tromaktiko: Στη Συγγρού μετράνε απουσίες και αναζητούν... παρηγοριά

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Στη Συγγρού μετράνε απουσίες και αναζητούν... παρηγοριά



Δεν διάλεξε τυχαία την Κυριακή του... Ασώτου (τον γιορτάζαμε την περασμένη Κυριακή) ο Αντώνης Σαμαράς για να διαγράψει τους 21 βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι πήγαν κόντρα στη γραμμή που είχε δώσει για το μνημόνιο... Είχε κατά νου ότι είναι πολύ πιθανόν ορισμένοι εξ αυτών να επιστρέψουν στη Νουδούλα λίγο πριν από τις εκλογές ως... άσωτοι υιοί, αφού πρώτα περιπλανηθούν στα τηλεοπτικά πάνελ ξιφουλκώντας κατά του μνημονίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», περίπου δέκα από τους διαγραφέντες βουλευτές έχουν ήδη αρχίσει τις κουβέντες με στενούς συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. προκειμένου να επιστρέψουν στο μαντρί τον κατάλληλο χρόνο. Φυσικά αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να μην πολώσουν τις σχέσεις τους με τον αρχηγό, όπως κάνει ο Μαρκόπουλος, ο οποίος διαλαλεί ότι θα φτιάξει πολιτικό κόμμα στηριζόμενος από ανθρώπους του τουρισμού (λόγω επιτυχημένης θητείας στο υπουργείο...). Εν τω μεταξύ ας δούμε πώς διαμορφώνεται το... ψυχόδραμα της Ν.Δ.

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς μετά τα όσα δραματικά συνέβησαν την Κυριακή το βράδυ, ενώ οι στενοί του συνεργάτες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν... πώς έφτασαν σε αυτήν την αδιέξοδη κατάσταση χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.

Το τίμημα για την αλλαγή της στάσης του προέδρου της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά το δεύτερο μνημόνιο ήταν ιδιαίτερα βαρύ, αφού είκοσι ένας βουλευτές βρέθηκαν εκτός κόμματος και ο ίδιος ο πρόεδρος βρέθηκε να αναζητά επιχειρήματα και... ιδεολογία προκειμένου να πείσει τους δεξιούς ψηφοφόρους για το δίκαιο της απόφασής του. Κι όσο για τις πρόωρες εκλογές; Από εκεί που ήταν πανάκεια για όλα τα θέματα, σήμερα έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος. Η απειλή για την τελική διάλυση της Ν.Δ.

Η φράση «εγώ είμαι Μεσσήνιος και τα τινάζω όλα στον αέρα», που χρησιμοποίησε ο Σαμαράς την περασμένη Κυριακή το βράδυ, όταν φώναξε στο γραφείο του στη Βουλή τους αντάρτες βουλευτές προκειμένου να τους μεταπείσει να μην καταψηφίσουν τη δανειακή σύμβαση, μάλλον στάθηκε μοιραία.

Όπως ισχυρίζονται οι περισσότεροι από αυτούς, αντί να υποχωρήσουν εκνευρίστηκαν ακόμη περισσότερο από τον τσαμπουκά του προέδρου τους και αποχώρησαν από τα γραφεία της Ν.Δ. αποφασισμένοι για την οριστική ρήξη. Είναι ενδεικτικό ότι από τους δεκαπέντε βουλευτές που παρευρέθηκαν σε αυτήν τη διαδικασία ουδείς μεταπείστηκε. Αντίθετα, στον μοναδικό βουλευτή που είδε μόνο του, τον Κ. Τζαβάρα, κατάφερε να αλλάξει γνώμη φέρνοντάς τον στην πλευρά των νομιμοφρόνων.

Αλαζονεία

Η πλειονότητα των βουλευτών που καταψήφισαν τη δανειακή σύμβαση ισχυρίζονται ότι εκείνη η συνάντηση στα γραφεία της Ν.Δ. στη Βουλή στάθηκε καθοριστική για τη συνέχεια της ιστορίας, αφού, όπως λένε, ο Αντ. Σαμαράς τους αντιμετώπισε με αλαζονεία και τσαμπουκά τη στιγμή που τους ζητούσε να κάνουν το μεγάλο άλμα στο κενό.

