5.000 ευρώ μηνιαίως (μετά τη μείωση που έγινε), στην οδό Ακαδημίας, κυριαρχεί παγωμάρα και εγκατάλειψη. Περίπου δέκα εργαζόμενοι σ’ αυτό έχουν να πληρωθούν από τον Ιούνιο. Πρόσφατα υπέβαλε και την παραίτησή του από αυτό και ο αδελφός του τέως πρωθυπουργού Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ στη θέση του προέδρου παραμένει ο άλλοτε «προεδρικός» του Γιώργου, Ηλίας Μόσιαλος, χωρίς όμως στην ουσία να δραστηριοποιείται, αφού έχει πέσει στη δυσμένεια του προέδρου ως προς τις εσωκομματικές του προτιμήσεις.
Το ΙΣΤΑΜΕ, το οποίο ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, ήδη αντιμετωπίζει σήμερα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρά τη μείωση του προϋπολογισμού του από 575.000 ευρώ το 2010 σε 280.000, που βασικά έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση των κομμάτων.
Η παραίτηση Νίκου
Η παραίτηση του αδελφού του πρωθυπουργού μπορεί να αιφνιδίασε και να πυροδότησε σενάρια, όμως, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, «δεν υπάρχει κανένα μυστήριο πίσω από αυτή την κίνηση. Απλά σε λίγες ημέρες λήγει η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και ο αντιπρόεδρος υπέβαλε παραίτηση πριν του τη ζητήσουν». Ο ίδιος πάντως μίλησε για «κύκλο που έκλεισε».
Η παρουσία του αδελφού του τέως πρωθυπουργού στο ΙΣΤΑΜΕ έγινε θεσμική το 2010, όταν άλλαξε το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Α. Παπανδρέου – ως είθισται.
Ήταν τότε που πρόεδρος τοποθετήθηκε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE και βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, ενώ στη θέση της γενικής διευθύντριας είχε τοποθετηθεί η Λένα Κουτσιμπού, η οποία διετέλεσε γενική γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν υπουργός ήταν ο Γ. Παπανδρέου.
Think tank του κόμματος
Η παρουσία πάντως του Νίκου Παπανδρέου - όχι και συχνή ομολογουμένως - γινόταν αισθητή με «δέος» στους στενούς διαδρόμους και τα δωμάτια του ΙΣΤΑΜΕ, το οποίο στεγάζεται σε πολυκατοικία της οδού Ακαδημίας κοντά στη Βουλή. Με δέος γιατί επρόκειτο για τον αδελφό του πρωθυπουργού και τον γιο του ιδρυτή του Κινήματος, ο οποίος άλλωστε το ίδρυσε το 1995 λίγο πριν αποβιώσει με στόχο να γίνει το think tank του κόμματος και φέρει και το όνομά του: Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου».
Ήταν ένα όραμα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για να δημιουργηθεί ένα πολιτικό εργαστήρι στην κατεύθυνση να γίνει το ΠΑΣΟΚ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα και το ΙΣΤΑΜΕ μια πηγή εγκεφάλων που θα δημιουργούν για λογαριασμό του Κινήματος πολιτικές αναλύσεις και θέσεις που θα παράγουν ιδεολογία. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε κατά καιρούς οι διάφοροι «γκουρού» της Χαριλάου Τρικούπη παλαιότερα και της Ιπποκράτους αργότερα, έβλεπαν με μεγάλη επιφύλαξη τη δουλειά που γινόταν εκεί και έχουν «γραφτεί στην ιστορία» οι μεγάλες και υπόκωφες συγκρούσεις μεταξύ ΙΣΤΑΜΕ και διάφορων επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, που συνήθως συνεδρίαζαν διαχειριζόμενες την εξουσία τους και τα συμφέροντα διαφόρων παραγόντων που συμμετείχαν σ’ αυτές, κάνοντας απλά κριτική σε όσους συνήθως δούλευαν και ετοίμαζαν πολιτικές θέσεις ή αναλύσεις προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Σύνθημα για παραίτηση
Εκτός από το δέος όμως που προκαλούσε η παρουσία του πληθωρικού και απρόβλεπτου γιου του Ανδρέα, τους τελευταίους μήνες οι παροικούντες την Ακαδημίας 4 «έπιαναν» στον αέρα των συνεδριάσεων του Δ.Σ. κι ένα κύμα ψυχρότητας που φαινόταν να εκπορεύεται από πλευράς του αντιπροέδρου στον πρόεδρο και κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο, ο οποίος είχε αρχίσει να διαφοροποιείται από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ειδικά μετά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο.
Μάλιστα ορισμένοι πίσω από τις λέξεις «είναι σωστό τούτη τη στιγμή» της επιστολής παραίτησης που υπέβαλε ο Νίκος Παπανδρέου «βλέπουν» ως κίνητρο την ώθηση σε παραίτηση σύσσωμου του Δ.Σ. και ιδιαίτερα του προέδρου του Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος μετά και την κίνηση των «4» - ασχέτως αν αυτή διαλύθηκε στα εξ ων συνετέθη - έγινε persona non grata για τον παπανδρεϊκό πυρήνα.
Θέση η οποία μέρα με τη μέρα μπορεί να είναι «περιζήτητη» - όχι γιατί είναι αμειβόμενη, αφού ούτε ο Μόσιαλος, ούτε οι προηγούμενοι πρόεδροι Κώστας Καρτάλης, Νίκος Κοτζιάς Μαριλένα Κοππά πληρώνονταν -, αλλά γιατί είναι από τις ελάχιστες θέσεις με πολιτική ισχύ, και είναι εκτός κυβέρνησης. Εκεί «βολεύονταν» πρόσωπα, όπως ο Μπαράτσης, ιδιαίτερα κοντά στην οικογένεια. Μάλιστα ο εν λόγω παρότι «μετακόμισε» στη ΔΕΗ δύσκολα αποχωρίστηκε το ΙΣΤΑΜΕ, στην «πολιτική θαλπωρή» του οποίου παλαιότερα βρέθηκαν και ο πρώην τσάρος της Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που φαίνεται να μην του πρόσφερε τίποτε το ΙΣΤΑΜΕ ώστε να προσαρμόσει προς το ηπιότερο, κοινωνικά, τις προσωπικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οικονομικές του αντιλήψεις, και ο μετέπειτα σύμβουλος του ΓΑΠ στο Μαξίμου Κώστας Θέος, που και αυτός μετακόμισε αργότερα στη ΔΕΗ.
Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας υπογραμμίζουν πως ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. είναι απόλυτη επιλογή του εκάστοτε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που αυτή τη στιγμή και μέχρι να τελειώσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες παραμένει ο Γιώργος Παπανδρέου, και η θητεία των μελών είναι διετής. Όμως τέλος Μαρτίου που λήγει τυπικά η θητεία του Δ.Σ. είναι πολύ πιθανόν να έχουν αλλάξει τα πρόσωπα στην ηγεσία του κόμματος, άρα και η «ευκαιρία» να τοποθετηθούν πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης της νέας ηγεσίας.
http://topontiki.gr/