tromaktiko: Βενιζέλος: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού»

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Βενιζέλος: «Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού»



Με την τρόικα έχουν συμφωνηθεί αρκετά ζητήματα, αλλά παραμένει ανοικτό το μεγάλο ζήτημα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη... λήξη της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. «Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. «Είναι η ώρα των δεσμεύσεων», είπε χαρακτηριστικά. Ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκαν το απόγευμα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα για το PSI και στη συνέχεια με τους επικεφαλής της τρόικας, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη.


Οι εκπρόσωποι της τρόικας παρέμειναν δυόμισι ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών από ένα αδιέξοδο είναι πολύ μικρή», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία των διαβουλεύσεων τόσο με την τρόικα όσο και με τον ιδιωτικό τομέα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τους ευρωπαίους ομολόγους του, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει «μεγάλη αδημονία και πίεση», όχι μόνο από την τρόικα, αλλά και εκ μέρους των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

«Είμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Διεξάγεται μια σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ωστόσο πως έχει επιτευχθεί συμφωνία σε μια σειρά θεμάτων, ως προς τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την πορεία των αποκρατικοποιήσεων και πολλές, όπως είπε, μεταρρυθμίσεις «με κορυφαίο παράδειγμα την ανάγκη να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεση των τιμών».

Ανοιχτά την ίδια ώρα, όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, παραμένουν τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και των δημοσιονομικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν «για να είμαστε εντός στόχου το 2012». Ως προς τα δύο αυτά θέματα, ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε πάντως ότι «έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε πολύ το πεδίο της διαπραγμάτευσης».

Παράλληλα, χαρακτήρισε κρίσιμες τις στιγμές, τονίζοντας ότι είναι η ώρα των δεσμεύσεων, ενώ σημείωσε ότι οι τελικές αποφάσεις για όλα τα ζητήματα θα ληφθούν στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. «Πρέπει όχι μόνο να αναληφθούν οι απαραίτητες δεσμέυσεις, αλλα και να γίνουν όλες οι ενέργειες για να πάρουμε τα πολύτιμα χρήματα της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος», πρόσθεσε.

Ολόκληρη η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου:

«Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ήταν πολύ δύσκολη. Υπάρχει μεγάλη αδημονία και μεγάλη πίεση των τριών θεσμών που συγκροτούν την τρόικα, αλλά και εκ μέρους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, το καθένα από τα οποία έχει τα δικά του κριτήρια, τα δικά του προβλήματα, τις δικές του προτεραιότητες.

Η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών από ένα αδιέξοδο που μπορεί να είναι και τυχαίο, ή να οφείλεται σε παρεξήγηση, είναι πάρα πολύ μικρή. Η γραμμή είναι πάρα πολύ λεπτή. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Διεξάγουμε, με επίκεντρο εδώ το Υπουργείο των Οικονομικών, μια πάρα πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση.

Ήδη, έχουμε καταφέρει πολλά πράγματα, έχουμε ουσιαστικά συμφωνήσει σε ζητήματα, όπως ο τρόπος επανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, με κορυφαίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους στη χώρα μας ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών, ιδίως των τιμών που συγκροτούν το καλάθι του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού.

Ανοιχτά είναι δύο μεγάλα ζητήματα, που συνδέονται μεταξύ τους: οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να είμαστε απολύτως εντός στόχου το 2012, με δεδομένο ότι έχουμε καταγράψει ένα καλό αποτέλεσμα, εντός σχεδόν των προγνώσεών μας, ως προς τον δημοσιονομικό στόχο του 2011. Εδώ, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε πάρα πολύ το πεδίο της διαπραγμάτευσης. Αλλά, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα και πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα.

Πλέον βρισκόμαστε στα σημεία εκείνα, επί των οποίων πρέπει να αποφασίσουν και να δεσμευτούν οι πολιτικές δυνάμεις και άρα οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση και την στηρίζουν.