Υποστηρίζουν ότι, αν εκείνη την ύστατη ώρα δεν είχε αντιδράσει με αυταρχισμό και τετελεσμένα, όλα θα ήταν διαφορετικά. Όπως αλλιώς θα ήταν τα πράγματα εάν την επομένη δεν τους είχε διαγράψει και από το κόμμα, εκτός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η Συγγρού απαντά σε όλα αυτά λέγοντας ότι πρόκειται για προφάσεις και ότι η πλειονότητα των ανταρτών είχε βρεθεί μέρες πριν και είχε συμφωνήσει για τη στάση που θα κρατούσε. Μόνο που οι πληροφορίες αυτές έφτασαν με κάποια καθυστέρηση στη Συγγρού, αφού μέχρι και την τελευταία στιγμή οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι οι αντάρτες θα μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Οι συνεργάτες του προέδρου εμφανίζονται ιδιαίτερα εκνευρισμένοι με τους Κ. Μαρκόπουλο, Μ. Τζίμα και Κ. Γκιουλέκα, αφού θεωρούν ότι αυτοί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρίσκονταν κοντά στο περιβάλλον του προέδρου και άρα έπρεπε να σκεφτούν διπλά την όποια αντίδρασή τους και τις συνέπειές της.

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τον πρώτο εκνευρισμό του Σαμαρά – που έφερε τη διαγραφή των 21 βουλευτών από την Κοινοβουλευτική Ομάδα – υπήρξαν εισηγήσεις από συνεργάτες του να μην τραβήξει το σχοινί και να μην τους διαγράψει και από το κόμμα. Οι πληροφορίες αυτές έφτασαν όμως σε βουλευτές όλων των τάσεων που υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση και οι οποίοι... εξεγέρθηκαν εναντίον των ανταρτών.

♦ Ως άλλη... Μπουμπουλίνα εκφράστηκε η Φωτεινή Πιπιλή λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι όσοι καταψήφισαν θα πρέπει να ξεχάσουν τη Ν.Δ. διότι κάποιοι άλλοι πήραν το ρίσκο και στήριξαν την απόφαση του προέδρου τους με κόστος.

♦ Την ίδια αντίδραση είχε και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έλεγε στα πηγαδάκια της Βουλής ότι, εάν δεν διαγραφούν, αυτός θα ανοίξει την πόρτα της εξόδου.

Το επιχείρημα που είχαν όσοι υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση δεν ήταν τελείως... παράλογο, αφού στις επερχόμενες εκλογές αυτοί θα καταψηφιστούν, ενώ αντίθετα οι αντάρτες θα εμφανιστούν ως οι συνεπείς στα λόγια και τα έργα διεκδικώντας μια θέση στο Κοινοβούλιο.

Τους «απασφάλισε»

Αν και δεν ήταν αυτό που ήθελε να κάνει, τελικά ο Σαμαράς διέγραψε τους 21 «αντιμνημονιακούς» και τον ανεξάρτητο Πάνο Καμμένο από τη Ν.Δ. Η κίνηση αυτή, όπως ήταν φυσικό, «απασφάλισε» τους διαγραφέντες βουλευτές, οι οποίοι, από εκεί που έκαναν δηλώσεις νομιμοφροσύνης, στη συνέχεια άρχισαν να συζητούν τη σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας – έως και τη συγκρότηση νέου κόμματος.

Φυσικά οι απόψεις ανάμεσα στους 21 διαγραφέντες βουλευτές διίστανται αφού άλλοι θεωρούν ότι έξω από το μαντρί μπορούν να κάνουν λίγα πράγματα, ενώ κάποιοι άλλοι ονειρεύονται το κόμμα της Λαϊκής Δεξιάς. Οι Κ. Μαρκόπουλος, Χ. Ζώης, Κ. Γκιουλέκας, Γ. Βλάχος και Μ. Κεφαλογιάννης κρατούν χαμηλούς τόνους ευελπιστώντας σε μία σύντομη επιστροφή στο κόμμα.

