Παρόλο που προβάλλει ως ένα αντισυστημικό κόμμα, δεν αρνείται τις εκλογές σαν ένα ακόμη πεδίο πάλης. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΚΕ Μάκης Μαΐλης έγραψε στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»: «Η ανατροπή του καπιταλισμού δεν θα έρθει μέσα από αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις. Ωστόσο και οι εκλογές αποτελούν, όχι το κύριο, αλλά πάντως ένα πεδίο της ταξικής πάλης, στο οποίο έχει σημασία να εκφράζεται η αποδυνάμωση των αστικών κομμάτων, η απόρριψη των ιδεολογημάτων τους και η συμπόρευση με το ΚΚΕ λαϊκών δυνάμεων, ακόμη κι εκείνων που δεν συμφωνούν σε όλα με το ΚΚΕ».
Εν ολίγοις, ο Περισσός τις προκρίνει ως ένα ακόμη αγωνιστικό μέσο, το οποίο όμως δεν ταυτίζει με τη λύση του προβλήματος.
Το ζήτημα που βάζει αυτήν τη στιγμή το ΚΚΕ σε συνάρτηση με τις εκλογές είναι – τι άλλο; – το πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται και με έξωθεν πιέσεις, με εμπροσθοφυλακή τη Γερμανία, η οποία… αποθαρρύνει τις σκέψεις για εκλογές. Τις τελευταίες μέρες η Αλέκα Παπαρήγα έχει πολλές φορές παρατηρήσει ότι θα πάμε σε εκλογές σε κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών με αντικείμενο την πολιτική συναίνεση και κατ’ επέκταση την κοινωνική υποταγή, για να περάσει το πρόγραμμα χωρίς αντιδράσεις. «Όπως ξέρετε, στην κάλπη υπάρχουν και αναδιπλώσεις κάτω από φοβίες ή κάτω από ιδεολογική τρομοκρατία» τόνισε ενδεικτικά η γ.γ. του ΚΚΕ πριν από λίγες μέρες.
Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ εκτιμά ότι, αν υπό κανονικές συνθήκες η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν συνεπάγεται ότι ο λαός επιλέγει ελεύθερα, καθώς οι πολιτικοί εκβιασμοί και η προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ είναι κυρίαρχα στοιχεία, πλέον η πίεση του συστήματος θα πολλαπλασιαστεί.
Ως εκ τούτου το ΚΚΕ κάνει την εκτίμηση ότι, σε περίπτωση εκλογών, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα επιστρατευτεί ακραία κινδυνολογία προκειμένου να «συμμαζευτούν» οι απώλειες και το σύστημα να μπορέσει να ανασυνταχθεί.
Με ερωτηματικό πάντως άφησε η Αλέκα τους σχετικούς σχεδιασμούς και προθέσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., λέγοντας ότι βιώνουν «τις δικές τους αντιφάσεις». Και αυτό γιατί το μεν ΠΑΣΟΚ έχει ζητήματα ανοιχτά (ηγεσία, «διαγραμμένοι» της Κ.Ο.) και θέλει πρώτα να ανασυνταχτεί, ενώ η Ν.Δ. από τη μια δεν θέλει να έχει άλλες απώλειες, από την άλλη φοβάται ότι μπορεί «να βγει λαβωμένη» από τη συμμετοχή της στη συγκυβέρνηση…