tromaktiko: Σε αλλαγές στη φύλαξη των μουσείων προσανατολίζεται το υπουργείο Πολιτισμού

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σε αλλαγές στη φύλαξη των μουσείων προσανατολίζεται το υπουργείο Πολιτισμού



Η ληστεία στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, καθώς και εκείνη στην Εθνική Πινακοθήκη, καθιστά απαραίτητη την αλλαγή του τρόπου προστασίας των μουσείων. Αυτή τουλάχιστον είναι η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με το οποίο κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την αστυνομία, καθώς και η καλύτερη εκπαίδευση των αρχαιοφυλάκων.

«Δεν μπορείς να έχεις ένοπλη προστασία των μουσείων, από τη στιγμή που εξ ορισμού πρόκειται για ιδρύματα που παραπέμπουν στον πολιτισμό και στα ανθρωπιστικά ιδεώδη» τονίζει η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σύμφωνα με Το Βήμα.

Άλλωστε, ένοπλοι φύλακες δεν υπάρχουν σε κανένα μουσείο του κόσμου, εκτός και αν η χώρα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων, Μαρία Βλαζάκη, στο Έθνος στόχος είναι η εκπαίδευση των αρχαιοφυλάκων να γίνει πιο αποτελεσματική.

Μία άλλη λύση θα μπορούσε να είναι ένας κοινός σχεδιασμός με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Τα προβλήματα με τη φύλαξη των μουσείων είναι πολλά: το μέτρο της εφεδρείας που εφαρμόστηκε πριν από λίγο καιρό και στο υπουργείο Πολιτισμού, εκτός από την απώλεια επιστημονικού προσωπικού, δημιούργησε νέα προβλήματα στη φύλαξη αρχαιοτήτων.

Όσον αφορά την Αρχαία Ολυμπία συγκεκριμένα το πρόβλημα είχε επισημανθεί από τις αρχές Νοεμβρίου από την έφορο Γεωργία Χατζή με έγγραφό της προς το υπουργείο Πολιτισμού, αναφέρει Το Βήμα.

Σήμερα περισσότερες από τις μισές οργανικές θέσεις αρχαιοφυλάκων στο υπουργείο Πολιτισμού είναι κενές. Αντί των 3.700 που απαιτούνται, υπηρετούν μόνο 1.200.

Και αυτά τα προβλήματα υπάρχουν χωρίς το διευρυμένο ωράριο, που ισχύει στα μουσεία το καλοκαίρι, για τα οποία απαιτείται η πρόσληψη ωρομισθίων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!