να προωθούν συγκεκριμένα ορθοπεδικά προϊόντα ξένων εταιρειών. Το σκάνδαλο μάλιστα, το οποίο είναι το δεύτερο μέσα σε λίγους μήνες, θα συζητηθεί και στη βουλή.
Πρόστιμο που αγγίζει τα 22 εκατομμύρια δολάρια επέβαλε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης στην εκεί θυγατρική της βρετανικής εταιρείας ιατρικού υλικού Smith and Nephew, για την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών στην Ελλάδα.
Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι επί μία δεκαετία έως και το 2008 κατέβαλλε «παράτυπες πληρωμές» συνολικού ύψους 9,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε Έλληνες γιατρούς μέσω ενός δικτύου υπεράκτιων εταιρειών. Οι πληρωμές αποσκοπούσαν στην εξασφάλιση παραγγελιών προϊόντων της εταιρείας, κυρίως ορθοπεδικών εξαρτημάτων και έφταναν στο 40% του κόστους των παραγγελλόμενων προϊόντων.
Σε ηλεκτρονικό μήνυμα του διανομέα προϊόντων της εταιρείας στην Ελλάδα, οι μίζες δικαιολογούνται ως «αναπόφευκτο δεδομένο της ελληνικής ζωής», με την επισήμανση ότι οι ανταγωνίστριες εταιρείες πλήρωναν 30% με 40% μεγαλύτερες μίζες.
Η αμερικανική δικαιοσύνη εξετάζει παρόμοιες καταγγελίες και κατά άλλων εταιρειών ιατρικού υλικού που διατηρούσαν εμπορική σχέση με την Ελλάδα. Οι υποθέσεις αποκαλύφθηκαν μετά τις ανάλογες ενέργειες του φαρμακευτικού κολοσσού Johnson & Johnson, που οδήγησαν στη φυλάκιση στο Λονδίνο του πρώην επικεφαλής της βρετανικής θυγατρικής De Puy International.
Σε ανακοίνωσή της η Smith and Nephew τονίζει ότι οι πρακτικές του παρελθόντος δεν την εκφράζουν σήμερα. Η εταιρεία αποδέχθηκε επιτήρηση της οικονομικής λειτουργίας της επί 18 μήνες.
Το θέμα φέρνει μάλιστα στη βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του. Όπως σημειώνει:
«Είναι άξιο απορίας ενώ σε ΗΠΑ και Βρετανία οι «δίδοντες τις μίζες» τιμωρούνται, στην Ελλάδα όχι μόνο δεν εντοπίζεται καν η πολύχρονη πρακτική των μιζών, αλλά και όπου καταγγέλλονται ανάλογες πρακτικές ως αποτέλεσμα της έρευνας ξένων δικαστικών αρχών, στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η δίκη των κατηγορουμένων!»