Με την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, που ανατρέπει όλα τα δεδομένα του περασμένου Νοεμβρίου, ξεκίνησε η νομοθετική «καταιγίδα» διάρκειας 15 ημερών.
Η πρώτη αλλαγή αφορά στο ΑΕΠ που πέφτει από τα 212,5 δισ. στα 206,3, καθώς η ύφεση φέτος αναμένεται να φτάσει στο 5,2% και όχι στο 2,8% που υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση. Έτσι μοιραία διογκώνεται και το έλλειμμα και από τα 11,43 δισ. που υπολογιζόταν, ανεβαίνει στα 13,74 ή 6,7% του ΑΕΠ.
Η σημαντικότερη όμως αλλαγή αφορά στην εξάλειψη του πρωτογενούς πλεονάσματος των 2,42 δισ. που μετατρέπεται σε πρωτογενές έλλειμμα 488 εκατομμυρίων, πράγμα που σημαίνει ότι η χώρα θα συνεχίσει να παράγει χρέος αντί να το μειώνει. Τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν και αυτά κατά 3,1 δισ. στα 56,1 από 59,2, ενώ ο στόχος της περικοπής των δαπανών γίνεται πιο σκληρός που από τα 72,6 δισ. μειώνονται κατά 2,3 δισ., στα 70,3.
Συνολικά τα νέα μέτρα προβλέψουν «ψαλίδι» στις δαπάνες ύψους 3,18 δισ. με θύμα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που συρρικνώνεται και πάλι κατά 400 εκατομμύρια, στα 7,3 από τα 7,7.
Αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία, η κρατική επιχορήγηση μειώνεται κατά 962 εκατομμύρια. Αυτό αναλύεται με περικοπή της επιχορήγησης συντάξεων κατά 386 εκατομμύρια και επιχορήγηση φαρμακευτικής δαπάνης κατά 576 εκατομμύρια.
Οι συντάξεις αναμένεται να αρχίσουν να περικόπτονται από το Μάιο, ενώ αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού για τους νεο- ασφαλισμένους του 2011. Για αυτούς ιδρύεται ο Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης, στον οποίο θα προωθούνται οι κρατήσεις του εργαζομένου, με το ύψος των συντάξεων όμως να μην είναι σταθερό.
Από τους μισθούς του δημοσίου, η εξοικονόμηση που θα προέλθει από της ΔΕΚΟ αναμένεται μικρή, μόλις 3 εκατομμύρια, ενώ από τα ειδικά μισθολόγια το επιπλέον κέρδος για το κράτος θα είναι 90 εκατομμύρια, ενώ περαιτέρω εξοικονόμηση 50 εκατομμυρίων θα γίνει από τις εφημερίες των γιατρών.
Σημαντική οικονομία θα γίνει και από την Άμυνα, καθώς οι προμήθειες για το 2012 θα είναι λιγότερες κατά 400 εκατομμύρια και τα λειτουργικά έξοδα του Υπουργείου κατά 100 εκατομμύρια.
Τέλος, η επιτήρηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού γίνεται πιο σκληρή, καθώς οι έλεγχοι των στόχων θα γίνονται πλέον ανά τρίμηνο, με την τρόικα να καταθέτει το δικό της μερίδιο για την μείωση του ελλείμματος και την Ελλάδα να πρέπει να παρουσιάσει τα δικά της επιτεύγματα στην συγκράτηση των δαπανών. Όμως αν οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, τότε θα πρέπει να υιοθετούνται και νέες περικοπές, κυρίως από τις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου.