικές προσφορές τους στον κύριο του έργου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (πρώην Περιφέρεια Αττικής).
Ειδικότερα, τα σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό είναι:
· Η Άκτωρ σε κοινοπραξία με τη θυγατρική εταιρία Ηλέκτωρ
· Η Intrakat σε κοινοπραξία με τη θυγατρική εταιρία Πρίσμα Δομή
· Η κοινοπραξία των ΕΚΤΕΡ – ΤΡΙΚΑΤ – Κ.Τ. ΑΤΕ
· Η κοινοπραξία Κλέαρχος Ρούτσης – ΕΡΕΤΒΟ – Άγης ΑΕ
· Η Μοχλός (όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή) σε κοινοπραξία με τις Χ. Κωνσταντινίδης και Ν.Γ. Βολιόπουλος
· Η Τέρνα (όμιλος ΓΕΚ) μαζί με τις Αλέξανδρος Τεχνική και PC Development
· H ΕΤΕΘ (όμιλος JandP Άβαξ) μαζί με την εταιρία Μεσόγειος (των ομίλων EFG Eurobank και Λασκαρίδη)
· H κοινοπραξία Θεμέλη – Υδροκατασκευή
Σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης, ο διαγωνισμός θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί πέρσι την Άνοιξη, ωστόσο τελικά, ένα χρόνο μετά δεν έχει υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης. Το πρόβλημα, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους παράγοντες, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο διαγωνισμό ενσωματώθηκαν δύο διαφορετικά μεταξύ τους έργα:
Το πρώτο τμήμα περιλαμβάνει το έργο αποχέτευσης ακάθαρτων του δήμου Κορωπίου και την κατασκευή βασικών συλλεκτήριων αγωγών Κορωπίου-Παιανίας και αγωγών.
Το δεύτερο τμήμα περιλαμβάνει την κατασκευή του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων Κορωπίου-Παιανίας δίπλα στο αεροδρόμιο και των αγωγών.