Παράλληλα έχουν μειωθεί αισθητά οι πολίτες που σηκώνουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες για να τα φυγαδεύσουν σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος του 2011 οι συνολικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν στα 174 δισεκατομμύρια ευρώ από 209 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2010. Από τα 174 δισεκατομμύρια ευρώ τα 145 είναι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών οι οποίες τον τελευταίο χρόνο μειώθηκαν κατά περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επιπροσθέτως, βροχή πέφτουν οι αιτήσεις στις τράπεζες για ρυθμίσεις δανείων από πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Εκτιμάται, μάλιστα ότι περίπου 100.000 δανειολήπτες καταφεύγουν στις τράπεζες κάθε μήνα, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους, ζητώντας αρκετές φορές να επιμηκύνουν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου τους, προκειμένου να μειωθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης, που καταβάλουν στις τράπεζες. Σύμφωνα με στελέχη των τραπεζών, η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων καταλήγει σε ρύθμιση, καθώς πλέον ο τρόπος αυτός αποτελεί μονόδρομο για τους δανειολήπτες. Όπως επισημαίνει η γενική διευθύντρια της καταναλωτικής ένωσης ΕΚΠΟΙΖΩ, κυρία Παναγιώτα Καλαποθαράκου «οι Έλληνες καταναλωτές εξαντλούν τις αποταμιεύσεις τους προκειμένου να επιβιώσουν και προχωρούν σε ρύθμιση των δανείων τους».
Την ίδια στιγμή, πέντε στις δέκα αιτήσεις αφορούν ρυθμίσεις για καταναλωτικά δάνεια, 2 στις 10 για στεγαστικά δάνεια και 3 στις 10 για δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενώ υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς ρυθμίστηκαν δάνειας συνολικής αξίας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 2011 καταργήθηκαν 500.000 πιστωτικές κάρτες, οι οποίες είτε αποπληρώθηκαν και δεν ανανεώθηκαν, είτε τα υπόλοιπά τους μεταφέρθηκαν.
Ωστόσο την ώρα που οι δανειακές υποχρεώσεις, αποτελούν βαρίδι για χιλιάδες νοικοκυριά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προχωρά σε ρυθμίσεις για τις εισπρακτικές εταιρείες θέτοντας περιορισμούς στην λειτουργία τους, από τον ερχόμενο Απρίλιο. Ειδικότερα όπως υποστηρίζει η κυρία Καλαποθαράκου το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει ότι οι εισπρακτικές εταιρείες θα μπορούν να επικοινωνούν με τον οφειλέτη μόνο τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ενώ οι οχλήσεις θα ξεκινούν αφού έχουν περάσει 10 ημέρες από την ημερομηνία καταβολής της δόσης. Τέλος, απαγορεύεται στα δικηγορικά γραφεία να λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες.