επιθέσεων οφείλεται στην ανάπτυξη του τουρισμού και την αλλαγή του τρόπου ζωής των καρχαριών λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Πέρυσι καταγράφηκαν 46 επιθέσεις καρχαριών. Οι 12 εξ αυτών ήταν θανατηφόρες, γεγονός που αύξησε το ποσοστό θνησιμότητας από τις επιθέσεις στο 25%, ενώ την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, περιοριζόταν στο 7%.
Θανατηφόρες επιθέσεις καρχαριών σημειώθηκαν πέρυσι στην Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική, το γαλλικό νησί Ρεϊνιόν και τις Σεϋχέλλες.
Επιθέσεις καρχαριών που δεν κατέληξαν σε θάνατο σημειώθηκαν στην Ινδονησία, το Μεξικό, τη Ρωσία και τη Βραζιλία.
Σε τρεις προορισμούς που μέχρι σήμερα δεν συνδέονταν με επιθέσεις καρχαριών –Ρεϊνιόν, Σεϋχέλλες και Νέα Καληδονία- καταγράφηκαν επτά επιθέσεις καρχαριών, πέντε εξ αυτών θανατηφόρες.
«Αυτές οι περιοχές δεν αποτελούσαν μέχρι πρόσφατα παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς», ανέφερε ο Δρ. George Burgess, ιχθυολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
«Εδώ και μια δεκαετία όλο και περισσότεροι τουρίστες επισκέπτονται αυτά τα μέρη. Όλο και περισσότεροι πηγαίνουν σε περιοχές που υπάρχουν καρχαρίες και οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι προετοιμασμένες για τον αριθμό των ανθρώπων που κολυμπούν στα νερά τους», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι εκτός από τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού, οι επιθέσεις συνδέονται και με την υπερθέρμανση του πλανήτη, που αναγκάζει τους καρχαρίες να μεταναστεύουν σε νέες περιοχές.