tromaktiko: Σαν σήμερα...

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Σαν σήμερα...



Πέρασαν κιόλας 2 χρόνια από την μεγαλύτερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Χαλκιδικής.
10/02/2010… Οι ουρανοί ανοίγουν κυριολεκτικά στα δύο. Οι συνεχείς και ασταμάτητες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών έρχονται για να σημάνουν την αρχή της καταστροφής.

Ώρα 16:00… Οι βροχοπτώσεις κορυφώνονται, γονατίζοντας τα πάντα στο διάβα τους. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες καταγράφουν 154 χιλιοστά βροχής σε μόλις 2 ώρες. Καταγράφεται ρεκόρ βροχόπτωσης για τα ελληνικά δεδομένα. Τα ρολόγια δείχνουν 18:30… Η γη αρχίζει να σείεται από τις εκατοντάδες τόνους βράχων που έρχονται με ορμή στο χωριό. Το δίκτυο υδροδότησης καταστρέφεται. Οι τηλεπικοινωνίες καταστρέφονται. Το ρεύμα κόβεται σε αρκετές περιοχές του χωριού. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παραλύουν για κάποιες ώρες.

Ξαφνικά ακούγονται ουρλιαχτά από μικρά παιδιά. Ουρλιαχτά από μάνες που προσπαθούν να σώσουν τα παιδιά τους. Ο φονικός χείμαρρος εισβάλλει και πνίγει στην κυριολεξία διώροφα σπίτια. Οι μέχρι τότε απολογισμοί, δίνουν πληροφορίες για 4 αγνοούμενους. Στην πορεία ευρέθησαν και κάποιοι από αυτούς μεταφέρονται εσπευσμένα στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Σχεδόν το μισό χωριό έχει καταστραφεί… Όλοι αναμένουν με αγωνία το ξημέρωμα, το οποίο θα αποκάλυπτε πως τίποτα ξανά δεν θα ήταν το ίδιο για το κάποτε πανέμορφο Στρατώνι. Οι καταστροφές ανυπολόγιστες. Οι δημοσιογράφοι μεταφέρουν τις σοκαριστικές εικόνες που ανατριχιάζουν και τον πιο τολμηρό. Ως εκ θαύματος, δεν θρηνούνται θύματα. Ο απολογισμός όμως έχει δεκάδες σπίτια να έχουν κυριολεκτικά θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης. Άλλα να έχουν παρασυρθεί από τους μανιασμένους χείμαρρους. Νεκρά ζώα. Δεκάδες αυτοκίνητα κατεστραμμένα. Αυτοκίνητα που, θαρρείς ήταν φύλλα δέντρου, βρέθηκαν παντού μέσα σε σπίτια, σε μπαλκόνια σπιτιών, αλλά και μέσα στη θάλασσα. Βάρκες πάνω στο βουνό.

Τα ΜΜΕ μεταφέρουν συνεχείς και live εικόνες. Ο τίτλος τους; «Βιβλική Καταστροφή στο Στρατώνι».
Το ελληνικό κράτος σοκάρεται από τις εικόνες και θέτει την περιοχή του Στρατωνίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δεκάδες φορτηγά έρχονται από όλες τις μεγαλουπόλεις. Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Σέρρες, Βέροια… Εταιρίες εμφιάλωσης νερού στέλνουν πόσιμο νερό, καθώς δεν υπάρχει σταγόνα νερού. Μέρες μετά, ο κόσμος που έχασε τα σπίτια του μεταφέρεται σε ειδικά containers.
Πέρασαν αρκετοί μήνες για να μπορέσει ο κόσμος να επανέλθει στους φυσιολογικούς του ρυθμούς.
Δυο χρόνια μετά, οι οδυνηρές αναμνήσεις από τη βιβλική καταστροφή ξυπνούν τρομακτικά συναισθήματα. Δυο χρόνια μετά και όλοι εύχονται να μην ξαναζήσουν ποτέ αυτές τις εφιαλτικές στιγμές…

Δ.Σ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!