tromaktiko: Πώς οι κάτοικοι του Ναυπλίου διεκδίκησαν την συνταγματική νομιμότητα

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Πώς οι κάτοικοι του Ναυπλίου διεκδίκησαν την συνταγματική νομιμότητα



150 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Ναυπλιακή Επανάσταση, δηλαδή την εξέγερση των κατοίκων και της φρουράς του Ναυπλίου κατά του...
Όθωνα και της διοίκησής του. Η Ναυπλιακή Επανάσταση διήρκεσε από την 1η Φεβρουαρίου έως την 8η Απριλίου 1862.

Οι πολίτες του Ναυπλίου όρθωσαν το ανάστημά τους όχι ζητώντας την επικράτηση κάποιας πολιτικής ομάδας ή ενός αρχηγού αλλά διεκδικώντας την συνταγματική νομιμότητα και την πρόοδο της Ελλάδας. Ήταν η εξέγερση εν ονόματι του παραβιαζόμενου Συντάγματος και της καθυστερούμενης εθνικής προκοπής και προόδου.

Η Ναυπλιακή Επανάσταση ήταν η σοβαρότερη και συνταρακτικότερη από τις στάσεις που αντιμετώπισε η Οθωνική Διοίκηση. Ήταν απότοκη ενός έντονου πολιτικού οργασμού ανάμεσα στα αστικοφιλελεύθερα στρώματα της χώρας. Η επανάσταση της 1ης Φεβρουαρίου 1862 υπήρξε ο θαυμαστός και θαρραλέος αγώνας της ιστορικής πόλης η οποία τότε ορθώθηκε από φασιστικά ως προπύργιο του φιλελευθερισμού κατά την απολυταρχίας.

Μπορεί να καταπνίγηκε αιματηρά αλλά δεν ηττήθηκε. Το πνεύμα της γιγαντώθηκε, απλώθηκε σε όλη τη χώρα, ενίσχυσε την πεποίθηση στην δημοκρατικότητα του Ελληνικού κόσμου, τόνωσε την πίστη για το αναφαίρετο των πολιτικών δικαιωμάτων του λαού και οδήγησε στην αναίμακτη έξωση του Όθωνα τον Οκτώβριο του 1862.

Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πώς τελειώνει η πρώτη ανακοίνωση της προσωρινής επιτροπής των εξεγερμένων: «Συμπολίται, εις τον πατριωτισμό σας ήδη αφιερούται η τήρησις της τάξεως και των ελευθεριών σας. Λόγια που έμειναν επίκαιρα στην Ελλάδα επί δεκαετίες και που δυστυχώς σήμερα είναι ακόμη πιο επίκαιρα».

Επίσης ας προσέξουμε τα λόγια ενός εκ των ηγετών της του αντισυνταγματάρχη Αρτέμιου Μίχου: «Εμείς οι στρατιωτικοί θα περιοριστούμε στα καθαρώς στρατιωτικά έργα… αλλά δεν θα ανακατευθούμε στα πολιτικά. Ο στρατός δεν πρέπει να πολιτεύεται…».

Στην Ναυπλιακή επανάσταση ηγετικό ρόλο έπαιξε μία γυναίκα: η Καλλιόπη Παπαλεξοπούλου. Επίσης όμως σημαντικό ρόλο έπαιξε και κύκλος των γυναικών που συναθροίζονταν στην οικία της. Πρόκειται για μοναδικό φαινόμενο στην νεότερη Ελληνική ιστορία.

Ο Δήμος Ναυπλιέων, που με ανακοίνωσή του θύμησε τις ιστορικές στιγμές αναγγέλλει ότι κατά την διάρκεια του 2012 θα ξετυλίγει την ιστορία της Ναυπλιακής Επανάστασης και στις ιδιαιτερότητές της.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!