Σεβόμενοι απόλυτα τις δεσμεύσεις της χώρας μας από το μνημόνιο και από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα της λήψης απόφασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος Μαρτίου, από τη στιγμή που και το Ευρωκοινοβούλιο έχει αποφασίσει την παράταση της δημοσίευσης των ισολογισμών μέχρι το 2015 και από τη στιγμή που η πράξη αυτή, μόνο προβλήματα θα προκαλέσει, πριν προχωρήσετε στην υλοποίηση μίας τέτοιας πρωτοβουλίας, παρακαλώ να συνυπολογίσετε
1. Τον κίνδυνο που θα προκύψει από τη δημιουργία «εταιρειών – φάντασμα», οι οποίες μη έχοντας την υποχρέωση δημοσιεύσεων θα εισχωρήσουν στην ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους.
2. Το γεγονός ότι το Internet δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο δεδομένο δημοσίευσης, αφού ούτε τεχνολογικά ούτε και νομικά δεν μπορεί να ελεγχθεί ενώ παράλληλα το ΓΕΜΗ δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει.
3. Τη ζημία που θα προκύψει για το Δημόσιο τόσο από τη στέρηση άμεσης είσπραξης εσόδων που προκύπτουν από τις δημοσιεύσεις αυτές όσο και από την οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει για το Κράτος, αφού δεκάδες επιχειρήσεις ασχολούμενες με τον Τύπο και συναφή επαγγέλματα θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.
4. Το γεγονός ότι σύσσωμοι οι φορείς αντιδρούν στην κατάργηση των δημοσιεύσεων. Είναι ίσως οι πρώτη φορά που όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (εργαζόμενοι – δημοσιογράφοι – ιδιοκτήτες αλλά εκπρόσωποι επιμελητηρίων) σας ζητούν τη διατήρηση της δημοσίευσης των ισολογισμών μέχρι να συζητηθεί διεξοδικά η διαδικασία και να βρεθούν οι σωστές και βιώσιμες λύσεις που θα ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές.
Το επιχείρημα που κάποιοι αναφέρουν ότι η απαλλαγή από τη δημοσίευση ισολογισμών μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για τις επιχειρήσεις, είναι παντελώς ανακριβές, αφού τόσο η Κ.Ε.Ε.Ε., το Ε.Β.Ε.Α., και η Ε.Σ.Ε.Ε. αναφέρουν ότι η διαφάνεια, η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τις επιχειρήσεις και η πληροφόρηση του κοινού πρέπει να διαφυλαχτούν πάση θυσία. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται και η αξιοπιστία των παραγωγικών επιχειρήσεων που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ήδη τραυματισμένης οικονομίας.
Είναι απόλυτα σαφές ότι μέσα από το διάλογο είναι δυνατόν να βρεθούν λύσεις που θα αφορούν στην εκλογίκευση του κόστους – ακόμα και με την επιβολή διατίμησης – στη θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για τις εφημερίδες που θα διατηρούν το δικαίωμα δημοσίευσης αλλά και στην πιθανή μείωση του αριθμού των εφημερίδων στις οποίες γίνονται οι δημοσιεύσεις.
Ειδικά στην Περιφέρεια η δημοσίευση των ισολογισμών από τις νομαρχιακές και τοπικές εφημερίδες αποτελεί πραγματικό παράγοντα δημοσιότητας ενώ παράλληλα το έσοδο που προκύπτει για τις εφημερίδες αυτές – χωρίς να είναι ιδιαίτερα κοστοβόρο για τις επιχειρήσεις – είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση και την ανάπτυξή τους.
Κύριε Υπουργέ,
Το ότι, πλέον, πολιτεύεστε στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας δεν αλλάζει το γεγονός ότι ξεκινήσατε την πολιτική σας διαδρομή από την Ελληνική Περιφέρεια. Γνωρίζοντας λοιπόν την οικονομική, πολιτική και αναπτυξιακή αναγκαιότητα της διατήρησης των δημοσιεύσεων των ισολογισμών από της εφημερίδες και αφού υπάρχει – έστω και λίγος – χρόνος για την κατάθεση ανάλογης ρύθμισης, οφείλουμε να εξετάσουμε άμεσα τη διαδικασία και τα κριτήρια δημοσιεύσεων.
Με εκτίμηση,
Σίμος Κεδίκογλου»