Γνωρίζουν φυσικά ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στις επόμενες εκλογές, αλλά, επειδή πιστεύουν ότι το πολιτικό σκηνικό είναι ιδιαίτερα ρευστό, θεωρούν πως όλα είναι ανοικτά. Μάλιστα ο Κ. Μαρκόπουλος σε δήλωσή του εξέφρασε και πάλι την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Σαμαρά και του ζήτησε να ενώσει πάλι την παράταξη.

Αυτόνομη πορεία

Φυσικά υπάρχει και το κομμάτι εκείνο που βρίσκεται γύρω και πλάι στον τέως υπεύθυνο συνδικαλιστικού Γιάννη Μανώλη, το οποίο φαίνεται περισσότερο έτοιμο να έχει μια δική του αυτόνομη πορεία. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Μανώλης πολύ δύσκολα θα επέστρεφε στη Ν.Δ., ενώ θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει φορέας ή ακόμη και κόμμα, το οποίο θα έχει στόχο να συσπειρώσει τη Λαϊκή Δεξιά.

Σε ό,τι αφορά τον Πάνο Καμμένο, φαίνεται ότι έχει επιλέξει ήδη τον δρόμο που θα ακολουθήσει και ο οποίος θα είναι καθαρά «αντιμνημονιακός». Σε αυτόν τον νέο κομματικό φορέα αναμένεται να βρεθούν στελέχη που προέρχονται όχι μόνο από τη Δεξιά, αλλά και από άλλους χώρους, ενώ δεν αποκλείεται να βρουν πολιτική στέγη και κάποιοι από τους διαγραφέντες. Φυσικά για όλα αυτά θα παίξει σημαντικό ρόλο ο χρόνος των εκλογών, αφού, εάν στηθούν σχετικά σύντομα οι κάλπες, κάποια από τα φιλόδοξα σχέδια που υπάρχουν θα αναβληθούν.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εν τω μεταξύ παρακολουθεί όσα γίνονται, ενώ ταυτόχρονα αναζητά στρατηγική που θα τον βγάλει από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Προκειμένου να τον... παρηγορήσουν, οι στενοί του συνεργάτες προσπαθούν να τον πείσουν ότι τώρα είναι η ώρα να στραφεί στο μετριοπαθές κοινό, το οποίο έβλεπε με επιφυλακτικότητα τη σκληρή αντιμνημονιακή γραμμή που ακολουθούσε μέχρι πρότινος. Γι’ αυτό μάλιστα θα αρχίσει σύντομα περιοδείες σε όλη τη χώρα, ενώ θα παραστεί και σε πολλές συγκεντρώσεις που θα διοργανώσουν συνδικαλιστικά στελέχη.

Έχοντας συνείδηση ότι έχει απολέσει το βασικό «αντιμνημονιακό» του επιχείρημα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. καλείται τώρα να βρει νέο ιδεολογικό στίγμα. Να εξηγήσει δηλαδή γιατί άλλαξε τη στάση του, γιατί διέγραψε τους 21, αφού κι αυτός μέχρι πρότινος έλεγε τα ίδια. Και τελικά, αφού πίστευε ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος, γιατί δεν τον ακολούθησε εξ αρχής;

Το μεγάλο άγχος του Σαμαρά είναι πάντως οι δημοσκοπήσεις. Το πώς πέρασε δηλαδή στην κοινή γνώμη η αλλαγή στάσης του σε ό,τι αφορά το μνημόνιο, καθώς και εάν οι όποιες απώλειες είναι αναστρέψιμες.

Στην περίπτωση που οι μετρήσεις δείξουν μεγάλη μετατόπιση του εκλογικού σώματος από τη Ν.Δ., τότε τα πράγματα δυσκολεύουν ιδιαίτερα για τον πρόεδρο της Ν.Δ., αφού θα πρέπει να επανακαθορίσει τη θέση του και για το θέμα των εκλογών προσδοκώντας να κερδίσει χρόνο και τη... συγχώρεση του εκλογικού σώματος.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!