με την τρόικα για το νέο πακέτο μέτρων και οι τελευταίες λεπτομέρειες για το PSI+ και το κούρεμα του ελληνικού χρέους, όπου το μεγάλο ανοιχτό ζήτημα είναι αυτό της συμμετοχή ή όχι της ΕΚΤ, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται, ενώ όπως είχαμε αποκαλύψει πριν από μερικές ημέρες και θα επαναλάβουμε σήμερα υπάρχει και η σκέψη να γίνει μια μεταφορά της ζημίας της ΕΚΤ στον ESM, μέσω της ανταλλαγής ομολόγων.
Πέραν του ελληνικού ζητήματος και σε μια σύντομη αναφορά στα των ειδήσεων από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους θετικά κρίνονται οι χθεσινές δημοπρασίες ομολόγων, κυρίως στην Πορτογαλία, ενώ για ακόμη μια φορά φάνηκαν το οφέλη της πρόσφατης κίνησης της ΕΚΤ, να παράσχει ρευστότητα ύψους 500δις ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Στα του χρηματιστηρίου αυστηρά, η ακραία μεταβλητότητα η οποία σημειώθηκε χθες θα λέγαμε ότι ήταν απόλυτα φυσιολογική, με το πιο πιθανό να είναι να συνεχιστεί και σήμερα, ενώ όσο πλησιάζουμε στη διαφαινόμενη συμφωνία για το κούρεμα του χρέους, δεν κρύβουμε την ανησυχία μας, για τη μεγάλη πιθανότητα επιστροφής των πιέσεων στις τραπεζικές μετοχές, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τα ονειρικά κέρδη των τελευταίων εβδομάδων, καθώς και το γεγονός ότι πολλές από τις τραπεζικές μετοχές είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα.
Οι τραπεζικές και μη τραπεζικές μετοχές…..
Σε κάθε περίπτωση να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι δίνουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες η ανακοίνωση της συμφωνίας για το κούρεμα του χρέους να σημάνει και το τέλος του πρόσφατού εκπληκτικού χρηματιστηριακού ράλι των τραπεζικών μετοχών, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στην επόμενη ημέρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος για την πορεία των τραπεζικών μετοχών – αναμένονται ανάμεσα σε άλλα και μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου – ειδικά στην ΕΤΕ). Μάλιστα, παρά τις ομολογουμένως πολύ θετικές αποφάσεις για τη βάση πάνω στην οποία θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση (απομακρύνοντας την πιθανότητα κρατικοποιήσεων και Ιρλανδοποίησης των ελληνικών τραπεζών, κάτι το οποίο προεξοφλούσαν οι τραπεζικές μετοχές στα πρόσφατα χαμηλό τους), δεν έχουν ξεκαθαρίσει βασικά σημεία και κυρίως το πιθανό επιτόκιο με το οποίο ενδέχεται να δοθούν οι προνομιούχες μετοχές προς τις τράπεζες, με δεδομένο ότι από το ύψος αυτού κρίνεται σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Μάλιστα, σε αυτό ζήτημα αναμένεται να υπάρξει και ένα μεγάλο “παζάρι” κατά τις επόμενες εβδομάδες, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην περαιτέρω αύξηση της νευρικότητας.
Μάλιστα, δεν κρύβουμε ότι είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον να μεταφερθεί σε συγκεκριμένες μη – τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν μείνει πίσω στο πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι. Ειδικά το ενδιαφέρον είναι πολύ πιθανόν να στραφεί στις μετοχές οι οποίες συνδέονται με τις αποκρατικοποιήσεις, όπως για παράδειγμα τη μετοχή του ΟΠΑΠ.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα και το κούρεμα του χρέους…..
Συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του χρέους και το νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα οδηγήσει στη νέα δανειακή σύμβαση, δύο κρίσιμα θέματα που αναμένεται να κλειδώσουν εντός των επόμενων ημερών ή ακόμη και ωρών. Αναφορικά με τους όρους του κουρέματος, ισχύουν βασικά τα όσα αναφέρουμε εδώ και ημέρες, για ένα πραγματικό κούρεμα της τάξης περίπου 71 με 72% (ονομαστικό κούρεμα 50%, επιτόκιο νέων ομολόγων 3,6%, διάρκεια 30 ετών – βρετανικό δίκαιο), ενώ όπως αναφέρουμε παρακάτω το ανοιχτό ζήτημα παραμένει αυτό της συμμετοχής ή όχι της ΕΚΤ. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι η συμφωνία θα προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα και ρήτρες αναπλήρωσης επιτοκίου, όπου ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας θα υπάρχουν προσαυξήσεις κατά 0,5% έως 3%.
Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του IIF, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων και το κούρεμα του χρέους. Συγκεκριμένα, ο Frank Vogl δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι εποικοδομητικές, ενώ σημειώνεται πρόοδος στις εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν. "Ελπίζουμε πως οι λεπτομέρειες που απομένουν αναφορικά με το ελληνικό πακέτο στήριξης θα διευθετηθούν τις προσεχείς ημέρες και θα υπάρξει συμφωνία", δήλωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος του IIF.
Στο ζήτημα των νέων μέτρων του μνημονίου, προβληματίζει το γεγονός ότι υπάρχει σοβαρή διάσταση στις απόψεις τόσο μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όσο και μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, ενώ όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η διαπραγμάτευση για το PSI και τη δανειακή σύμβαση θα ολοκληρωθεί με συναπόφαση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Μάλιστα, να αναφέρουμε ότι η τελική συμφωνία θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η οποία δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί αυτή να συμβεί ακόμη και σήμερα.
Το παζάρι με την ΕΚΤ…
Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες προέρχονται από το κυπριακό ΥΠΟΙΚ, αλλά και ξένα δημοσιεύματα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή ή όχι της ΕΚΤ, με στόχο να βρεθεί ο τρόπος να καλυφθεί ουσιαστικά το κενό στη χρηματοδότηση της χώρας που φτάνει περίπου τα 15 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις η ΕΚΤ συνεχίζει να αρνείται να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με φόντο κυρίως τις ανησυχίες ότι έτσι θα κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί τα ελλείμματα κρατών κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει και επιπρόσθετη ανησυχία μήπως το ελληνικό ζήτημα χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα σε περιπτώσεις κουρέματος του χρέους σε άλλες περιπτώσεις κρατών μελών, ένα σενάριο το οποίο αν και θεωρητικά απορρίπτει η Γερμανία (έχει χαρακτηρίσει την ελληνική υπόθεση μοναδική) είναι πάντα ανοιχτό, αρχής γενομένης από την Πορτογαλία (αν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως έχουμε αναφέρει πιστεύουμε ότι θα είναι καθαρή αυτοκτονία – αναζωπυρώνοντας και πάλι την κρίση χρέους). Τέλος, να αναφέρουμε και σήμερα ότι σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες εξετάζονται σοβαρά η πιθανότητα τη ζημία της ΕΚΤ, να την αναλάβει ο μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, με την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, με ομόλογα του ESM – EFSF.
greekfinanceforum.com