tromaktiko: Παπαδήμος: Τρεις παράμετροι για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Παπαδήμος: Τρεις παράμετροι για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας



«Η εφαρμογή του προγράμματος, η νέα δανειακή σύμβαση και η υλοποίηση του PSI θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και θα μειώσουν την αβεβαιότητα που νιώθουν οι...πολίτες για την προοπτική της οικονομίας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στην τοποθέτησή του στο Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρεις σημαντικές παραμέτρους -ανταγωνιστικότητα, οικονομικό κλίμα και πολιτικό κλίμα- για την διάσωση της ελληνικής οικονομίας. «Είμαστε έτοιμοι να ολοκληρώσουμε αυτή τη μακρά διαδικασία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα και την επίσημη διαδικασία για το PSI», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. «Είμαι αισιόδοξος, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη σαφή πολιτική έγκριση από το Eurogroup», τόνισε.

Το σημερινό Eurogroup είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομική πορεία της χώρας μας και για το λόγο αυτό βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες και ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Παπαδήμος είχε συνομιλία με τους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Όλι Ρεν και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.



Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας», ενώ, αναφερόμενος στο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε ότι «το πρόγραμμα, παρότι περιλαμβάνει πολλά δύσκολα μέτρα, εγκρίθηκε από τη Βουλή με την πολύ ισχυρή πλειοψηφία των 2/3 και τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση στηρίζουν τις αλλαγές».

Ανέφερε, επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη».

Βενιζέλος: Εκπληρώσαμε όλες τις προϋποθέσεις
«Η Ελλάδα προσέρχεται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup έχοντας εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που της είχαν τεθεί προκειμένου να εγκριθεί το νέο πρόγραμμα, βασική παράμετρος του οποίου είναι το PSI, στο πλαίσιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26/27.10.2011», τόνισε νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι η χώρα «κινήθηκε σε όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις οδηγίες των οργάνων της Ευρωζώνης. Αυτό επιβεβαιώθηκε στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Eurogroup».

Υπογράμμισε, όμως, ότι «μέχρι την τελευταία στιγμή η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, τεχνικά προβλήματα τίθενται, επιμέρους παράμετροι εξετάζονται, προτιμήσεις ή προτεραιότητες θεσμικών εταίρων ή κρατών- μελών επηρεάζουν το κλίμα της συζήτησης. Όλα όμως αυτά πιστεύω ότι θα κριθούν τελικά με βάση την απόφαση της 26.10 και με ύπατο κριτήριο τις αρχές που διέπουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την ελπίδα «σήμερα να κλείσει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας που δεν ωφέλησε ούτε την ελληνική οικονομία ούτε την Ευρωζώνη συνολικά. Η Ευρώπη γνωρίζει πώς αυτό που έχει σημασία είναι να στέλνει
καθαρά μηνύματα με αποφάσεις που ολοκληρώνονται και εφαρμόζονται και με κανόνες που είναι σταθεροί και δεν μεταβάλλονται κάθε λίγο» και κατέληξε:

«Ο ελληνικός λαός στέλνει στην Ευρώπη το μήνυμα πώς έκανε ήδη και θα κάνει τις θυσίες που απαιτούνται για να ανακτήσει η πατρίδα μας την ισότιμη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια προστατεύοντας έτσι τις κατακτήσεις πολλών δεκαετιών. Αυτό είναι για τους Έλληνες ζήτημα εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και εθνική στρατηγική επιλογή στην οποία δεν αντιτάσσεται καμία άλλη ολοκληρωμένη και υπεύθυνη επιλογή».

Ελληνοφινλανδική συμφωνία για εγγυήσεις

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Βενιζέλος είχε επίσημη συνάντηση με τη Φινλανδή ομόλογό του Γιούτα Ουρπιλάινεν για το χρηματοοικονομικό πλαίσιο του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Στη συνάντηση παρέστη και ο γενικός διευθυντής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ.

Όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το κρατικό φινλανδικό μέσο YLE, Ελλάδα και Φινλανδία υπέγραψαν συμφωνία για τις εγγυήσεις που ζητούσε η τελευταία, προκειμένου να συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

Γιούνκερ: Η βοήθεια δεν θα ξεπεράσει τα 130 δισ. ευρώ

Η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα από τους δημόσιους πιστωτές στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου διάσωσης της χώρας δεν μπορεί να ξεπερνά τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Πρέπει να συζητήσουμε περαιτέρω το συνολικό μέγεθος του δεύτερου προγράμματος, διότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ» δήλωσε Γιούνκερ προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Πρέπει ακόμα να καθοριστεί σε ποια μέτρα ο δημόσιος τομέας μπορεί να συνδεθεί με την συνολική λύση. Και πρέπει επίσης να διευκρινιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Μπορώ να βασίζομαι στο γεγονός ότι σήμερα θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα και σε οριστικές σκέψεις».



Ολλανδός ΥΠΟΙΚ: Μόνιμη εποπτεία της Ελλάδας

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες τάχθηκε υπέρ της «μόνιμης» εποπτείας της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ώστε να ελέγχεται καλύτερα η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

"Τάσσομαι υπέρ μίας μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα. Όταν παρατηρούνται εκτροχιασμοί, αυτό είναι μάλλον αναγκαίο", σημείωσε ο Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, κρίνοντας ότι "είναι ανεπαρκής" η εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας ανά τρίμηνο.Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει απόλυτα τις απαιτήσεις των ευρωπαίων εταίρων της, ώστε το Eurogroup να μπορέσει να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας.


Μπαρουέν, Σόιμπλε: Αισιόδοξοι για συμφωνία

«Έχουμε όλα τα στοιχεία για να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την Ελλάδα», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν, ενώ ο γερμανός ομόλογός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε: «Σήμερα στοχεύουμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας πρόσθεσε ότι η Ελλάδα γνωρίζει τί πρέπει να κάνει και οι εταίροι της γνωρίζουν τί πρέπει να κάνουν επίσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης.