Είναι η ώρα των δεσμεύσεων. Πρέπει, όχι απλώς να αναληφθούν δεσμεύσεις, αλλά να πραγματοποιηθούν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να μπορέσουμε να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, να κάνουμε τη δημόσια προσφορά για το PSI και να πάρουμε τα πολύτιμα χρήματα της πρώτης μεγάλης δόσης του νέου προγράμματος, όχι μόνο για το PSI, όχι μόνο για τη στήριξη των τραπεζών, αλλά και για να αναπνεύσει η αγορά από πλευράς ρευστότητας.

Η στιγμή είναι πάρα πολύ κρίσιμη. Πρέπει όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι αύριο το βράδυ. Πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα θέματα, να έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις, να έχουν κινηθεί διαδικασίες, ώστε να μπορούμε να είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, με δεδομένες τις λήξεις ομολόγων του Μαρτίου».






Στην Ελλάδα ο Άκερμαν

Στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Γιόζεφ Ακερμαν, προκειμένου να λάβει μέρος στις διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.

«Ο ιδιωτικός τομέας είναι υπερβολικά γενναιόδωρος προσφέροντας τώρα μια απώλεια άνω του 70% (και) μπορώ μόνο να καλέσω τα άλλα μέρη (τους θεσμικούς επενδυτές) να κάνουν το ίδιο», δήλωσε ο Γιόζεφ Ακερμαν, που είναι επίσης πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ στη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

«Είμαστε σε μια κατάσταση όπου είτε οικοδομούμε είτε καταστρέφουμε, και η Ελλάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο», πρόσθεσε, ανακοινώνοντας πως θα μεταβεί απόψε στην Αθήνα. «Αν βρούμε μια λύση μέσα στις επόμενες ημέρες, πιστεύω ότι θα είμαστε στο σωστό δρόμο», συμπλήρωσε.








Η διυπουργικήTα στελέχη της τρόικας εμφανίζονται ανυποχώρητα στην απαίτηση για ριζικές ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα (κατώτατος και 13ος-14ος μισθός, κλαδικές συμβάσεις), επισήμανε κυβερνητικός παράγοντας μετά τη λήξη της ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.


Στην υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο διυπουργική σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης και Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι απαιτήσεις της τρόικας, οι οποίες, εκτός από τη ριζική ανατροπή στο εργασιακό καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα, αφορούν και στην περικοπή των δαπανών σε ασφάλιση, υγεία και άμυνα, καθώς και στη συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).

«Αύριο είναι η ώρα της αλήθειας για όλα τα πολιτικά κόμματα», δήλωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου, αμέσως μετά την 12ωρη συνάντηση που είχε με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος.

«Έχουμε λύσει αρκετά ζητήματα. Υπάρχουν, όμως, ανοικτά κρίσιμα θέματα που αφορούν στο μέλλον της χώρας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Την Τετάρτη συνεδριάζει το Eurogroup

Το Eurogroup θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη για τη νέα δανειακή σύμβαση ενώ το PSI θεωρείται, κατά δήλωση του κ. Βενιζέλου, «το ευκολότερο μέρος» των μαραθώνιων διαβουλεύσεων.

Όπως επιπλέον αναφέρθηκε στη σύσκεψη, στον τομέα της Υγείας δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις προσωπικού, αλλά θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές δαπανών, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, με το 1 δισ. να αφορά περικοπές τη φαρμακευτική δαπάνη. Περικοπές, ύψους 400 εκατ. ευρώ, θα γίνουν την επόμενη διετία και στον τομέα της Άμυνας.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση εμμένει να μην ενταχθούν οι στρατιωτικοί στο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και να μη γίνουν απολύσεις ένστολων.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η τρόικα απαιτεί περικοπές δαπανών σε Ασφάλιση, Υγεία και Άμυνα, καθώς και συγχώνευση και κατάργηση φορέων του Δημοσίου με ταυτόχρονες απολύσεις-εξπρές υπαλλήλων (ακόμη και στον στενό δημόσιο τομέα).
tanea.gr


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!