tromaktiko: Υπάρχει άραγε ελπίδα;

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Υπάρχει άραγε ελπίδα;



Πρωτοποριακές εξελίξεις στην επιστήμη ίσως αρχίζουν να μας δίνουν ελπίδες, ότι το μέλλον θα γίνει δίκαιο για κάθε άνθρωπο. Τα βλαστοκύτταρα...
(εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα οποία είναι πολυδύναμα κύτταρα που μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε είδους εξειδικευμένου κυττάρου) είναι αυτά που έρχονται να δώσουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στον επιστημονικό κλάδο. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η γνώση όσον αφορά τα βλαστοκύτταρα έχει ανοίξει νέα πεδία έρευνας στους ειδικούς, όπου πολύ σοβαρές ασθένειες οι οποίες ταλαιπωρούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων πάνω στην γη, είναι πιθανό να μπορούν να εξαλειφθούν.

Είναι δυνατόν λοιπόν, άτομα τα οποία έχουν υποστεί τύφλωση και έχει διαγνωστεί και επισήμως η κατάστασή τους, να είναι σε θέση να βλέπουν;

Και όμως είναι δυνατόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μερική ίαση της τύφλωσης δύο ασθενών στις ΗΠΑ, εφαρμόζοντας την πρωτοποριακή μέθοδο μεταμόσχευσης εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων, χωρίς να έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology (ACT) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, ύστερα από την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου κλινικών ερευνών, κατάφεραν να αποδείξουν πως η μέθοδος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι ασφαλής και αποτελεσματική, στις δύο εθελόντριες που θέλησαν να ξαναβρούν το φώς τους.

Οι δύο γυναίκες είχαν πρόβλημα με την όραση τους. Η πρώτη ασθενής είχε την νόσο Stargardt, η οποία αποτελεί σπάνια κληρονομική ασθένεια και οδηγεί σε τύφλωση από την εφηβική ηλικία, ενώ η δεύτερη ασθενής έπασχε από ξηράς μορφής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, λόγω της προχωρημένης ηλικίας της. Για καμία από τις δύο παθήσεις δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία.

Με βάση την αμερικάνικη μελέτη περίπου 50.000 εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα εμφυτεύτηκαν στον επιθηλιακό ιστό του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των δύο εθελοντριών, που ήταν τυφλές, με αποτέλεσμα ύστερα από έξι βδομάδες ανοσοκοτασταλτικής θεραπείας, για να μην απορριφθεί το μόσχευμα από τον οργανισμό τους, οι δύο γυναίκες είχαν ανακτήσει μέρος της όρασης τους, χωρίς να εμφανίσουν σημάδια καρκίνου ή άλλων προβλημάτων. Σήμερα και οι δύο γυναίκες μπορούν και κάνουν πράγματα μόνες τους χωρίς την βοήθεια άλλων και ζώντας μία φυσιολογική ζωή.

Η νέα αυτή, λοιπόν, πειραματική θεραπεία θα προσπαθήσει να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους με παθήσεις που οδηγούν σταδιακά στην τύφλωση, με στόχο βέβαια την ασφάλεια πάνω απ’ όλα των ασθενών.
almurofustiki.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!