Η επισκόπηση έρχεται μετά την αναφορά γιατρών ότι χρησιμοποίησαν καρδιακά κύτταρα για την επιδιόρθωση βλάβης από καρδιακή προσβολή.
Ερευνητές αρχίζουν να δείχνουν ότι η λήψη κυττάρων από την καρδιά, η ανάπτυξη εκατομμυρίων νέων καρδιακών κυττάρων στο εργαστήριο και η έγχυσή τους στην καρδιά μπορεί να μειώσει τον τραυματισμένο ιστό και να οδηγήσει σε νέο καρδιακό μυ.
Ωστόσο οι δοκιμές είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και πραγματοποιήθηκαν σε λίγους ασθενείς. Η χρήση παρόμοιας τεχνικής με κύτταρα που ελήφθησαν από το μυελό των οστών που είναι κύρια πηγή βλαστικών κυττάρων έχει πολύ μακρύτερη γενεαλογία.
Η έρευνα εξέτασε στοιχεία 33 δοκιμών με μυελό των οστών που πραγματοποιήθηκαν το 2011.Κατέληξε ότι η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε μέτρια μακροπρόθεσμη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας που κλινικά θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για σημαντική επίδραση στη θνησιμότητα σε σύγκριση με τη συμβατική αγωγή. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται στο μέγεθος των ερευνών και στο ότι οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για μικρή περίοδο.
Ο ερευνητής Dr Enca Martin-Rendon, του John Radcliffe Hospital στην Οξφόρδη, δήλωσε ότι η νέα αγωγή μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε μέτρια βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας σε σχέση με τις συμβατικές αγωγές. Πρόσθεσε ότι η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα μπορεί επίσης να μειώσει τον αριθμό ασθενών που αργότερα πεθαίνουν ή υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια αλλά επί του παρόντος υπάρχει έλλειψη σημαντικών στατιστικών ενδείξεων με βάση το μικρό αριθμό ασθενών.
Ο καθηγητής Anthony Mathur, από το Barts και London School of Medicine and Dentistry, είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης δοκιμής βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς με καρδιακή προσβολή, που έγινε ποτέ.
Ξεκινά φέτος, ωστόσο τα αποτελέσματα πιθανόν θα γίνουν γνωστά αρκετά σύντομα. Θα λάβουν μέρος 3.000 ασθενείς στην Ευρώπη. Θα τους γίνει έγχυση με βλαστικά κύτταρα 5 ημέρες μετά την καρδιακή προσβολή και θα παρακολουθηθούν στη συνέχεια για 2 χρόνια για να διαπιστωθεί αν η θεραπεία επηρεάζει το προσδόκιμο επιβίωσης.