tromaktiko: Πώς να κάνετε το κινητό σας πιο ασφαλές

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Πώς να κάνετε το κινητό σας πιο ασφαλές



Πολλοί από εμάς διαθέτουν ένα smartphone που μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος μας, ή ο χειρότερος εχθρός μας! Μπορεί να μας...
βοηθήσει να βρούμε τον δρόμο μας ή το πλησιέστερο φαρμακείο ή να δούμε τα email μας. Αν όμως πέσει σε λάθος χέρια τότε τι γίνεται;

Πρέπει όλοι όσοι διαθέτουν ένα smartphone να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, προκειμένου να προστατεύσουν τα προσωπικά του δεδομένα και φυσικά τους εαυτούς τους. Εδώ θα βρείτε μερικές βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να έχετε τα προσωπικά δεδομένα σας υπό έλεγχο.

1. Κλειδώστε το κινητό σας

Αν και προφανές, πολλοί είναι αυτοί που δεν δίνουν και τόση σημασία σε κάτι τέτοιο.Δημιουργήστε ένα κλείδωμα οθόνης, ώστε το τηλέφωνο να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς κάποιο κωδικό πρόσβασης. Ακόμη βεβαιωθείτε ότι η οθόνη κλειδώνει αυτόματα μετά από 1 έως 5 λεπτά αδράνειας.

2. Χρησιμοποιήστε ένα λογισμικό εύρεσης της συσκευής σας

Πολύ χρήσιμο λογισμικό που σας επιτρέπει να βρείτε το κινητό σας σε περίπτωση που χαθεί ή κλαπεί. Σας επιτρέπει επίσης να κλειδώσετε το κινητό και να διαγράψετε τα προσωπικά σας δεδομένα σε περίπτωση που χαθεί. Υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα για όλους τους τύπους smartphone (Android, BlackBerry, iOS, Windows Phone).

3. Μην αφήνεται το κινητό σας εκτεθειμένο

Θα αφήνατε την πιστωτική σας κάρτα σε ένα μπαρ, ενώ θα πηγαίνατε να χαιρετίσετε κάποιον φίλο; Μάλλον όχι. Μην αφήνετε το τηλέφωνό σας εκτεθειμένο σε μέρη με κόσμο που μπορεί κάποιος να το «μαζέψει». Μπορεί να εμπιστευτείτε τους συνεργάτες ή τους φίλους σας στο σπίτι σας, αλλά μην είστε τόσο ανοιχτός στους ανθρώπους που δεν γνωρίζετε. Βάλτε το στην τσέπη ή την τσάντα σας.

4. Μην δίνεται το κινητό σε αγνώστους

Σας σταματάει κάποιος άγνωστος που πρέπει να κάνει μια επείγουσα κλήση στο σπίτι και ζητά να χρησιμοποιήσει το κινητό σας. Σίγουρα θα μπορούσε να είναι κάποιος που πραγματικά θέλει την βοήθειά σας. Αντί να του δώσετε το κινητό σας, πραγματοποιήσετε την κλήση εσείς, και βάλτε το σε ανοιχτή ακρόαση.

5.To Smartphone σας πρέπει να είναι ενημερωμένο

Υπάρχουν ενημερώσεις λογισμικού στο κινητό σας που έχουν έρθει εδώ και καιρό και εσείς τις αγνοείτε; Εγκαταστήστε τες. Σχεδόν όλες οι αναβαθμίσεις περιλαμβάνουν βελτιώσεις στην ασφάλεια της συσκευής. Οι κατασκευαστές συχνά στέλνουν τις συσκευές με προβληματικό λογισμικό που περιέχει κάποια κενά. Όταν λοιπόν υπάρχουν ενημερώσεις από τον κατασκευαστή, καλό είναι να τις εγκαθιστάτε.

6. Ρυθμίσεις τοποθεσίας

Τα περισσότερα κινητά διαθέτουν GPS για δική μας διευκόλυνση. Σήμερα όμως, υπάρχουν εφαρμογές που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα της τοποθεσία μας (Google +, Facebook, Twitter, Forthsquare). Μπορείτε να ελέγξετε τις ρυθμίσεις της τοποθεσίας σε αυτές τις εφαρμογές χωριστά στις περισσότερες περιπτώσεις. Μπορείτε όμως να κάνετε τη θέση σας απόρρητη, ώστε να απενεργοποιηθεί αυτόματα σε όλες αυτές τις εφαρμογές.

7. Μην κατεβάζετε εφαρμογές από άγνωστες πηγές

Οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphone θέλουν να κατεβάζουμε εφαρμογές μόνο από τα καταστήματα τους. Παρ’όλα αυτά υπάρχουν τρόποι για να παρακαμφθεί κάτι τέτοιο. Στα κινητά Android για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε με μια απλή ρύθμιση να επιτρέπεται η εγκατάσταση εφαρμογών που δεν ανήκουν στο Market. Εάν κάνετε jailbreak το iPhone μας, μπορείτε να εγκαταστήσετε εφαρμογές Cydia. Καλό είναι να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Εφαρμογές που δεν έχουν εγκριθεί από τον επίσημο κατασκευαστή μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

8. Προσοχή στα συνημμένα αρχεία!

Μια από τις πιο συνηθισμένες λειτουργίες των Smartphone είναι ο έλεγχος των email. Προσέξτε, όμως, με το άνοιγμα συνημμένων που σας στέλνουν άνθρωποι που δεν γνωρίζετε. Πάρτε τις ίδιες προφυλάξεις στο smartphone σας, όπως και με τον υπολογιστή του σπιτιού σας.

9. Κρυπτογράφηση δεδομένων

Τα σημερινά smartphones κάνουν πολύ εύκολη την κρυπτογράφηση των περιεχομένων τους. Αυτό εξασφαλίζει ότι ακόμα και αν το τηλέφωνο πέσει σε λάθος χέρια και παρακαμφθεί το όποιο κλείδωμα, θα συνεχίσει να υπάρχει κάποιο επίπεδο προστασίας σε αυτό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό προκειμένου να μην χάσετε τα δεδομένα στην κάρτα μνήμης, ή να σας κλέψουν τα έγγραφα, τις φωτογραφίες, τραγούδια και ότι άλλο έχετε μέσα στο κινητό σας.

10. Διαβάστε τους όρους χρήσης των εφαρμογών

Εάν θέλετε να προστατέψετε την προσωπική σας ζωή, διαβάστε τα «Δικαιώματα» όταν κάνετε λήψη και εγκατάσταση μιας εφαρμογής. Οι εφαρμογές σας ενημερώνουν όταν πρόκειται να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία σας, το ιστορικό κλήσεων, τις επαφές ή άλλα δεδομένα. Επίσης, αν κατεβάσατε μια εφαρμογή και δεν την χρησιμοποιείτε πια, καλό είναι να την απεγκαθιστάτε.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!