Τέλος, ο Φρανσουά Μπαρουέν επεσήμανε τη δύσκολη κοινωνική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

«Σήμερα στοχεύουμε να οριστικοποιήσουμε την απόφαση για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Οι γενικοί γραμματείς έχουν κάνει καλή προετοιμασία, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητήσουμε», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Θετική η Κριστίν Λαγκάρντ

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ σημαντική προσπάθεια εξέφρασε από τις Βρυξέλλες η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Eurogroup.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το έργο της, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ θα κάνει και αυτό από την πλευρά του τη δουλειά που του αναλογεί.

Σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας που έχει ετοιμάσει το ΔΝΤ και το προσχέδιο της θα συζητηθεί στο Eurogroup, το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 129% του ΑΕΠ έως το 2020, έναντι αρχικού (;) στόχου για 120%.
Εντατικές διεργασίες την Κυριακή

Την Κυριακή συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η προπαρασκευαστική των υπουργικών συνόδων ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του Γιώργου Ζανιά, όπου το θέμα της Ελλάδας κυριάρχησε. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, παραμένουν ανοιχτά ορισμένα σημαντικά ζητήματα.

Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, παρά το γεγονός ότι σημειώθηκε πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίτευξης συνολικής συμφωνίας επί του δεύτερου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ορισμένα θέματα παραμένουν ανοιχτά, αρχής γενομένης από το σημαντικό ζήτημα της περικοπής ελληνικών χρεών όχι μόνο προς τους ιδιώτες, αλλά και προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Ορισμένες, μάλιστα, εξ αυτών εμφανίσθηκαν και χθες απρόθυμες να συνδράμουν περαιτέρω την Ελλάδα.

Το γνωστό μπλοκ Ολλανδών. Φινλανδών και Γερμανών εμφανίζεται επιφυλακτικό στην άμεση συμφωνία για το νέο δάνειο των 130 δισ.ευρώ αντίθετα με το γάλλο υπουργό Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν που δήλωσε πριν από λίγο ότι «είναι όλα έτοιμα για τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης με την Ελλάδα».

Ανοικτά παραμένουν ακόμη τα ζητήματα της βιωσιμότητας του χρέους, του ειδικού λογαριασμού και του είδους της εποπτείας του νέου προγράμματος.

Η συνολική εικόνα των διαπραγματεύσεων, που θα συνεχισθούν και σήμερα, ήταν το βασικό θέμα της σύσκεψης που είχαν ως αργά χθες το βράδυ ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών με αρμόδια κρατικά στελέχη.

Ωστόσο, χείρα βοηθείας τείνουν οι ΗΠΑ προκειμένου να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία.

«Δεν μπορεί να περιμένει άλλο...Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει στα μέσα Μαρτίου για να μην χρεοκοπήσει, κάτι που η Γαλλία προσπαθεί να αποτρέψει να συμβεί εδώ και 18 μήνες» τόνισε ο γάλλος υπουργός.



Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να υποστηρίξει τη συμφωνία για τις ελληνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των ελλήνων πολιτικών αρχηγών.

«Είναι ένα πολύ ισχυρό και πολύ δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αξίζει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ» ανέφερε ο κ. Γκάιτνερ σε ανακοίνωσή του. «Οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν το ΔΝΤ να υποστηρίξει αυτή τη συμφωνία».

Και συνέχισε: «Χαιρετίζουμε το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επετεύχθη ανάμεσα στον έλληνα Πρωθυπουργό και τα κόμματα του συνασπισμού και τη δημόσια διαβεβαίωση της υποστήριξης από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες».Σύμφωνα με πηγές που επικαλείτο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι σε υπουργεία Εξωτερικών κρατών-μελών της ευρωζώνης εξέταζαν τρόπους να καθυστερήσουν τμήμα ή το σύνολο του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, ύψους 130 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε όμως το κλίμα αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τελικά το σύνολο του νέου πακέτου μετά την έγκριση του νέου πακέτου λιτότητας ύψους 3,3 δισ. ευρώ και όπως όλα δείχνουν δεν θα προκριθεί η λύση της τμηματικής καταβολής του πακέτου των 130 δισ. ευρώ.



Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε πως δεν θα είχε νόημα να κατατμηθεί το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας.

«Εάν η Ελλάδα λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις, εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθαρίσει άλλα θέματα, τότε θα είναι σε θέση να λάβει το δεύτερο πακέτο βοήθειας», τόνισε.Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε σήμερα ότι συντρέχουν «όλα τα στοιχεία» για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία τον επόμενο μήνα.

«Εχουμε όλα τα στοιχεία για μία συμφωνία»δήλωσε ο Φρανσουά Μπαρουέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.
«Αυτό θα υποστηρίξω ως υπουργός Οικονομικών απόψε» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.



Την πεποίθησή του ότι κατά το σημερινό Eurogroup θα εκπληρωθούν όλοι οι όροι, ώστε να υπάρξει απόφαση για το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, εξέφρασε και ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιεργκ Ασμουσεν σε σημερινή συνέντευξή του στους Financial Times Deutschland.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι το πρόγραμμα είναι για το δικό τους συμφέρον και δεν τους επιβάλλεται από έξω».

«Αλλιώς, δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει», είπε.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ επισήμανε πάντως ότι η Ελλάδα «ευτυχώς δεν αποτελεί απειλή για την παγκόσμια οικονομία».

Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα στην Ιταλία και την Ισπανία για τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, τονίζοντας ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν κάνει «τεράστια πρόοδο» υπό τις νέες κυβερνήσεις τους.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!